Morse Academy van start aan boord van SS Rotterdam

SS Rotterdam

Op zaterdag 5 november 2022 startte de Morse Academy aan boord van de SS Rotterdam. Het doel is om binnen een jaar een flink aantal (meestal) zendamateurs op te leiden tot The true Art of Beating Brass. Hiervoor zijn een zestal ex-radio-officieren aangezocht die hun ervaringen met morseseinen en -opnemen met de cursisten zullen delen.

De cursisten leren overigens niet alleen seinen en opnemen, maar ze maken ook kennis met tal van andere onderwerpen, zoals de geschiedenis van morse, verschillende seinsleutels, operating practice en CW-contesting.

De Morse Academy, een initiatief van Edward Neef (PE1EEF), ontvangt de volle medewerking van WestCord Hotels, de eigenaar van het historische passagiersschip SS Rotterdam.

Lees hier het verslag van de eerste lesdag, geschreven door Harm de Haan (PG2GF).

Startschot Morse Academy

Het ‘startschot’ van de Morse Academy vond plaats in de zaal ‘Trinidad’, een zaal die van alle noodzakelijke gemakken was voorzien.

Na een voortreffelijke introductie door Fred van Dillen (PA3FD), volgde een voorstelronde, waarin ieder zijn eigen verhaal summier kwijt kon en de aanwezige docenten zich ook even konden presenteren.

Voorts werd de lesagenda en het studierooster voor de komende maanden overhandigd.

Vooraf waren de cursisten al voorzien van een prachtige syllabus, die een ‘tien met een griffel’ verdient.

Kennismaking met morsetekens

Na de onderlinge kennismaking volgde de “confrontatie” met de eerste zes (morse)tekens, die aanvankelijk individueel tienmaal werden gepresenteerd. Daarop volgden dezelfde zes tekens in een willekeurige volgorde met een snelheid van achttien woorden per minuut (wpm) en een tussenruimte van vijf. De cursisten hadden hier in het begin flinke moeite mee. Met uitzondering van een enkeling, die reeds wat ervaring met morse had, bleek de meerderheid toch fors onder de 50% te scoren. Voorwaar geen verrassing. Na repeteren van de tekens in sets van twee met eenzelfde snelheid, ging het alras beter, en kregen de cursisten er meer vertrouwen in. Alles werd middels een ‘schrijfhout’ aan het papier toevertrouwd, zodat men later kon controleren waar de foutjes zaten.

De cursus maakt overigens gebruik van een combinatie van de Koch- en Farnsworth-methode. Zoals bleek, is deze methode in het begin best pittig, omdat de morsetekens met een behoorlijk tempo, maar met ruime tussenpozen worden gepresenteerd.

De ervaren docenten Fred Koch (PA3FK) en Dick Hissink (PA3CW) spraken in begrijpelijke taal en stelden een ieder op zijn gemak.

Thuis oefenen

Cursusleider Frits van Dillen (PA3FD)

Uiteraard vereist deze cursus de uiterste inzet van de deelnemers. Zo moeten ze thuis dagelijks zo’n twintig minuten oefenen om de tekens (combinaties van punten en strepen) als audiosignaal te leren herkennen.

Frits PA3FD – de oudste, doch fiere docent – waarschuwde tijdens de korte pauze nog om vooral niet met seinen te beginnen alvorens alle tekens (totaal 41 stuks) te kunnen opnemen. Eerder starten maakt namelijk de kans groter om een verkeerde seinmethode aan te leren. Na tien opneemlessen zal hij daar nog eens op terugkomen. Ook zal Frits dan een vervolg geven aan de module ‘Geschiedenis van Morse’.

Accommodatie

Cursisten Morse AcademyDe ter beschikking gestelde zaal was dik voor elkaar, evenals de koffie en de andere dorstlessers. Ook de techniek functioneerde goed. Zo konden deelnemers  een meegebrachte koptelefoon in een PI4HAL-kastje prikken, waardoor ze zich goed konden concentreren op de morsetekens. Door de presentatielaptop te koppelen aan een groot scherm, inclusief luidsprekers met een goede audiokwaliteit, was de instructie voor iedereen goed te volgen.

‘CW Included’-aantekening

De Morse Academy wil de cursisten niet alleen morse bijbrengen, maar ook opleiden voor het examen dat recht geeft op een ‘CW Included’-aantekening op hun registratiekaart.

De cursus startte met twee beginnersklassen van respectievelijk tien en twaalf personen en een gevorderdenklas met zes deelnemers. De klassen krijgen om de veertien dagen les, maar niet allemaal tegelijk in dezelfde weekenden. Daardoor is de Morse Academy vrijwel iedere week op zaterdag of zondag aan boord van de SS Rotterdam aanwezig.

Overigens is de Morse Academy opgezet zonder enig winstoogmerk, maar puur uit enthousiasme en om morsecode als immaterieel cultureel erfgoed nog meer invulling te geven. Het morse-alfabet is niet voor niets onsterfelijk.

Het Morse Academy-team is ervan overtuigd dat de zeer gedenkwaardige, professionele en informele eerste les, een prima vervolg zal krijgen.

Meer informatie