Czech Pohotovostni Test: speciale contest op de 6m-band op 13 juni 2019

Dit jaar start de ITU World Radiocommunication Conference (WRC-2019) op 28 oktober en duurt vier weken.

Een belangrijk agendapunt is het verzoek aan de WRC om de gehele 6m-band (50 – 54Mhz) toe te wijzen aan de radioamateurs binnen de gehele IARU Regio 1 (Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Aziatisch Rusland). Ter ondersteuning van dit verzoek is er op 13 juni een speciale contest:  de Czech Pohotovostni Test.

Met name de nationale telecomdienst van Tsjechië (CTU) en de Tsjechische radioamateurvereniging (CRC) maken zich sterk voor dit verzoek aan de ITU. De IARU Regio 1 (IARU-R1) heeft daarbij haar steun toegezegd.

Om het verzoek kracht bij te zetten willen de Tsjechische partijen onder andere laten zien dat gelijktijdig gebruik van de 6m-band door zendamateurs en andere gebruikers goed mogelijk is. Daarbij is het belangrijk om aan te tonen dat gelijktijdig gebruik niet tot hinderlijke, onderlinge storingen leidt. Daartoe worden een aantal proeven gedaan. Een eerste proef vond plaats op 28 februari in Tsjechië. Toen waren de propagatiecondities vrij vlak.

Czech Pohotovostni Test op 13 juni

Op 13 juni volgt een tweede proef in de vorm van een contest. De verwachting is dat de condities dan beter zullen zijn vanwege het sporadische E-seizoen. Zendamateurs uit de hele wereld worden uitgenodigd om mee te doen. Tijdens deze contest zullen ook andere gebruikers van de 6m-band, zoals het leger, actief zijn met hun eigen communicatiesystemen. De IARU vraagt zendamateurs nadrukkelijk om deze activiteiten niet te storen.

De contest op 13 juni zal plaatsvinden in twee perioden:

  • de eerste zal lopen van 07:30 tot 09:00 UTC
  • de tweede zal plaatsvinden van 11:00 tot 12:30 UTC

Contestdetails

Deelnemende stations roepen “CQ P (Contest)”. In de QSO’s wisselen zij de volgende informatie uit:  RS(T), sequentieel serienummer startend bij 001, grid locator en QTH. Bijvoorbeeld: 579 011 JO70fb Paag. Het maximaal toegestane uitgangsvermogen bedraagt 25 Watt PEP. Dit is het maximale vermogen dat in Tsjechië toegelaten is op 6 meter. Stations buiten Tsjechië worden verzocht hetzelfde uitgangsvermogen te gebruiken om vergelijkingen met de proef in februari mogelijk te maken. Het gebruik van spotting netwerken is toegestaan.

Overige details, bijvoorbeeld over de puntentelling en de eisen waaraan het in te sturen log moet voldoen, staan op de IARU-R1-website: Czech Pohotovostni Test

Stuur het logboek uiterlijk op 15 juni om 12:30 UTC naar rtty@crk.cz.

Vanwege het bijzonder karakter van deze contest, deelt de Tsjechische radioamateurvereniging (CRC) de logs met de Tsjechische telecomdienst (CTU).

Ook breedbandmodes

Aan de proef kunnen overigens ook zendamateurs meedoen die willen experimenteren met breedbandmodes. Dat zou bijvoorbeeld digitale televisie of andere breedbanduitzendingen kunnen zijn. Stations die actief willen zijn met breedbandmodes wordt gevraagd dit door te geven aan EI3IO: EI3IO@connogue.com.

Het verzoek is om tijdens de twee perioden zoveel mogelijk activiteit op de band te genereren. Het maakt niet uit of de band open is of niet. Gewoon in de ether komen met SSB, CW, digitaal of breedbandmodes is voldoende.

Door deel te nemen draagt u mogelijk bij aan het beschikbaar komen van de 50 – 54Mhz-band (geheel of gedeeltelijk) binnen de gehele IARU Regio 1.

Meer informatie vindt u op de IARU-R1-website: Czech Pohotovostni Test

 

Bron: IARU-R1