PA6HQ2017 bij PI4COM

Team: PA1AW, PA2R, PA3EWP & PB8DX.
Banden : 10M CW en 15M SSB.

Zaterdagochtend rond  09:30 was het verzamelen op de PI4COM locatie om het station op te bouwen voor de IARU contest. Vanaf onze locatie waren we aktief op 15 SSB en 10 meter CW.

4 operators waren beschikbaar om deze 2 banden te bezetten: PA1AW Alex , PA2R Rob, PA3EWP Ronald en PB8DX Florian. Florian is SSB operator de rest mixed mode, maar de voorkeur voor CW.

Nadat we het station hadden opgebouwd werkte alles goed op de eindtrap na voor 10 meter. Na het uitzoeken hebben we de eindtrappen omgewisseld en alles was klaar voor het contest geweld. (Nou ja, contest geweld is misschien een groot woord als de zonneflux rond de 80 staat). Dus maar hopen of mooie en lange short-skip openingen en mogelijk een dubbele hop naar JA of NA.

Het landelijke netwerk was geconnect zodat we de meeste stations konden zien. Dit geef meerdere voordelen, je kan dan goed zien als een band open is naar een bepaalde richting. Het logging programma welke we gebruikte was WIN-test, de server draaide bij PI4CC, helaas waren ze zelf niet aktief vanaf hun locatie.

De propagatie op 10 meter was niet niet goed, de eerste dag stonden er 90 stations in het log. Geen DX, alles alleen Europa en het Midden-Oosten. We gebruikte een 4 elementen op ongeveer 12 meter hoogte, zeker niet een optimaal antenne systeem, maar voor short skip voldoende.

10 meter hebben we vanaf het begin tot ‘middernacht bezet. Toen waren er nog steeds enkele stations te horen, maar op ons CQ kwam niemand meer terug. Toen maar een paar uur gaan slapen om de volgende dag weer vroeg te gaan beginnen. Om 0600 uur de wekker gezet en rond 0630 na een ontbijtje weer CQ gaan geven en al snel de eerste stations gelogd.

Het was hard werken op 10 meter, zelf roepen en zoeken was onze strategie. Vaak was het CQ roepen op VFO A en tijdens de luisteren gelijktijdig met VFO B andere stations op de band zoeken.

Soms kwamen er een paar stations te gelijk retour maar meestal was het 1 QSO en dan weer 5 minuten CQ-en.  In totaal toch nog 189 QSO’s gemaakt op 10 meter in CW.

Op 15 meter hadden we een 6 elements wide-spaced op 24 meter hoogte, dit was geen probleem. Maar de propagatie hier was ook niet optimaal. Florian was de enige operator op 15 meter, het was rustig, weinig aanbod dus hij kon het makkelijk aan.

We hebben maar 1 station uit Amerika gelogd en geen Japanners. We hoorde stations uit Zuid-Europa hier wel van alles en nog wat werken.  Bij ons waren deze niet hoorbaar. Met 300 QSO’s waren we dan ook tevreden. Florian heeft zijn best gedaan.

We kijken weer uit naar het volgende jaar, de activiteiten zullen dan iets meer zijn op de banden omdat dan ook de WRTC2018 wordt gehouden. Voor meer info kijk dan op de website van World Radio Team Championship http://wrtc2018.de/index.php/en/

door PA3EWP