Ik wil mijn roepletters op de VERON website!

Ik wil mijn roepletters op de VERON website!Doe je dat ook wel eens? Zoeken op je eigen roepletters of NL-nummer? Met je favoriete zoekmachine op Internet.

En? Een beetje tevreden met wat je ziet? Staat er tussen die zoekresultaten een leuk artikeltje op veron.nl met jouw call er onder?

Nee??? Dat laat je als radio amateur toch niet over je kant gaan? Zorg er voor dat ook jouw call naar boven komt met een “hit” op de VERON site. Hoe krijg je dat voor elkaar? Even een kleine spoedcursus:…

Schrijf zelf eens een leuk artikeltje voor op de VERON website. En dat is echt helemaal niet moeilijk. Het hoeft geen artikel met hogere wiskunde te zijn. Als het maar op de een of andere manier betrekking heeft tot onze mooie radio hobby. We geven even wat tips…

Minimale eisen

Wat hebben wij als webredactie toch echt nodig om jouw artikel te produceren. Dat is een tekst van minimaal 100 woorden (met iets minder woorden redden we ons ook nog wel). En liefst iets van een zelf gemaakt plaatje of foto er bij, in zo hoog mogelijke resolutie. Dus niet zomaar zelf een passend Internet plaatje erbij zoeken, want dat levert copyright-gedoe op. Hiermee zetten wij al een mooi artikel in elkaar met jouw call er onder.

Maar ik heb er geen foto bij

Maakt ook niet eens zo veel uit. Als het onderwerp van het artikel duidelijk is, dan kunnen wij er waarschijnlijk wel een passende copyright-vrije foto bij vinden. En anders stuur je toch gewoon een foto van je eigen QSL kaart, je shack of jezelf mee om onder het artikel bij je call te zetten? Daarmee is het gelijk een mooi persoonlijk verhaal. Of laat de (X)YL eens een mooie foto van je maken met de mike/key in de hand achter je favoriete set.

Maar ik kan niet schijven

Onzin. Iedereen kan een verhaal op papier krijgen. Die taal- en spelfouten halen wij er wel uit. En als het grammaticaal wellicht iets beter kan, dan regelen wij dat ook voor je. Je hoeft niet bang te zijn met een zeperd online te staan. Wij maken er een kwaliteitsartikel van. Immers, da’s ook in ons belang als webredactie. En mocht het een véél langer artikel blijken (wat ook prima is) dan kunnen wij ook in paragrafen onderverdelen om het lekker leesbaar te maken. Zelfs dyslexie (woordblindheid), dialect, Engels, Duits en/of plat taalgebruik (als in plat Haags) is voor ons geen excuus.

Maar ik heb geen tekstverwerker

Gebruik gewoon WordPad. Dat zit op alle Windows machines. Maar Microsoft-Word mag natuurlijk ook. Of je eigen gebruikelijke tekstverwerker. LibreOffice-Writer, OpenOffice-Writer, desnoods VI voor de Linux gebruikers. Het maakt ons echt niet uit. Zelfs WordPerfect schrikken we niet van. Alleen liever geen ingescande tekst documenten, want dan moeten we die helemaal gaan overtikken. En da’s best veel en vooral vervelend werk.

Maar ik heb niets om over te schrijven

Niemand leeft zo’n oninteressant radio hobby leven dat er geen enkel verhaal uit te persen is. Misschien gebruik je een oude of ongebruikelijke mode? Of juist iets gloednieuws. Of heb je een aparte zender of ontvanger? Een gekke antenne opstelling? Een bijzondere verbinding? Een leuke velddag? Een lezing bij de club? Een vraagstuk waar je al jaren mee worstelt? Een (X)YL die (uiteraard non-profit) truien met calls breid? Een bijzondere ervaring op de band? Een bijzondere award? Een geslaagde modificatie? Of juist een niet geslaagde ombouw, en wat er mis ging. Een set die iets geks doet. Ervaringen die je wilt delen. Als het maar iets met onze radio hobby te maken heeft.

OK, ik ben om; Hoe stuur ik de boel op?

Het handigst is wanneer je de tekst en de foto’s bij elkaar verpakt in een ZIP-bestand. Dan kun je dat insturen via ons contactformulier. Vul op dat formulier je gegevens in, selecteer dat je het naar “De Redacties” wilt versturen en vergeet de ZIP-file met de kopij er niet aan vast te plakken. Eventueel kun je in het commentaar veldje nog aangeven dat het om een artikeltje voor op de website gaat. Dan komt alles goed en krijg je snel een antwoord voor plaatsing.

Niet valsspelen

Wanneer je alleen een linkje (URL) naar een leuk artikeltje ergens op het Internet instuurt als kopij, dan wordt dat natuurlijk geen artikel van jou. Wij weten niet of dat waar de link naar toe wijst wel door jou geschreven is en of we eventueel beeldmateriaal wel mogen gebruiken. Nee, zo gemakkelijk is het nu ook weer niet. Je moet er wel wat voor doen. Maar dan heb je ook wat…