Noors EMC-filter tegen LED-storing in DAB+radio’s

EMI LED-filter voor DAB+De Noorse Akademisk Radioklubb van de universiteit van Trondheim meldt dat er in Noorwegen een EMC-filter op de markt is gekomen, speciaal voor LED-storing in DAB+ontvangers in auto’s. Ze hebben een exemplaar gekocht en onderzocht. Lees hier hun bevindingen…

De Noren zijn over op DAB+

In Noorwegen zijn in 2017 alle nationale FM-omroepzenders uitgezet en vervangen door DAB+zenders. Volgens de Noorse overheid is dit beter en goedkoper. Beter, omdat er meer zenders doorgegeven kunnen worden. Maar ook goedkoper omdat er minder zenders nodig zouden zijn voor een zo goed mogelijke dekking van het door bergen en fjorden doorsneden land.
Maar net als bij ons hebben ze daar ook last van storing door LED-verlichting. Die storing is kennelijk zo vervelend dat het Noorse warenhuis Biltema een EMC-filter voor LED-verlichting op de markt brengt.

Test EMC-filter

De Noorse zendamateurs hebben het DAB+ EMC-filter eens stevig aan de tand gevoeld. Ze zagen twee in serie geschakelde ‘common-mode’-smoorspoelen die op ringkernen waren gewikkeld.  Daarnaast zaten er voor, tussen en na de spoelen enkele condensatoren. De ‘common-mode’-smoorspoelen houden de ‘common-mode’-ruis tegen terwijl de condensatoren verschillende hoge frequenties moeten kortsluiten. Ook hebben ze het apparaatje op de testbank gelegd. Daaruit bleek een goede onderdrukking van hoogfrequente signalen en speciaal van schakelfrequenties zoals die voorkomen in schakelende voedingen. Het filter is geschikt voor spanningen tussen 9 en 36 V. Het maximaal te hanteren vermogen hangt van de spanning af, bijvoorbeeld bij 12V 195 W en bij 24 V 290 W.

Alleen in Noorwegen verkrijgbaar

Biltema heeft wel een website, waarop zij hun producten etaleren. Helaas kun je er niets bestellen. Je kunt alleen een inkooplijstje maken. Daarmee ga je naar een van de 57 winkels in Noorwegen waar ze dit apparaatje in huis hebben. Dus mocht iemand de komende tijd van plan zijn naar Noorwegen te gaan, overweeg dan om een paar van die dingen mee te nemen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Het kost 80 NOK, nog geen 8 euro. Je kunt er vast iemand van de EMC-EMF-commissie blij mee maken.

 

Bron: White-label EMC-filter from the hardware store