20 en 21 mei: digimode-contest op 70 MHz

IARU-R1-digimode-contest op 70 MHzKomend weekend is de VERON-digimode-contest op 70 MHz. Dit is tevens een IARU-R1-contest. De contest start op zaterdag 21 mei om 14:00 UTC en eindigt op zondag 22 mei om 14:00 UTC, precies 24 uur later.

Elke gewenste digitale mode met een maximale bandbreedte van 2,7 kHz is toegestaan. CW valt in het kader van deze wedstrijd overigens niet onder de digitale modi. Ook DATV valt buiten deze contest.

Frequenties

Op 4 meter gebruiken we 70,154 MHz voor FT8, waarbij Nederlandse stations in de tweede sequentie roepen. Voor meteoorscatter in de MSK144-mode is 70,174 MHz beschikbaar. Doorgaans wordt dan een sequentieduur van 15 seconden gebruikt.

Meer in het algemeen geeft het IARU-R1-bandplan aan dat het segment van 70,100 tot 70,250 MHz bedoeld is voor CW/SSB/MGM-experimenten, met een maximale bandbreedte van 2,7 kHz. MGM staat overigens voor Machine Generated Modes, wat de algemene term is die de IARU gebruikt voor de vele verschillende digitale smalbandmodi.

Deelname en log digimode-contest

Deelnemen aan deze digimode-contest kan door je log als ADIF- of REG1TEST-edi-bestand te uploaden naar de contestrobot, die je op de volgende webpagina vindt: contestrobot.

Tijdens een QSO wissel je de volgende gegevens uit: roepnaam, rapport en de eerste 4 karakters van de locator. Een volgnummer is dus niet nodig, waardoor programma’s zoals WSJT-X niet in een speciale contestmodus behoeven te staan.

Het contestreglement vind je op de volgende webpagina, onder het kopje 24-uurscontesten: Reglementen en logs.

De ‘VHF en hoger’-commissie van de VERON wenst je veel succes!