VERON organiseert 57e Dag voor de RadioAmateur

VERON organiseert 57e Dag voor de RadioAmateurOp 4 november 2017 vindt de 57e Dag voor de RadioAmateur plaats. De dag wordt georganiseerd door de VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. Ook dit jaar is er weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Naast het officiële gedeelte zijn er diverse lezingen, de zelfbouwtentoonstelling, de AMRATO en natuurlijk de VERON Onderdelen Markt. Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, ook zal er weer een jeugdplein ingericht zijn.

Openingstijden en kaartverkoop

De Dag voor de RadioAmateur begint om 09.30 uur en duurt tot 17.00 uur. De kaartverkoop begint al eerder om 09.00 uur.

Entree

 • VERON leden: €8,00.
  (uitsluitend op vertoon van geldige VERON lidmaatschapskaart)
 • Geen VERON lid: €9,00.
 • Jeugd onder 16 jaar, gratis toegang.
 • Houders van de Gouden VERON Speld, gratis toegang.
  (zorg er wel voor dat deze speld dan zichtbaar gedragen wordt)

De organisatie van de Americahal heeft (zoals vorig jaar) besloten op haar terrein parkeerkosten á €4,00 per voertuig te heffen. U kunt ook kiezen voor gratis parkeren, maar dan moet u een stukje lopen. De parkeerkosten worden voldaan door een uitrijkaart te kopen in de entree. De VERON is niet verantwoordelijk voor het parkeerbeleid op het terrein van de Americahal

Officiële opening en toespraak

De Algemeen Voorzitter van de VERON zal om 10:30 uur de Dag voor de RadioAmateur officieel openen. Gevolgd door de bekendmaking van de RadioAmateur van 2016, door het Wetenschappelijk Radiofonds Veder. De considerans zal door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM worden uitgesproken. Het volledige programma is op deze pagina terug te vinden.

Lezingen

Ieder jaar wordt door de organisatie van deze dag een programma samengesteld met enkele interessante lezingen, die een directe of indirecte relatie hebben met de radiohobby.

 • De constructie en de berekeningen voor een top loaded verticale antenne voor 160m”, door Frans Hamelink, PA1NHZ
 • Idzerda modulatie bij het toestel NSF 029, door Ed Plevier
 • De overgang van AM/FM naar DAB+ voor omroepzenders” door Edwin Vos, PA3GVQ

Commissies, werkgroepen en verenigingen

Nagenoeg alle commissies en werkgroepen zijn op de DvdRA aanwezig en presenteren zich met een stand. Er zijn ook interessegroepen en verenigingen aanwezig die een relatie hebben met onze gemeenschappelijke hobby. Traditioneel is ook het Centraal Bureau aanwezig. Er is ruimte voor gespecialiseerde groepen, zoals luisterstations (NL’s), de Old Timers Club (OTC), etc.

Zelfbouwtentoonstelling

Een van de smaakmakers van de DvdRA is de zelfbouwtentoonstelling. In een aantal stands worden de meest vernuftige zelfgemaakte systemen en apparatuur getoond en gedemonstreerd.

AMRATO

De AMRATO is een commercieel marktonderdeel dat wordt gevormd door de aanwezige handelaren en professionele bedrijven, die hun producten en nieuwste technische snufjes laten zien, demonstreren en te koop aanbieden.

VROM

De VERON-onderdelenmarkt is een marktonderdeel, waarbij de standhouders, mede-amateurs of handelaren, uitsluitend “gebruikte” elektronica apparatuur, radiospullen en nieuwe onderdelen te koop aanbieden.

Jeugdplein

De laatste jaren wordt er in samenwerking met de Jeugd Commissie, de Vossenjacht Commissie, de landelijke Jamboree on the Air (JOTA) organisatie (verkenners) en Youngsters On The Air (YOTA) een Jeugdplein ingericht. In deze ruimte die op de DvdRA hiervoor wordt vrijgemaakt, worden diverse activiteiten verricht voor en door jongeren. Vast onderdeel daarbij is een soldeer project, waar ter plaatse een werkend apparaatje wordt gemaakt.

Wedstrijden en loterij

Zeker nu VERON (in Nederland) de beheerder is van het cultureel immaterieel erfgoed “Morse”” mag u de “Morse challenge” niet missen. Dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door Hans Remeeus, PA1HR en Ad Wouterson, PA2PCH, voorheen radio operators  bij Schevenigenradio / PCH, resp. radio officier bij de koopvaardij en ervaren radiozendamateurs, met CW als een van hun favoriete modes.

Tijdens de DvdRA worden enkele prachtige prijzen verloot. Men kan er aan mee doen door loten te kopen, die op verschillende plaatsen tijdens de DvdRA worden aangeboden. De trekking van de loterij vindt altijd plaats bij de afsluiting van deze dag.

Kijk op de speciale DvdRA website voor alle informatie voor beide bezoekers en standhouders.

Paul Sterk (PA0STE)
Voorzitter Evenementen Commissie