World Amateur Radio Day 2022 op 18 april

World Amateur Radio Day 2022

Altijd op 18 april gaan radioamateurs wereldwijd de ether in om de World Amateur Radio Day te vieren. Het was op deze dag in 1925 werd namelijk in Parijs de Internationale Amateur Radio Unie (IARU) opgericht. Ook dit jaar is World Amateur Radio Day 2022 op maandag 18 april.

Experimenterende radioamateurs waren de eersten die ontdekten dat het kortegolf-spectrum  geen woestenij was, maar wereldwijde propagatie kon ondersteunen. In de haast om deze kortere golflengten te gebruiken, liep amateurradio “groot gevaar aan de kant te worden geschoven,” aldus de geschiedenis van de IARU. Pioniers op het gebied van radioamateurisme kwamen in 1925 in Parijs bijeen en richtten de IARU op om wereldwijd radioamateurisme te ondersteunen.

IARU werkt voor de radioamateur

Amper twee jaar later, op de Internationale Radiotelegraafconferentie, kreeg amateurradio de toewijzingen die vandaag nog steeds worden erkend – 160, 80, 40, 20, en 10 meter. Sinds haar oprichting heeft de IARU onvermoeibaar gewerkt aan de verdediging en uitbreiding van de frequentietoewijzingen voor Amateur Radio. Dankzij de steun van goedwillende regeringen in alle delen van de wereld kunnen radioamateurs nu experimenteren en communiceren. En wel op frequentiebanden die strategisch zijn gesitueerd in het radiospectrum. Van de 25 landen die de IARU in 1925 vormden, is de IARU uitgegroeid tot 160 lid-verenigingen in drie regio’s. IARU-regio 1 omvat Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Noord-Azië. Regio 2 omvat Noord- en Zuid-Amerika. Regio 3 beslaat Australië, Nieuw-Zeeland, de eilandstaten in de Stille Oceaan en het grootste deel van Azië. De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) heeft de IARU erkend als vertegenwoordiger van de belangen van amateurradio.

Populairder dan ooit

Vandaag is Amateur Radio populairder dan ooit, met meer dan 3.000.000 gelicentieerde operatoren!

Wereld Amateur Radio Dag is de dag waarop IARU lid-verenigingen onze capaciteiten kunnen tonen aan het publiek en kunnen genieten van wereldwijde vriendschap met andere Amateurs wereldwijd.

Thema voor Wereld Amateur Radio Dag 2022

De IARU koos “Celebrating Amateur Radio’s Contribution to Society” als het thema voor de Wereld Amateur Radio Dag 2022, maandag 18 april 2022.

Speciale roepnaam

De World Amateur Radio Day is ook een gelegenheid om met een speciale call uit te komen. Veelal zal in de roepnaam “WARD” voorkomen en ook “97” in de prefix ten teken dat de IARU dit jaar 97 jaar bestaat.

Bron: IARU