VERON WebRedactie schakelt om naar AI-gegenereerde berichtgeving

VERON WebRedactie schakelt om naar AI-gegenereerde berichtgeving

Het nieuwe VERON WebRedactie serverrack

Tot op heden werden VERON nieuwsberichten nog volledig handmatig geschreven, handmatig geredigeerd en handmatig opgemaakt. Maar zoveel redactioneel handwerk is gewoon niet meer van deze tijd. Het kost uren zwoegen per bericht. Vandaar dat de VERON WebRedactie per vandaag omschakelt naar volledig geautomatiseerd berichten genereren en publiceren dankzij een state-of-the-art Kunstmatig Intelligentie Platform.

We hebben na lang wikken en wegen gekozen voor een platform op basis van de bij kranten en weekbladen populaire Fast Article Kickoff Engine. Deze generator ondersteunt het News Exchange Protocol waardoor verschillende stukken AI-software naadloos in elkaar grijpen. De doorlooptijd van artikel idee tot daadwerkelijke online publicatie wordt zo gereduceerd tot slechts enkele seconden. Een indrukwekkende verbetering.

De functionaliteit in een notedop

De eerder genoemde Fast Article Kickoff Engine maakt autonoom gebruik van de bezoekersstatistieken van onze landelijke VERON website alsmede de vele afdelingswebsites. Daar wordt de interactie op onze verschillende sociale media kanalen slim aan toegevoegd. Niet alleen “likes” en “reposts” wegen mee. Ook de reacties op de “posts” worden geanalyseerd en meegenomen. Hieruit rolt feilloos welke onderwerpen goed gelezen worden en sterk positief scoren. Dat dient vervolgens als invoer voor de AI-berichtengenerator.

VERON WebRedactie schakelt om naar AI-gegenereerde berichtgeving

De Fast Article Kickoff Engine staat centraal in de flowchart van de AI-tekst en beeldgenerator

De AI-berichtengenerator is een sterk verbeterde versie van ChatGPT. Dit stuk kunstmatige intelligentie put uit alles dat er maar op het internet te vinden is. En binnen seconden rolt er een nieuwsbericht uit van ideale lengte en ingestelde leesbaarheid over het ingegeven onderwerp. Dit wordt vervolgens doorgegeven aan de AI-beeldgenerator.

De AI-beeldgenerator filtert de sleutelwoorden uit het gegenereerde bericht en maakt er unieke foto’s en/of plaatjes bij. Geheel op maat in voldoende hoge resolutie en met de juiste hoogte-breedte verhouding voor de publicatie. Zelfs het onderschrift van het beeldmateriaal wordt er automatisch bij gegenereerd.

De laatste stap is de interface met ons vertrouwde WordPress Content Management Systeem. Een speciaal stukje software met de veelzeggende naam Publisher Ultimate Loader Plugin zorgt ervoor dat het bericht direct online komt. En dit hele proces van idee tot publicatie duurt maximaal 10 seconden!

Geen copyright issues meer

Naast de enorme tijdwinst lopen we door deze AI-gegenereerde tekst en foto’s ook nooit meer tegen vervelende problemen met auteursrechten aan. Immers, al ons gepubliceerde materiaal is door ons eigen Artificial Intelligence systeem zelf gecreëerd. En hierdoor kunnen we ook beter waken over ons eigen auteursrecht.

Al het beeldmateriaal wordt volautomatisch van een onzichtbaar copyright watermerk voorzien. En de gegenereerde tekst bevat specifieke unieke karaktercombinaties om het juridisch waterdicht te kunnen oormerken. Met deze gegevens kunnen wij indien nodig aantonen dat het artikel intellectueel eigendom van de VERON is.

Hogere publicatie frequentie

Nu publiceren we nog gemiddeld één nieuwsbericht per dag. Maar dat aantal dagelijkse publicaties zal dankzij ons AI-systeem flink opgevoerd worden. In eerste instantie gaan we naar ieder uur een fris nieuw nieuwsbericht. Echter, met slechts 24 nieuwsberichten per etmaal staat onze AI berichten generator nog steeds 99% van zijn tijd niets te doen. Dus is het ultieme doel om iedere vijf minuten een kakelvers nieuwsbericht te lanceren.

De net gerenoveerde VERON WebRedactie vergaderruimte aan de Zuidas in Amsterdam

Dit sluit naadloos aan bij de steeds korter wordende aandachtsspanne van online lezers. Veel lezers halen de “lees meer” niet eens in de nieuwsberichten van ons nieuwsoverzicht. Het is is kwestie van “koppensnellen” en misschien de eerste paragraaf nog vluchtig lezen. Maar dan dwaalt men toch echt af. Dat kunnen we ook duidelijk zien aan onze Page Read Up Time metingen van ongeveer 1 minuut.

Grote veranderingen

De VERON WebRedactie zal de effecten van deze grote veranderingen uiteraard nauwlettend blijven volgen. En daar waar nodig het AI-proces bijsturen. Maar we hebben er zin in. Immers, stilstand is achteruitgang.

Wij rekenen er dan ook op dat onze vele gewaardeerde lezers onze noeste verrichtingen op het wonderlijke wereldwijde web ook na deze eerste april zullen blijven volgen…