Wereldamateurradiodag 2024

Wereldamateurradiodag 2024Het is vandaag Wereldamateurradiodag 2024.

Dat is de dag waarop IARU lidverenigingen zoals de VERON hun capaciteiten kunnen tonen aan het publiek. En waarbij we kunnen genieten van wereldwijde vriendschap met andere amateurs over de hele wereld.

Voor 2024 is de IARU zeer verheugd om het volgende thema op te pakken: “Een eeuw van verbindingen: Viering van 100 jaar innovatie, gemeenschap en belangenbehartiging voor radioamateurs“.

IARU nu bijna 100 jaar jong

IARU viert haar honderdjarig bestaan in 2025. Sinds de oprichting in Parijs, Frankrijk, heeft IARU onvermoeibaar gewerkt om innovatie in amateurradio te bevorderen. En ook de groei van de dienst in gemeenschappen over de hele wereld aan te moedigen.

IARU heeft de Amateurdiensten vertegenwoordigd bij internationale en regionale regelgevende instanties door te vertrouwen op onze vrijwilligers die afkomstig zijn uit vele landen en gemeenschappen. IARU is sinds 1932 een sectorlid van de ITU. En het werk van onze vrijwilligers is sindsdien met ongeëvenaard succes voortgezet. Dit werd ook nog eens sterk benadrukt met de prestaties op WRC-23.

Opmerkelijke prestaties

IARUIn de aanloop naar ons honderdjarig bestaan moeten we de tijd nemen om na te denken over de opmerkelijke prestaties van radioamateurs in de afgelopen 100 jaar. Hoewel de Amateurdiensten al meer dan een eeuw operationeel zijn, was 1924 het eerste jaar dat intercontinentale amateurcommunicatie min of meer gemeengoed werd. Sinds die tijd hebben radioamateurs ongeëvenaarde vooruitgang geboekt in de technologie met betrekking tot de Amateurdiensten. En deze spelen vandaag de dag een cruciale rol bij het onderhouden van wereldwijde communicatie. Ze stellen ons in staat om te reageren op wereldwijde noodsituaties.

Wereldamateurradiodag 2024 is een goede gelegenheid om stil te staan bij wat we sinds 1924 hebben bereikt. We moeten onze diverse gemeenschap en de vooruitgang en innovaties die we hebben gemaakt vieren terwijl we uitkijken naar de viering van het honderdjarig bestaan van de IARU volgend jaar.

Met dank aan Joel, W5ZN, IARU Secretaris