Het SDR-programma van HAM RADIO 2019 is bekend

Ham Radio 2019 logoVoor bezoekers van HAM RADIO 2019 en geïnteresseerden in Software Defined Radio (SDR) is er goed nieuws. Het SDR-programma van HAM RADIO 2019 is gereed. Het hoogtepunt is een vraag- en antwoordsessie met de Nobelprijswinnaar Joe Taylor (K1JT), tevens hoofdontwikkelaar van WSJT-X. Voor degenen die niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn, is het gehele programma via een livestream op YouTube te volgen.

Het SDR-programma van HAM RADIO 2019

Het SDR-programma heeft opnieuw een hoog niveau. Het accent ligt dit jaar op ruimte- en satelliettoepassingen. Zo zullen de Europese SDR-veteraan en ontwikkelaar van GQRX Alex Csete (OZ9AEC) en zijn team verschillende technologieën en toepassingen voor de satellietcommunicatie voorstellen. Ook zal Mario Lorenz (DL5MLO) van de AMSAT-DL het grondstation van de Es’hail-2 (QO-100) uitleggen.  Verder laat Carles Fernandez van de Universiteit van Barcelona zien hoe je een GPS-ontvanger in software kunt realiseren.

Ook de klassieke SDR-ontvangertechnologie komt ruim aan bod. Onder andere zal de plaatselijke DARC-afdeling Erding de nieuwste versie van het SDR-project Charly25 toelichten. Daarnaast presenteert Christoph Mayer (DL1CH) de laatste ontwikkelingen rond de KiwiSDR, een wereldwijd systeem van ontvangers dat via het internet toegankelijk is. De SDR-pionier FlexRadio zal ook aanwezig zijn met een presentatie over de nieuwste ontwikkelingen rondom FlexRadio. Verder krijgt de EMC-problematiek ook een plekje in het SDR-programma: Michael Hartje (DK5HH) presenteert ENAMS, een project waarmee de toename van het ruisniveau als gevolg van interferentie in heel Duitsland nauwkeurig kan worden gemeten.

Plaats, tijd en livestream SDR-programma

De SDR-academie is op zaterdag 22 juni  in de oostelijke vleugel van de beurs en begint om 10:00 uur en duurt tot 18:00 uur. De lezingen zijn gratis en je kunt ze afzonderlijk bezoeken. Het detailprogramma vind je op de volgende pagina: Software Defined Radio Academy programme. Voor degenen die niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn, is er een livestream via YouTube: Software Defined Radio Academy livestream.

 

Bron: DARC