YOTA-zomerkamp 2019 in Bulgarije – een terugblik

YOTA-zomerkamp 2019 in BulgarijeHet YOTA-zomerkamp 2019 was dit jaar in Bankya, nabij de Bulgaarse hoofdstad Sofia van 11 tot 17 augustus. Daar kwamen 80 jongeren uit 27 landen  bijeen om contacten te leggen en van elkaar te leren. De organisatie was in handen van  de Bulgaarse radioamateur-federatie BFRA onder auspiciën van de IARU Regio 1. Dit “Youngsters On The Air”-zomerkamp wordt elk jaar in een ander land georganiseerd. Zo is het de laatste jaren in Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika gehouden.

De YOTA groeit

Deze editie van het YOTA-zomerkamp laat duidelijk groei zien. Zo is de grote meerderheid van de deelnemers nooit eerder geweest. Dit is dus een nieuwe generatie jonge zendamateur-enthousiastelingen. Het succes van YOTA zie je ook aan het grote aantal meisjes in het kamp, 40% van de deelnemers was YL. Dat zie je niet vaak in de zendamateurwereld.

Jongeren voor jongeren in het YOTA-zomerkamp

De jongens en meisjes deden workshops, zoals VHF- en HF-antennes bouwen, elektronica bouwpakketten in elkaar zetten en nog veel meer. Maar het zwaartepunt lag toch op leren van elkaar. De YOTA verschuift steeds meer van leunen op de oudere generatie naar “youngsters for youngsters”. Een aantal deelnemende teams presenteerden hun activiteiten. Zo gaf bijvoorbeeld het Finse team een inkijkje in het “Nordics On The Air” sub-regionale kamp. Ze lieten zien hoe succesvol het was. Ook gaven ze tips en een leidraad voor de organisatie van zo’n evenement.

Zelf doen is het motto

Een belangrijk doel van het YOTA-zomerkamp is om jongeren ideeën, kennis en ervaringen te geven. Die kunnen ze dan gebruiken om thuis hun eigen activiteiten te starten. De praktische workshops zijn het makkelijkst te reproduceren. Daarmee kunnen jongeren andere jongeren laten kennismaken met deze hobby. Zo kunnen jongeren een zelfbouw-workshop op hun eigen school doen. Of een antenne bouwen met nieuwe jongeren voor een SOTA-activatie.

Meer sub-regionale jongerenkampen

Nederlandse deelnemers aan het YOTA-zomerkamp 2019Er zijn meer en meer van deze sub-regionale kampen zoals in Finland, Italië en Duitsland in de laatste jaren. De volgende is al in september in Tsjechië, snel gevolgd door de winter-YOTA in Nederland in december. Het idee achter deze kampen is het samenbrengen van zo’n 30 jongeren voor een lang weekend. Jongeren met relatief weinig kennis van de hobby worden uitgenodigd. Zo kunnen ze zien hoe interessant en leuk radioamateurisme is.

Italiaanse YOTA ook succes voor lokale club

Het Italiaanse jongerenteam liet zien dat een sub-regionaal kamp kan worden georganiseerd met een beperkt budget. Hun kamp kostte nog geen 25 euro per persoon per dag. Ook de lokale club werd nieuw leven ingeblazen. De zendamateurclub die het evenement ondersteunde kreeg veel nieuwe leden. Dat kwam omdat deelnemers een licentie haalden na het kamp en lid werden van de club. Ook de bestaande leden werden meer actief door de gezamenlijke organisatie van het kamp.

Meer YOTA’s

Een groot aantal jongerenteams wil nu ook zo’n evenement organiseren. De IARU verwacht de komende maanden veel aanvragen om een YOTA-kamp te organiseren. Wat de deelnemers aan het YOTA-zomerkamp 2019 hebben geleerd zal van onschatbare waarde zijn bij de organisatie van sub-regionale YOTA-kampen en sowieso voor alle jongerenactiviteiten.

De IARU bedankt de BFRA voor het organiseren van dit prachtige evenement en de webredactie sluit zich daar graag bij aan!

 

Bron: IARU Regio 1