Jaarverslag 2015 van onze ICT-Werkgroep

Ondanks dat veel van het werk niet zichtbaar is geweest voor de leden, heeft de VERON ICT-Werkgroep (ICT-Wg) een succesvol jaar achter de rug. In 2015 is veel gebeurd met als doelstelling de ICT binnen VERON klaar te stomen voor de toekomst.

Een vernieuwd team gaat in 2014 van start

Jaarverslag 2015 van onze ICT-WerkgroepNa de presentatie van de nieuwe website op de Dag voor de Radio Amateur eind 2014 hebben diverse afdelingen een aanvraag gedaan om ook mee te doen. Afdelingen kunnen gratis de beschikking krijgen over een website in huisstijl die door de ICT-Wg technisch beheerd wordt. De afdeling blijft zelf wel verantwoordelijk voor de redactionele inhoud. Als middel is het WordPress CMS ingezet. Iedereen die in MS Word een brief kan schrijven kan ook de website bijwerken met dit online systeem. Technische kennis van html, PHP of MySQL is daarbij niet noodzakelijk.

Nieuwe websites voor commissies

In 2015 zijn er voor deze commissies en werkgroepen websites opgeleverd:

Er wordt gewerkt om de nieuwe website voor het VERON Pinksterkamp live te zetten. Ook zijn enkele websites geïntegreerd binnen de hoofdwebsite. Dat is het geval voor Electron en Jeugd. De EMC-EMF-commissie zal dit voorbeeld volgen.

Afdelingen stappen over naar veilige website in nieuwe look

Deze afdelingen hebben een nieuwe website die al live staat:
A05, A06, A10, A13, A17, A23, A26, A29, A32, A41, A45, A54, A57 en A59.
De afdelingen A08, A14, A19, A37 en A62 hebben een website die momenteel door hen ingericht wordt.
De nieuwe website zijn te raadplegen via afdeling.veron.nl (bijvoorbeeld a13.veron.nl).

Applicaties veilig en betrouwbaar op eigen servers

webserversOok heeft het hoofdbestuur van VERON de wens uitgesproken dat alle websites, ook afdelingen, in beheer komen bij de vereniging zelf. Dit onder andere nadat enkele extern beheerde en gehoste websites gehacked zijn, maar de vereniging hier wel de juridische verantwoordelijkheid voor draagt. Nu per 1 januari 2016 jl. de meldplicht datalekken van kracht geworden is zal het hoofdbestuur meer aandringen bij afdelingen, commissies en werkgroepen om te hosten op de eigen servers van VERON.

Effectiever werken in ons eigen intranet

confluenceVERON beschikt over een eigen intranet, Confluence, dat nu door ode ICT-Wg en PR-Commissie gebruikt wordt om effectiever samen te werken. Agenda’s, verslagen en actiepunten zijn hier online te lezen. Ook worden voorstellen actief bediscussieerd door de leden van de commissie. Het voordeel van dit systeem, tegenover het heen-en-weer mailen, is dat data nu overzichtelijk op één plek te vinden is. Dat scheelt de commissieleden en werkgroepleden vele uren aan voorbereidingen. Begin 2016 zullen PI4AA en de Webredactie gebruik gaan maken van dit systeem.

Eigen opslag in de cloud

owncloudDe VERON heeft ook een eigen Dropbox-alternatief genaamd ownCloud. Dat is gerealiseerd om bestanden tussen werkgroepen en commissies te delen. Voorheen gebruikte iedere commissie zijn eigen alternatief, veelal Dropbox of Google Drive. Door wijzigingen in de wet- en regelgeving heeft het hoofdbestuur aangegeven deze data in eigen beheer te willen houden. Eind 2015 is circa 85 Gigabyte aan data voor de Electron redactie omgezet. Dit bevatte onder andere een reusachtig archief van alle Electrons vanaf 1945. Commissies die nu nog gebruik maken van externe clouddiensten worden opgeroepen over te stappen.

Applicaties verhuisd naar veilige eigen servers

Begin 2015 is de PACC contestrobot verhuisd van een server op de TUE in Eindhoven naar een eigen server. De TUE bood hier geen namelijk faciliteiten meer voor. Eind 2015 zijn alle applicaties die ontwikkeld zijn door PAØLSK (sk) verhuisd naar de eigen VERON servers. Denk aan Afdelingscompetitie, PA Beker, etc.
In 2016 zullen technisch noodzakelijke aanpassingen gemaakt worden zodat de verouderde progammatuur klaar is voor de toekomst. Ook zullen de applicaties waar mogelijk, visueel verbeterd worden en voorzien worden van de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo.

Kosten

Er zijn in 2015 enkele kleine investeringen gedaan voor de aankoop van software licenties. Daarnaast zijn er vaste (operationele) kosten voor de lease van onze servers. Doordat het team vaak online vergadert, zijn de reiskostenvergoedingen minimaal. Door applicaties centraal te hosten worden enkele servers overbodig. Dat zal een besparing opleveren op de operationele kosten. Wel is een investering nodig om het VERON Administratie Systeem (VAS) klaar te maken voor de toekomst. Daarmee kan data uit het VAS gebruikt worden om een aantal exclusieve online services voor VERON leden uit te rollen.

Leden

De ICT-Wg bestond in 2015 uit 7 personen:

  • Jean-Paul Suijs PA9X (supervisor en verantwoordelijk HB-lid)
  • Randy ten Have PH4X (IT-architect en secretaris a.i.)
  • Johan Evers PE1PUP (system administrator)
  • Alex Smit PD4LEX (service & delivery websites commissies/werkgroepen)
  • Jeffrey Erkens PH7GIS (service & delivery websites afdelingen)
  • Edsard Boelen PA1EB (development)
  • Corné Lukken (development)

Uitbreiding team

Er is behoefte om dit team uit te breiden met 2 of 3 personen.

  • Linux beheerder
  • PHP/MySQL ontwikkelaar
  • WordPress ontwikkelaar.

Interesse in een functie als vrijwilliger bij de ICT-Wg? Maak dan gebruik van het sollicitatieformulier op de vacaturepagina.

Randy ten Have (PH4X)
Secretaris a.i. – VERON ICT-Werkgroep

Update: Op zaterdag 21 april 2018 is tijdens de VERON Verenigingsraad de VERON ICT-Werkgroep bij voorstel van het Hoofdbestuur omgezet naar een VERON ICT-Commissie.