PA6HQ in 2020

PA6HQ in 2023

Ook in 2023 heeft het Traffic Bureau weer moeite gedaan om in de IARU contest Nederland een HQ-station te activeren. Hoewel het elk jaar een uitdaging is om aan het begin van de zomervakantie voldoende deelnemers te vinden was dat dit jaar anders, ruim voldoende aanbod om de matrix van banden en modes vol te krijgen. De uitdaging werd ook dit jaar opgepakt door een grote enthousiaste groep van amateurs verspreid over het gehele land. Omdat het midden in de zomer plaatsvindt is elk jaar weer de uitdaging om met name de lage banden bezet te krijgen, het kan best wat opbouwwerk zijn voor een paar uur actie.
Het belangrijkste uitgangspunt van PA6HQ was ook dit jaar om er te zijn en de VERON-multiplier uit te geven en op de diverse locaties van onze hobby te genieten. PA6HQ 2023 was actief vanaf de volgende locaties:

Overzicht stations en locaties:

Zoals te zien in de matrix een bonte verzameling aan stations en locaties. Het varieerde van één persoons stations, “velddag” stations tot clubstations met een strak operatorschema. Vanwege het grote aanbod aan deelnemers relatief veel locaties waar “slechts” één band/mode werd geactiveerd.
Om alles in goede banen te leiden werd elke deelnemer voorzien van een draaiboek met hierin de basisinformatie rond de contest, samen met een aantal praktische documenten zoals een ITU zone kaart en een lijst met HQ-stations. De keuze voor logprogramma en hoe het lokaal werd georganiseerd was volledig vrij voor de diverse locaties. Het belangrijkste streven de VERON-multiplier te laten horen binnen de beschikbare mogelijkheden is goed gelukt.

PA6HQ 2023 was HOT

Zoals elk HQ-station was binnen de contest de VERON-multiplier een gewilde prooi. Maar PA6HQ 2023 was vooral HOT vanwege de buiten temperatuur en de shack temperatuur die hier een daar opliep tot tropische hoogte. Een extra element waar de operator mee om moesten gaan.

PA6HQ resultaat 2023

Het uiteindelijk resultaat was deze gezamenlijke inspanning is iets om tevreden over te zijn. Nee, PA6HQ eindigt hiermee niet in de top van de einduitslag. Als dat het doel is zal de aanpak radicaal moeten worden aangepast van de huidige olympische gedachten dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Team PA6HQ 2023 heeft de VERON Multiplier behoorlijk geactiveerd en veel plezier gehad in onze deelname dus de doelstellingen voor 2023 zijn meer dan bereikt.

Grote dank aan alle stations die ons gewerkt hebben en tot volgend jaar namens Team PA6HQ 2023:
PA0GRU PA0JQD PA0Q PA1CC PA1AW PA1EJO PA1JFR PA1SVM PA2A PA2J PA2M PA3A PA3D PA3DHK PA3EWP PA3FQK PA3TG PA4OES PA5WT PA6HQ PA7JWC PA8KW PB7Z PC2X PD0CAV PD0JSO PD2MDR PD2R PD2RAL PD5PET PD8RW PE1CAQ PE1NYQ PE3T PE5TT PF5X PH0AS PH9B & Martin

Alex PA1AW
PA6HQ 2023 Coördinator

Locatie Breda: 15m CW en 80m SSB

Als vertegenwoordiging van de VERON nam Team Breda de voorgaande twee jaar twee banden voor zijn rekening: 15m CW en 160m SSB. Op 15m CW konden de CW-operators de afgelopen jaren hun hart ophalen. Afgaande op de resultaten van de afgelopen twee jaar kunnen we zeggen dat wij een goed station hebben voor die band. Voor de phone-operators was dat echter een ander verhaal. Dervin PD9DX beschreef het heel treffend: Een 160m SSB-contest in de zomer is een soort sadomasochisme voor zendamateurs. Uren roepen voor een handjevol QSO’s. Als het even kon, wilden wij dat dit jaar anders doen. Dus toen we dit jaar van Alex PA1AW, de PA6HQ-manager, een mail ontvingen met daarin de deelnemers-uitvraag, antwoordden wij dat we dit jaar het liefst 160m SSB wilden inruilen voor een andere band. De voorwaarde was wel dat die goed te combineren moest zijn met 15m. De tweede band werd 80m SSB. Ook dat is in de zomer geen band waar je topdrukte verwacht, maar er is wel meer activiteit dan op 160m.

Op een woensdagavond enkele weken voor de contest kwam een aantal deelnemers van Team Breda bij elkaar om de locatie te bekijken en een plan van aanpak te maken. Het plan was eigenlijk vrijwel identiek aan dat van vorig jaar, met slechts enkele kleine veranderingen. De 160m-dipool die we vorig jaar gebruikten moest vervangen worden voor een exemplaar voor de 80m-band. Daarnaast zou Bram PH9B een geoptimaliseerde K9AY RX loop voor 80m bouwen. Voor 15m waren er geen wijzigingen ten opzichte van het station van de voorgaande jaren. Een Elecraft K3 met een Acom 1000 en de beproefde vierelements OWA yagi op een golflengte boven de grond. De dipool voor 80m zou boven de yagi opgehangen worden, en door de twee benen goed af te spannen kon de yagi er dan vrij onderdoor draaien. De rest van het 160m-station zou weer bestaan uit een Icom IC-7610 en een Acom 1010.

De vrijdag voor de contest begonnen wij met het opbouwen van het station. Vanwege de ervaringen van de twee voorgaande jaren ging het opbouwen zonder slag of stoot. Ruim voor het einde van de middag stonden de antennes op hun plek. De volgende morgen moest eigenlijk alleen nog de radioruimte ingericht worden. Ook dat verliep zonder noemenswaardigheden. Wél noemenswaardig zou de temperatuur worden. Voorspeld werd dat die zou stijgen tot boven de 30 graden. Tel daarbij op de warmte die twee versterkers produceren, en de shack zou meer op een sauna gaan lijken dan op een radioruimte. Gelukkig had Kees PC2X daar een oplossing voor in de vorm van een mobiele airco, al zou later die dag blijken dat de koelcapaciteit daarvan niet toereikend was.

Net als de voorgaande jaren was Bram PH9B ook dit jaar weer verantwoordelijk voor het avondeten. Brams favoriete manier om eten te bereiden is op de barbecue. Deze keer werd de BBQ al om 10.30u aangestoken om in totaal 3,7 kg procureur ‘low and slow’ te laten garen. Voor het avondeten stonden er namelijk broodjes pulled pork op het menu. Jasper PA2J had gezorgd voor de bijbehorende coleslaw. Een speciale BBQ om te roken, houtskool uit Cuba en een blokje kersenhout voor de juiste rooksmaak: niets liet Bram aan het toeval over.

Ruim voor het begin van de contest waren wij er klaar voor. Tom PA3TG trapte de contest af op 15m CW en Sven PA1SVM ging van start op 80m SSB. Zoals verwacht was er op 80m nog erg weinig te doen, maar elk QSO telt, dus: voice keyer aan en stug volhouden. Wanneer de zon ondergaat wordt het vanzelf beter.
Op 15m CW viel het echter ook tegen. De condities waren niet optimaal, en de onweersbuien in de omgeving zorgden voor veel atmosferische storingen op de banden. De temperatuur in de shack liep aanvankelijk sneller op dan het aantal QSO’s. De airco had moeite om de operators koel te houden. Met twee ventilatoren erbij was het echter wel uit te houden.

Terwijl Bram de voortreffelijke broodjes pulled pork uitserveerde begon het op 80m inderdaad beter te lopen, maar ook nu hield het niet echt over. De low bands zijn in hartje zomer gewoon niet geweldig. Een leuke bijkomstigheid waren de WRTC-deelnemers met hun opvallende I40A…I49Z roepletters. Gedurende de nacht werden daarvan verschillende in het log gezet. Het meest opvallende QSO op 80m was rond kwart over zes met PX2A. De K9AY loop bood hierbij uitkomst voor ontvangst. Hij bleek trouwens gedurende de gehele contest zeer waardevol, en werd veel gebruikt voor zogenaamde ‘diversity reception’. De operator krijgt dan de audio van de eerste ontvanger met de dipool op het linkeroor en de audio van de tweede ontvanger met de K9AY loop op het rechteroor. Dit is buitengewoon effectief tegen QSB.

Hoewel de condities eerst tegenvielen, werden er op 15m toch leuke DX-verbindingen gemaakt, vooral over de pool. Zo werd KL7RA aan het begin van de avond in het log gezet. Frank PA2M, die de nacht op 15m moest doorgaan, meldde dat VK3NX om 03.45u voor hem terugkwam. Later in de ochtend werd ook W1AW/KH6 gewerkt. Ook konden er in de ochtend veel Aziatische stations in het log worden bijgeschreven, waarbij, zoals gebruikelijk, de Japanners veruit het meest vertegenwoordigd waren. Tijdens het runnen wist Jan Willem PA7JWC nog de nodige multipliers in de vorm van HQ-stations te werken. De meeste waren Europese HQ-stations. Een uitzondering op zondagochtend was ZF1A, Kaaimaneilanden, die ons de CARS-multiplier opleverde.

Op 80m ging het met het toenemende daglicht weer hard achteruit. Tegen twaalf uur was de QSO-rate teruggelopen tot minder dan vijf per uur. Aangezien er een weerwaarschuwing was afgegeven voor vlak na de contest, werd besloten om het 80m-station, met nog minder dan twee uur te gaan, alvast af te breken. Op dat moment stonden er 552 QSO’s in het log. Echt niet slecht, gezien de tijd van het jaar. Op 15m ging het maken van QSO’s echter nog gestaag door, dus van voortijdig stoppen kon geen sprake zijn. Ongeveer een uur voor het einde van de contest bleek dat het team de score van het jaar ervoor had overtroffen. Uiteindelijk stonden er klokslag 14.00u in totaal 1430 QSO’s in het log, inclusief duplicaten en fouten.

Nu de contest erop zat, moest de rest van het station afgebroken worden. Gelukkig gaat het afbreken altijd sneller dan het opbouwen, en na ongeveer twee uur was zo’n beetje alles weer ingepakt. Hoewel de lucht aardig donker kleurde, hebben we alles nog droog weten te houden. Het voorspelde noodweer bleek overigens mee te vallen. Gelukkig maar, want daar zit niemand op te wachten.

Dit is een contest waarin wij als HQ-station de multiplier zijn. Dat betekent dus dat we onszelf moeten aanbieden op de band. Wij hebben dan ook voor 95% zelf CQ gegeven, oftewel het zogenaamde ‘runnen’. Wij hebben het zoeken op de band, ook wel ‘Search and Pounce’ (S&P) genaamd, tot een minimum beperkt en alleen gebruikt om multipliers te werken. Dat deze tactiek gewerkt heeft blijkt wel uit de scores. Deze vielen zelfs hoger uit dan we aan het begin van de contest hadden verwacht. Als we onze resultaten afzetten tegen de score van TM0HQ (in de voorlopige uitslag de nr. 2 van Europa) op bijvoorbeeld 15m CW, dan zitten wij daar nog geen 200 QSO’s onder. Op 80m SSB hebben zij er 235 meer dan wij. Gezien het feit dat zij een stuk zuidelijker zitten en grotere antennes hebben (o.a. op 80m een 4-square), kunnen wij stellen dat onze score dus gewoon dik in orde is.

Wij kijken met z’n allen terug op wederom een zeer geslaagde contest. We hebben ons weer prima vermaakt. Namens ons ook een woord van dank aan Alex PA1AW, die wederom het voortouw heeft genomen om dit weer te organiseren. Wat ons betreft zijn wij volgend jaar weer van de partij!

CW-operators: Frank PA2M, Tom PA3TG, Jan Willem PA7JWC en Maarten PD2R
SSB-operators: Sven PA1SVM, Jasper PA2J, Kees PC2X en Bram PH9B

Namens de groep Breda, Maarten PD2R

Locatie Kampen bij PH0AS: 40m SSB

Wilko Klok PA8KW en Arbo Siebesma PH0AS hebben dit jaar de VERON mogen vertegenwoordigen op 40m SSB. Hiervoor beschikten wij over een Elecraft K3 lijn inclusief de KPA 500 PA. Een bescheiden vermogen in het vaak grote geweld op 40m, maar met de hulp van een Stepp-IR met 40m-trombone op achttien meter hoogte en een NVIS opgehangen 40m-dipool voor het lokale werk durfden wij de strijd wel aan. De Stepp-IR staat hier alweer sinds voorjaar 2008 en is, op één reparatie aan een EHU na, nog steeds goed werkend. De NVIS-antenne was een experiment dat goed uitpakte; wij hebben hierdoor toch een aantal PA’s en (grens-)DL’s kunnen werken.

Ondanks de warmte vielen de eerste uren mee, met QSO-rates van rond de 70 tot 80 per uur. De zondagochtend daarentegen bleek erg tegen te vallen: de band zat vol, maar er was weinig nieuw aanbod. De warmte (in onze shack liep de temperatuur op tot ruim 34 graden), plus het feit dat de hogere banden open waren (vooral 20m), was desastreus voor het aanbod op 40m. Wij bleven echter runnen en op de tweede VFO zoeken naar mogelijke nieuwe stations – nu niet alleen multi’s, maar alles wat voorbijkwam. DL (met 232 QSO’s) was op 40m weer de bulk, gevolgd door I (94 QSO’s; van de WRTC alleen al 52 van de 58 deelnemers daaraan), en G (89 QSO’s) als derde. Ook vonden 62 PA’s een plaats in het log op 40m SSB. Wat ons opviel was dat Azië geheel ontbrak en dat ook het UA-aanbod matig was. Wel hebben wij van Noord- tot Zuid-Amerika veel landen kunnen werken.

Je begint natuurlijk aan een wedstrijd met een doel, en dat was gesteld op 1050-plus, ons resultaat in 2018 toen het óók een WRTC-jaar was. Helaas bleek aan het eind van de nacht al dat dit niet was te halen, en uiteindelijk zijn wij op 825 QSO’s, met 14 ITU-zones en 33 HQ-stations, uitgekomen. Wij kunnen natuurlijk zonder zaken als een 4-square of een K9AY ontvangantenne iets minder horen, maar we waren blij ons steentje te kunnen bijdragen met de beschikbare middelen. Alex PA1AW bedankt voor de coördinatie, en de medestrijders voor de contacten. Wij vonden het weer leuk om mee te mogen doen.

Namens de groep Kampen, Arbo Siebesma, PH0AS

PA6HQ Locatie Ottersum: 10m SSB en 40m CW

10m SSB en 40m CW zijn ook in 2023 weer toebedeeld aan de crew in Noord-Limburg, onder de vlag van Hans Remeeus PA0Q. Aangezien dit alweer onze vierde deelname is, is er sprake van enige (positieve) routine. Vrijdagmiddag voor de contest was daarom pas de eerste bijeenkomst om de spullen klaar te maken en antennes op te zetten bij onze gastheer Roy Wijninga PD8RW. Het veldje achter de boerderij was bezet door wintergerst, maar het aanliggend grasveld werd door de buurman belangeloos ter beschikking gesteld. Dus hadden we een mooi oppervlak om de 4-square op te stellen. Om 17.30u sloegen Enno Korma PF5X en Roy de eerste paaltjes de grond in, en nog voor het eten stonden de vier draadverticals/spider poles alweer fier omhoog, mede dankzij de derde opbouwer Mark Dinnissen PA3FQK. Intussen was ook Marcel Daverveld PE5TT gearriveerd om het station binnen voor 40m op te bouwen. Evenals vorig jaar was dat een TS-590SG. Als linear gebruikten we nu de kleine JUMA1000. Prima dingetje, die linear! Jammer dat ze onlangs gestopt zijn met de productie.

Terwijl Enno en Roy even een bordje macaroni wegwerkten kwam ook Wil van der Laken PA0BWL/PE3T uit Oss om mee te helpen. Met deze vijfmans crew was het werk snel gedaan, en stonden ruim voor zonsondergang ook de 40m-dipool en de 10m vierelements OWA beam. Roy had eerder in de week al een 5/8λ-vertical voor 10m neergezet als back-up/multiplier antenne. Roy’s eigen shack deed dienst als 10m-shack, dus daar hoefden wij alleen het N1MM logprogramma weer goed klaar te zetten. Als set werd een FTdx10 gebruikt en we hadden de beschikking over een ACOM 1010 voor wat extra ‘juice’. De antennes werden snel getest en bleken allemaal een SWR van beter dan 1,1 te hebben. Kijk, zo willen wij het graag zien!

De volgende dag sloot Hans Remeeus PA0Q (uit Oostenrijk) zich aan bij de groep, en vlak na het begin van de contest kwam ook Arie Kleingeld PA3A (uit Barendrecht) als gastoperator de crew versterken.

Op 40m liep het zoals verwacht. Niet al te hoge rates in het begin doordat iedereen op hogere banden zat. Maar aan het eind van de middag begon het beter te gaan, en de hele nacht door kon er flink worden ge’run’d. Om 21:00 UTC stonden er al 700 QSO’s in het log en om 01:00 UTC werd de 1000e verbinding gelogd. Wij kwamen de nacht uit met ongeveer net zoveel QSO’s als we totaal in 2022 maakten. Wat er daarna nog werd gewerkt was dus ‘winst’. Het werden uiteindelijk, met veel harken en krabben op het laatst, 1450 QSO’s. De 4-square heeft zich weer bewezen. De Amerikanen waren weer keihard, en supersnel omschakelen van richting is echt een voordeel in een contest als deze, waarin je stations uit alle richtingen kunt verwachten. We hebben ook de speciale WRTC competitor stations zoveel mogelijk gewerkt als we ze gespot zagen op het cluster. We hebben er uiteindelijk 57 van de 58 kunnen werken.

De verwachtingen voor 10m waren hooggespannen. Vorig jaar viel wat tegen, maar nu zou het toch beter moeten gaan, gelet op de verdere ontwikkeling van de solar cycle… Het bleek ijdele hoop.
Aangezien deze contest toch enigszins CW gebiased is, was het bij gebrek aan goede condities op 10m eigenlijk veel CQ roepen en vooral zoeken naar stations/multipliers. Zaterdag aan het eind van de middag ging het nog wel aardig richting Zuid-Amerika. Omdat wij per saldo meer DX hebben gewerkt (vijf punten per QSO) en net zoveel multipliers als vorig jaar, is het resultaat in punten toch wat beter, maar het aantal QSO’s van 219 viel bitter tegen.

Omdat de weersvoorspellingen natuurlijk heel goed waren (té goed, lees: te heet) hebben wij besloten een HQ BBQ te organiseren. Roy’s vrouw Gunda had salades gemaakt en Enno ontfermde zich over de picanha, die dankzij een heerlijke ‘rub’ door iedereen als een succes werd beoordeeld. We hebben hiervoor de set een half uurtje onbemand gelaten. Moet kunnen!

Het KNMI had voor zondagmiddag code oranje afgekondigd. Daarom zijn wij op tijd begonnen de spullen af te breken. Op 40m werd nog op de dipool doorgewerkt, en op 10m totdat alle calls in de bandmap grijs waren en er niemand meer terugkwam op ons CQ. Maar om 14.00 LT was alles weer naar beneden, mooi op tijd voor het noodweer (wat een storm in een glas water bleek).

Wij kunnen terugkijken op weer een geslaagde contest! Hartelijk dank voor de inzet van iedereen, en aan Gunda en Roy Wijninga in het bijzonder voor de gastvrijheid.

Namens de groep Ottersum, Enno Korma PF5X

PA6HQ Locatie IJmuiden PA6Y: 10m CW

Vanuit het clubgebouw van de RCK in IJmuiden was onze PA6Y-contestgroep op 8 en 9 juli 2023 actief in de IARU HFC-contest. De onverwacht hevige zomerstorm Poly, die de woensdag voor deze contest met windkracht 11 over IJmuiden bulderde, had gelukkig geen schade aangericht aan ons antennepark. Wij werkten deze keer met de twee in het clubgebouw beschikbare zendstations onder twee verschillende calls.

Antennepark PA6Y IJmuiden

Wij hadden deze keer helaas maar een beperkt aantal operators beschikbaar. Dick van Empelen PA0GRU en Kees de Wit PA5WT waren actief als PA6HQ op 10m CW. Daarmee vertegenwoordigde onze groep de VERON tijdens deze speciale contest. Theo Scheltes PA1TO, Carlo Bodde PE1MWL en Fred Hentschke PA3GPA deden in SSB vanaf ons tweede station mee aan deze contest onder onze eigen call PA6Y.

Op 10m was het behalve een gevecht met de grillige condities ook regelmatig een waar gevecht met een ernstig tegenstribbelende computer. Bij controle vooraf werkte alles natuurlijk prima, maar waarom dan toch tijdens de contest zulke problemen moesten optreden was ons een raadsel. Problemen horen er natuurlijk bij, maar als die niet goed zijn op te lossen vraagt dat wel wat extra geduld bij de operators.

Op 10m was het aanbod erg wisselvallig. Soms tijden alleen ruis, en dan weer roepen plotseling meerdere stations je gelijktijdig aan. Als juist op dat moment de computer besluit toch weer in de fout te gaan blijken de tegenstations ook niet heel geduldig te zijn. Dat heeft ons dus best heel wat QSO’s gekost. Het zweten van de operators had dus niet alleen te maken met de hoge temperatuur in de shack van soms rond de 35 graden. Toch hebben wij in vlagen leuk kunnen werken, en na afloop stonden er op 10m zo’n 450 QSO’s in het log.

Met ons tweede station waren wij actief als PA6Y en maakten we op de HF-banden in SSB 475 QSO’s tijdens deze contest. Deze QSO’s van PA6Y tellen ook mee voor de VERON Afdelingscompetitie 2023, waarin onze afdeling Kennemerland voorlopig nog steeds op de eerste plek staat.

Namens de contestgroep PA6Y, Kees de Wit PA5WT

20m SSB, QTH Schoonoord

André PA4OES en Bernard PB7Z kregen dit jaar voor PA6HQ de 20m band CW toegewezen. De locatie was bij Bernard thuis in Schoonoord. Het is vaak al lastig in het begin een mooie vrije frequentie te vinden, maar dat was ons toch gelukt. Wij zijn de eerste uren zelf aan het runnen (CQ roepen) geweest, omdat wij als PA6HQ een extra multiplier zijn. De eerste uren kregen wij daardoor goede aanloop. Toen dat wat inzakte zijn we gaan zoeken (S&P). Zaterdag overdag werd er weinig vanuit Azië vernomen, maar in de avonduren kwam ook dat opzetten. Afrika is altijd een gebied waar weinig activiteit weg komt, ook nu weer. Ook het aanbod vanuit Zuid-Amerika viel tegen, aangezien in dat continent erg veel amateurs actief zijn. Noord-Amerika (USA en Canada) was wel goed te werken; eerst de Oostkust en later ook de Westkust. Zondag viel de propagatie wat tegen op 20m en waren waarschijnlijk de hogere banden 10 en 15m goed open. Het aanbod was dus minder op 20m, dus zijn wij ook wat meer aan het zoeken geweest, omdat ons CQ-geroep niet beantwoord werd.

Tegen 11:45 UTC riep André: ‘YES!’, we zijn de 1000 QSO’s voorbij!’ In het laatste kwartier hebben we nog dertien stations kunnen werken.

Ons totaal kwam op 1013 QSO’s , met 38 ITU-zones en 47 HQ-stations. Wij zijn tevreden met het resultaat.
Wel was het soms een gevecht tegen de warmte, stations die vlak tegen onze frequentie aan gingen roepen,
en QRM van zonnepanelen (helaas was het erg zonnig!). In de shack was het maximaal bijna 38 graden, en de enige verkoeling wat wij hadden waren twee ventilatoren. Al met al hebben wij weer genoten van het mogen meedoen en hebben wij ons best gedaan voor PA6HQ.

73, PA6HQ 20m CW, André PA4OES en Bernard PB7Z

160m CW, QTH Rockanje

Ook dit jaar zat ik weer in de contestcaravan van PI4VPO ergens in de polder bij Rockanje. Eigen stroom opwekken is hier altijd nodig. Om 20.00 uur lokale tijd begon daar 160m enigszins open te gaan. Dit jaar werd mijn nieuwe Kenwood TS-890S gebruikt en dat was lekker contesten. Het was erg warm, maar met alle caravanramen open ging het goed. De meer dan 50 WRTC deelnemers in Italië zaten jammer genoeg niet op 160 meter. Alleen de EU is gewerkt, ditmaal tot 04.00 uur lokale tijd. In het 160 CQ-log kwamen uiteindelijk 271 stations te staan, waaronder 22 HQ-stations.

Steef Verver PA2A

Locatie PI4VPO, QTH Nieuwenhoorn

De eerste vijf foto’s zijn genomen bij PI4VPO, in ons eigen clubgebouw in Nieuwenhoorn, locatie: JO21BU74BX.
De laatste drie foto’s zijn genomen in een door een lokale akkerbouwer ter beschikking gestelde wei. Locatie: JO21BU36CC.

Voor 160m werd gebruikgemaakt van een dipool, met een Acom 1000 en een Kenwood TS-890.
Voor 15m een FB33 en GPA30, met een Acom 1011 en een Yaesu FT-950.

Bij PI4VPO werd er gelogd met N1MM in een klein netwerkje met drie laptops: één laptop voor het directe loggen, een als back-up, en een voor presentatie op de beamer van het verloop van de contest.

Namens de crew van PI4VPO, 73 van Alex PE1NYQ