Nieuwjaarstoespraak van de Algemeen Voorzitter

Beste radiovrienden,

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om u een voorspoedig 2017 te wensen. Voor 2017 en natuurlijk ook de jaren erna hoop ik dat u weer veel plezier mag beleven aan onze mooie en veelzijdige hobby. Een greep uit de gebeurtenissen van het afgelopen jaar:…

In februari werd weer de PACC gehouden en dit jaar waren er weer meer deelnemers. Deze stijgende lijn zien we de laatste jaren doorzetten. De wedstrijd geniet een grote populariteit. Dat geeft een goed gevoel bij de organisatoren.

Tijdens de VerenigingsRaad in april is het beleidsplan aan de afdelingen aangeboden, waarmee het Hoofdbestuur zich samen met de afdelingen en leden gaat inzetten om de VERON nog meer te profileren als de belangenbehartiger voor de Nederlandse radioamateur. Hierin is ook onze missie gepresenteerd die ik graag met u wil delen: De VERON behartigt en bevordert voor haar leden de beoefening van amateurradiocommunicatie en het hiermee verband houdend experimenteel radio- en elektronicaonderzoek.

Tijdens de Dag voor de RadioAmateur in november is het lang verwachte Vademecum geïntroduceerd. De laatste versie dateerde van 2010 en het werd tijd voor een update. Op de Dag voor de RadioAmateur zijn er in enkele uren meer dan 600 exemplaren verkocht. Dit toont aan dat het Vademecum een zeer gewild boekwerk is. Ook nu nog wordt het boek goed verkocht.

Ook is in november gestart met een forum voor VERON-leden. Leden kunnen met elkaar van gedachten wisselen over zaken die hen bezighouden. Er is gekozen voor een forum waarin leden zich kenbaar maken met hun naam, call of luisternummer. Hiermee verdwijnt de anonimiteit en is het ook mogelijk om buiten het forum om contact met elkaar op te nemen. Dit forum biedt ook voor afdelingen de mogelijkheid informatie uit te wisselen.

Sinds een aantal jaren bezoeken mijn XYL en ik de bijeenkomsten van de gehandicapte radioamateurs in Dennenheul die in november worden gehouden. We zien daar dat ook deze amateurs ondanks hun beperkingen veel plezier beleven aan onze hobby. De leden van de CGR en hun XYL’s zetten zich vanaf vrijdag tot en met maandag volledig in om de aanwezige amateurs te ondersteunen. Op zaterdagmiddag vindt de traditionele soldeermiddag plaats.  Een heel evenement en als de projecten klaar zijn, zijn de deelnemers heel trots op hun zelfgesoldeerde projecten. Dit weekend betekent ook op sociaal vlak veel voor deze groep mensen, die daar dan ook een heel jaar naar uitkijkt.

Hoewel de leden van het Hoofdbestuur veelvuldig aanwezig zijn op afdelingsbijeenkomsten en zo horen wat er leeft, is deze input toch beperkt. Om te weten met welke facetten van de hobby onze leden bezig zijn, heeft in november onder de leden een enquête plaatsgevonden. Ik hoop dat zij, die een uitnodiging hebben ontvangen om mee te doen, dat ook daadwerkelijk hebben gedaan. In de loop van 2017 worden de resultaten besproken en zullen waar nodig acties in gang worden gezet.

In de loop van 2016 heeft een discussie plaatsgevonden over het opgaan van de VERON en de VRZA in één grote radiovereniging. Nadat de voorzitters van de verenigingen hierover met elkaar contact hebben gehad bleek al snel dat dat niet zal plaatsvinden. De VRZA wil haar eigen identiteit behouden, hetgeen door de VERON wordt gerespecteerd. Er wordt al veel met elkaar samengewerkt. Zo wordt het halfjaarlijks AmateurOverleg (AO) door beide verenigingen voorbereid zodat er één agenda namens de verenigingen bij het Agentschap Telecom (AT) ligt. Ook op afdelingsniveau weten we elkaar te vinden en die samenwerking begint zijn vruchten af te werpen.

Tijdens de voorbereidingen van het laatste AmateurOverleg bleek dat het AT niet veel progressie had gemaakt ten aanzien van de uitstaande projecten. De voorzitters van de twee verenigingen hebben een alarmerende brief aan de directie van het AT gestuurd. Intussen heeft er een goed gesprek tussen de directie en de voorzitters plaatsgevonden waarin afspraken zijn gemaakt over een betere communicatie. Inmiddels heeft het AT nieuwe medewerkers aangetrokken die zich bezig gaan  houden met amateurgerelateerde zaken. Het signaal van de beide verenigingen is door het AT goed begrepen en opgepakt.

Zoals vele andere verenigingen moet ook de VERON haar kosten in de gaten houden. Dankzij zorgvuldig uitgeven en een goede budgettering voor het jaar 2017 is het mogelijk dat er dit jaar geen contributieverhoging zal plaatsvinden.

Dit jaar wordt weer een dynamisch jaar met heel veel uitdagingen. Niet alleen voor het Hoofdbestuur maar ook voor de lokale besturen en commissies en voor u als lid in het licht van uw eigen bouwprojecten, contesten en experimenten. Erg belangrijk voor onze hobby zijn de condities op onze banden, maar die laten nog te wensen over. Op zich is dat weer een uitdaging en dan denk ik aan de toepassing van onder andere WSPR.

De PR-commissie is bezig met het organiseren van een groot evenement onder de naam ‘Open Deur bij de RadioAmateur’. Leden en  afdelingsbesturen worden uitgenodigd om op grote schaal onze hobby onder de aandacht te brengen. Over enkele weken hoort u hier meer over.

In februari vindt de jaarlijkse PACC plaats. Een mooie gelegenheid waarin Nederland als contestland centraal staat. Het is toch een fijn gevoel aangeroepen te wórden, in plaats van een DX-peditie langdurig aan te roepen met in het achterhoofd dat de condities snel zullen afzwakken. Vaak hoor ik dat amateurs elkaar tijdens deze wedstrijd even bijpraten. De PACC heeft kennelijk ook een sociaal karakter.

In september vindt de driejaarlijkse IARU-R1 conferentie plaats. Afgevaardigden van alle radioverenigingen uit Europa, Afrika, het Midden-Oosten en het Europese deel van Rusland komen bij elkaar om daar voorstellen te bespreken die nodig zijn om onze hobby nog beter te ondersteunen. Denk aan het bespreken van bandplannen, het verbeteren van de reglementen voor contesten en het overleg over EMC-gerelateerde zaken zodat er in Regio 1 een beter inzicht komt over storingsbronnen.

Met elkaar kijken we natuurlijk weer uit naar de Dag voor de RadioAmateur die op 4 november zal plaatsvinden.

Ik wens u een goed hobbyjaar toe.

Remy F.G. Denker PA3AGF
Algemeen voorzitter van de VERON