VN viert 75e verjaardag

Radioamateurs van de United Nations Contest DX Club (4U1A) zijn tot 31 december 2020 actief met speciale roepnaam 4U75A vanuit Wenen, Oostenrijk. Want de VN viert haar 75e verjaardag. Daarom zijn er zelfs 4 UN-gerelateerde stations wereldwijd, die hier aandacht aan besteden. Het hoofdkantoor van de UN, 4U1UN is in de lucht met de call 4U75UN. Daarnaast is het station 4U1VIC in de lucht met de call 4U75A vanuit Wenen. Het derde station is 4U75B, dat actief is vanuit Tiblisi.

Ook Nederlands station: PA75UN

Ten slotte ook het Nederlandse station: PA75UN. Dit laatste station heeft een uitgebreide qrz.com page, die ook verwijst naar de andere stations. Alle stations zijn actief tot en met december 2020.

QSL

QSL voor 4U75A via UA3DX. Adres voor direct QSL: Nick I. Averyanov, Cvetnoj bul, 9-130, Vlasikha, Mosk. obl. 143010, Russia. Dus NIET via 4U1VIC.

QSL voor 4U75UN,  HQ UN New york, via HB9BOU, Herbert: Via bureau of direct.

QSL voor 4U75B, UN Global Service Centre in Brindisi, Italie, via 9A2AA, Tom. Via bureau of direct.

United Nations Contest DX Club 4U1A

Het amateurradio-clubstation van het Vienna International Center bestaat sinds 7 september 2015. De United Nations Contest DX Club 4U1A startte in juni 2017. Dit gebeurde door actieve radioamateurs van het Vienna International Centre (VIC) in Oostenrijk. Het allereerste QSO in het logboek was met Thor TF4M (een lid van de club) uit IJsland op 8 juli 2017 in CW op 20 meter.

Verenigde Naties in 1945 opgericht

De Verenigde Naties is een internationale organisatie die in 1945 is opgericht. Momenteel telt ze 193 lidstaten. Doelen en principes van de Verenigde Naties staan in het oprichtingshandvest.

Satellite dish by the UNHQ Secretariat Building
Circles

De VN biedt haar leden een forum om hun mening te geven in de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad, de Economische en Sociale Raad en andere organen en commissies. Door de dialoog tussen haar leden mogelijk te maken en door onderhandelingen te organiseren, is de VN een mechanisme geworden voor regeringen om tot overeenstemming te komen en samen problemen op te lossen.

Vanwege de bevoegdheden die in het oprichtingshandvest zijn vervat en het unieke internationale karakter ervan, kunnen de Verenigde Naties actie ondernemen tegen de kwesties waarmee de mensheid in de 21e eeuw wordt geconfronteerd, zoals vrede en veiligheid, klimaatverandering en duurzame ontwikkeling. Daarnaast mensenrechten, ontwapening, terrorisme, humanitaire hulp. Ook noodsituaties op het gebied van gezondheid, gendergelijkheid, bestuur, voedselproductie en nog veel meer.

De Chief Administrative Officer van de VN is de secretaris generaal.

Pandemie

De VN viert haar 75e verjaardag in een tijd van grote ontwrichting voor de wereld. Ook nog verergerd door een ongekende wereldwijde gezondheidscrisis met ernstige economische en sociale gevolgen. Zullen we er met z’n allen sterker uitkomen en beter uitgerust om samen te werken? Of zullen wantrouwen en isolement verder groeien? Het jaar 2020 moet een jaar van dialoog worden, waarin we samenkomen om onze prioriteiten als mensenfamilie te bespreken. En hoe we daarmee een betere toekomst voor iedereen kunnen opbouwen.

Het Vienna International Center (VIC) is de campus en het gebouwencomplex van het United Nations Office in Wenen (UNOV). Het Bureau van de Verenigde Naties in Wenen (UNOV) werd op 1 januari 1980 opgericht als het derde hoofdkwartier van de Verenigde Naties na New York en Genève. Het vervult vertegenwoordigings- en verbindingsfuncties met permanente missies bij de Verenigde Naties  in Wenen. En ook met de gastregering en intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties in Wenen.

VN in Wenen

In 1966 deed de regering van Oostenrijk een aanbod aan de Verenigde Naties om in Wenen een internationaal centrum te bouwen voor gebruik door organisaties van de Verenigde Naties. Daarna wezen de regering van Oostenrijk en de stad Wenen een gebied op de linkeroever van de Donau aan als locatie van het centrum.

In 1968 resulteerde een internationale wedstrijd voor het ontwerp van de gebouwen in niet minder dan 288 inzendingen. Het ontwerp van de Oostenrijkse architect Johann Staber won deze wedstrijd.

De bouw begon daarna in 1972 onder de algemene leiding van het Internationaler Amtssitz und Konferenzzentrum Wien. De inhuldiging van het Vienna International Center was vervolgens op 23 augustus 1979. Het Vienna International Center omvat circa 4.500 kantoren en 9 vergaderruimten. Het biedt dan ook plaats aan circa 3.600 internationale ambtenaren uit meer dan 100 landen. De Y-vormige kantoortorens zijn tussen de 48 meter en 120 meter hoog.

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ en Jan Budding, PA1UN