Draadloze vermogensoverdracht op 10 GHz

Draadloze vermogensoverdracht op 10 GHz

foto: U.S. Naval Research Laboratory

Paul Jaffe KJ4IKI en zijn team bij het U.S. Naval Research Laboratory zijn erin geslaagd 1,6 kw vermogen over een afstand van 1 km draadloos over te brengen met behulp van 10 GHz.

De Amerikaanse marine omschrijft deze draadloze vermogensoverdracht op 10 GHz als “de belangrijkste demonstratie van power beaming in bijna 50 jaar”.

Draadloze vermogensoverdracht op 10 GHz

Het doel was de demonstratie van het uitzenden van 1 kW elektrisch vermogen over een afstand van 1 km met gebruikmaking van 10 GHz. De twee gebruikte locaties waren het U.S. Army Research Field in Blossom Point in Maryland aan de ene kant. En de Haystack Ultrawideband Satellite Imaging Radar (HUSIR) zender bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan de andere kant.

10 GHz componenten goedkoop

“De reden voor het stellen van deze doelen is om deze technologie verder te brengen dan eerder is gedemonstreerd,” zei Paul Jaffe Ph.D., Power Beaming and Space Solar Lead. “Je wilt geen te hoge frequentie gebruiken omdat je dan vermogen verliest aan de atmosfeer,” zei Rodenbeck. “10 GHz is een goede keuze omdat de componententechnologie daar goedkoop en volwassen is. Zelfs bij zware regenval is het vermogensverlies minder dan vijf procent.”

Doelstelling overtroffen

In Maryland overtrof het team hun doelstelling met 60 procent door 1,6 kW net over 1 km te stralen. Op de locatie in Massachusetts had het team niet hetzelfde piekvermogen. Maar het gemiddelde vermogen was veel hoger, waardoor uiteindelijk meer energie werd geleverd. Jaffe zei dat deze demonstraties de weg vrijmaken voor energiestralen op aarde, in de ruimte en van de ruimte naar de aarde. Dit met vermogensdichtheden binnen de veiligheidsgrenzen die door internationale normalisatie-instellingen zijn vastgesteld.

“Als ingenieurs ontwikkelen wij systemen die deze veiligheidsgrenzen niet overschrijden”, aldus Jaffe. “Dat betekent dat het veilig is voor vogels, dieren en mensen.”

Lees het hele persbericht hier:
https://www.navy.mil/Press-Office/News-Stories/Article/3005894/nrl-conducts-successful-terrestrial-microwave-power-beaming-demonstration/

Bron: Southgate Amateur Radio News