Analoge FM-radio in Zwitserland uitgeschakeld per augustus 2022

Analoge FM-radio in Zwitserland uitgeschakeld per augustus 2022Na Noorwegen is nu ook Zwitserland van plan om de analoge FM-uitzendingen uit te schakelen. Noorwegen loopt, zoals algemeen bekend, al enkele jaren mijlenver voorop in de ontwikkeling van DAB+. De 5,3 miljoen Noren zagen eind 2017 de nationale analoge FM-uitzendingen al definitief uitgeschakeld ten voordele van DAB+. De Noren hebben via de digitale ether keuze uit niet minder dan 31 nationale radioproducten, zijnde 17 commerciële radiostations en 14 radiostations van de publieke omroep NRK. Afgelopen zomer scoorde radio als medium in Noorwegen trouwens de hoogste luistercijfers in vele jaren, mede dankzij corona.

Zwitserland schakelt analoge FM-radio al per augustus 2022 uit

Ook Zwitserland steekt de laatste jaren een tandje bij wat betreft de digitale omschakeling. De SSR (de Zwitserse publieke omroep) gaat al in augustus 2022 definitief de stekker uit de analoge FM-uitzendingen trekken. De particuliere radio’s volgen daarna in januari 2023. In Zwitserland is er een akkoord om omroepuitzendingen in FM eerder uit te schakelen dan aanvankelijk was gepland. Uit de nieuwste luistercijfers blijkt dat nog slechts 13 procent van de bevolking voor het luisteren naar de radio uitsluitend afhankelijk is van analoge FM-uitzendingen.

Al zorgt de macht der gewoonte en het nog steeds aanzienlijke aantal analoge autoradio’s er wel voor dat het luisteren via analoge-FM nog steeds een marktaandeel heeft van 29 procent. DAB+ is goed voor 39 procent van het radioluisteren, gevolgd door IP met een marktaandeel van 32 procent. FM-radio vertegenwoordigt nu minder dan 30 procent van het gebruik in elke taalregio. DAB+ is het populairst in Duitstalig Zwitserland. In 2015 had FM nog een aandeel van 51 procent.

DAB+ neemt het voortouw

Onlangs ondertekenden de Zwitserse vereniging van particuliere radio’s, de RRR (Union Romande des Radios Régionales), de Unikom (Unie van lokale niet-commerciële radio’s) en de SSR een sectorale overeenkomst om het definitieve einde van de FM-uitzendingen te bezegelen. De afgelopen jaren was eind 2024 voorgesteld als uiterlijke einddatum van de analoge FM-uitzendingen. Maar de Zwitserse mediaregulator heeft er alles aan gedaan om de radiosector op één lijn te krijgen voor een snellere afschakeling eind 2022.

In Zwitserland zijn alle brancheverenigingen voor de radio akkoord gegaan met de plannen om de FM af te schakelen. Vanaf januari 2023 is ontvangst via de ether alleen nog met een DAB+ ontvanger mogelijk. Minder dan vijftien procent van de Zwitserse inwoners luistert nog uitsluitend analoog, waardoor de FM niet meer rendabel is. Afgelopen zomer werden de definitieve plannen voor deze afschakeling al bekendgemaakt.

In twee stappen analoge FM uitschakelen

Besloten is om het afschakelen in twee stappen te doen. In augustus 2022 gaan alle publieke FM-zenders uit. De commerciële radiostations volgen dit voorbeeld uiterlijk in januari 2023. De publieke omroepen, verenigd in de SRG, waren reeds akkoord gegaan met deze plannen. Ook de VSP en de RRR, die de commerciële radiostations vertegenwoordigen, alsmede de Unikom, die de niet-commerciële lokale radio vertegenwoordigt, stemden in principe al in met de plannen. Wel moesten deze nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de leden. Recentelijk is bekend geworden dat de overgrote meerderheid akkoord is gegaan met de afschakelplannen. Mediaregulator Bakom gaat de radiovergunningen hier nu op aanpassen.

Uitzenden analoge FM in Zwitserland niet meer rendabel

Uitzenden op FM is voor veel radiostations een flinke kost. Nog slechts 13% van de Zwitsers luistert nog uitsluitend via FM naar de radio. Afgelopen voorjaar was digitaal goed voor 71% . Ruim vier jaar geleden was dit nog maar 53%. DAB+ neemt daarbij het voortouw met 39%, gevolgd door internet met 32%. Desondanks is er nog een grote groep die zowel digitaal als analoog luistert. In de auto zijn de analoge FM-uitzendingen nog wel populair, maar ook dit aantal daalt in een snel tempo. Inmiddels gaat het om 55% dat digitaal afstemt, waarbij DAB+ 47% voor z’n rekening neemt. In totaal zijn er al ruim vijf miljoen DAB+ radiotoestellen verkocht in Zwitserland.

Wat is DAB+?

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting, digitale radio via de ether. De «+» slaat op een verbeterde versie van DAB. DAB+ biedt digitale geluidskwaliteit en er is ruimte voor meer radiozenders. Het signaal gaat evengoed gratis je radiotoestel binnen. In Europa wordt DAB+ gezien als de opvolger van de analoge FM-uitzendingen.

Wat zijn de voordelen van DAB+?

  • Veel meer beschikbare radiozenders en dus grotere keuze voor de luisteraar. In de toekomst kunnen er gemakkelijk nog extra zenders bijkomen.
  • Digitale geluidskwaliteit.
  • Je favoriete zender is makkelijk terug te vinden. Een DAB+ radio zoekt automatisch alle radiozenders die beschikbaar zijn. Daarna kan je de zenders heel gemakkelijk zoeken op naam in plaats van frequentie.
  • Radiozenders kunnen extra informatie meesturen naar het DAB+ toestel; op je display verschijnt er bijvoorbeeld artiesteninformatie, een weerbericht, verkeersinfo of nieuws.
  • DAB+ is een milieubewuste oplossing. De DAB+ zenders verbruiken minder energie dan de FM zenders.

Wat is het verschil tussen DAB+ en internetradio?

Om de internetzender te beluisteren heb je een goede internetverbinding nodig. Thuis vormt dat geen probleem, maar voor mobiel gebruik is dat minder interessant. DAB+ garandeert een betrouwbare verbinding. Het streamen van internetzenders brengt kosten met zich mee, afhankelijk van de tarieven van de internetprovider. Met een DAB+ ontvanger zijn deze kosten van de baan.

Heb ik een nieuw radiotoestel nodig om DAB+ te ontvangen?

De analoge FM-toestellen kunnen geen DAB+ uitzendingen ontvangen. Bij de aanschaf van een nieuwe radio let je op dat DAB+ vermeld wordt aan de hand van een sticker of de beschrijving. Meer informatie kun je krijgen bij de elektronicawinkel bij jou in de buurt.

Meer informatie

Bron: https://radiovisie.eu/zwitserland-einde-fm-vervroegd-naar-januari-2023/
Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ