Verslag van de HAM RADIO-beurs in Friedrichshafen
De HAM RADIO-beurs in Friedrichshafen is Europa’s belangrijkste vakbeurs voor radioamateurs. Het is een plaats waar radioliefhebbers elkaar ontmoeten en informatie en ervaringen uitwisselen. Als een van de grootste amateurradiobeurzen ter wereld trekt de HAM RADIO-beurs exposanten en bezoekers uit meer dan vijftig landen naar Friedrichshafen aan de Bodensee.
Datum: 23 – 25 juni 2023
Aantal bezoekers: 11.100
Website: https://www.hamradio-friedrichshafen.de
Inleiding
Een bijzonder kenmerk van de HAM RADIO is de combinatie van commerciële exposanten, wereldwijd genetwerkte verenigingen, en Europa’s grootste radiovlooienmarkt met meer dan driehonderd deelnemers uit vijfentwintig landen. Natuurlijk biedt de HAM RADIO ook presentaties over tal van onderwerpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bouw van ‘magnetic loop’-antennes, software defined radio (SDR) en het beschermen van radioapparatuur tegen blikseminslag, maar bijvoorbeeld ook aan ervaringen met de geostationaire amateursatelliet QO-100.
Van radioamateur tot ingenieur
HAM RADIO heeft ook dit jaar de nadruk gelegd op vroeg wetenschappelijk onderwijs. Van het leren seinen van je eigen naam in morsecode tot technische uitdagingen en telecommunicatie-experimenten. De jongsten onder de radioamateurs hebben zich tijdens het Ham Camp en de Ham Rally kunnen uitleven op wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (In het Engels afgekort tot STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics). De seminars voor leraren leveren nieuwe inspiratie voor onderwijsmethoden met de nadruk op elektronica en computerwetenschappen. Voor het eerst dit jaar organiseert HAM RADIO ook een zogenaamde carrièredag. Voor degenen die zich al in de materie hebben verdiept en weten welke richting zij beroepsmatig willen inslaan, biedt de carrièredag voor het eerst veel informatie over opleidingen, beroepskeuzes en carrièremogelijkheden in de technologie- en communicatiesector.
Tweedehands
Bij het binnengaan van de hallen is het altijd even afwachten wie er staan: handelaren, verenigingen, particulieren, enzovoorts; en wat ze te bieden hebben. Meestal neemt het iets af en dat was dit jaar ook het geval. Waren er voorheen nog drie flinke hallen met tweedehands spullen, dat waren er dit jaar ongeveer een en een kwart. Dus over een kwart hal ben je in een uurtje heen gelopen, maar de grotendeels gevulde hal viel mij niet tegen!
De vrijdag was het drukst met bezoekers. De zaterdag was gezellig gevuld, en op de zondag kon je een kanon afschieten. Wat mij opviel was het aantal rugzakken: ik schat dat 80% van de bezoekers een rugzak droeg, de ene nog groter dan de andere. Niet erg hoor, zolang ze maar rekening houden met andere bezoekers…
De afbeeldingen geven een korte impressie van de tweedehandsmarkt. De prijzen in Friedrichshafen vind ik altijd wel reëel en het aanbod groot. Alles bij elkaar heb ik 1,5 dag over de tweedehandsmarkt gelopen en dat was best de moeite waard. Heel persoonlijk natuurlijk, maar dat hoef ik niemand te vertellen.
Handelaren
Het deel met de handelaren was behoorlijk kleiner geworden… Geen Yaesu, geen Flex, geen Wimo; Kenwood met twee man aan een kleine balie met een paar sets erop. Difona een stuk kleiner. Verder nog een aantal bekende handelaren die ik dit jaar gemist heb.
Daarvoor in de plaats onder andere een opvallend grote stand van Acom linears uit Bulgarije, met veel fraaie eindtrappen, zowel met LDMOS-FET’s als (nog) met buizen, in heel fraaie behuizingen met veel informatie op de displays. Nieuw was een Acom 500 W lineaire versterker met LDMOS-FET, van 160 tot en met (jawel) 4 meter.
Opvallend veel stands met moderne, volledig digitale meetinstrumenten, uit diverse landen. Ook Hilberling, Elecraft en Icom met mooie stands. Hilberling toonde voor communicatie over QO-100 de UDL-16, die nu geleverd wordt aan de mensen die er een besteld hadden.
Elecraft met een werkende K4 en de KX2.
Microtelecom uit Italië met hun Perseus22 met vier ontvangers (2x HF en 2x VHF) op één computerscherm.
Verder eigenlijk weinig nieuws van de bekende merken.
LAZTuner
Een paar handelaren die indruk gemaakt hebben op mij. LAZTuner met antennetuners voor QRO, tot zelfs 10 kW. Dit zal echter in gunstige omstandigheden zijn, dus met een gemiddelde impedantie van het antennesysteem. Met hoge impedanties hebben kwalitatief goede antennetuners niet zo’n probleem, maar met lage impedanties is dat meestal een ander verhaal. Met andere woorden: 10 kW in een dipool van 2×20 meter afstemmen op 80m zal voor deze antennetuner niet zo’n probleem zijn, maar 2×10 meter op 160m met een korte voedingslijn zal ook voor deze tuner een uitdaging worden. Dit alles natuurlijk nog afgezien van de beperkingen met betrekking tot het maximaal toegestane vermogen.
De gebruikte onderdelen van de 100% symmetrische antennetuner voor 10 kW zijn indrukwekkend, en dat allemaal voor 3200 euro. Minder kan ook; dan wordt het 4 kW, nog steeds erg veel natuurlijk. Laten we zeggen: voor de echte liefhebber! En die krijgt echt moois in huis. LAZTuner levert ook antennetuners met de combinatie coax en open lijn, maar de laatste dan via een balun, in verschillende uitvoeringen en bijbehorende vermogens. Made in France! Verdere informatie is te vinden op hun internetsite www.laztuner.com.
RFinder
RFinder met een DMR-portofoon, de B1+ Dual Band DMR 4G/LTE DMRoIP NetRoam, zonder codeplugs en met ingebouwde hotspot, met een SIM-kaartje om het internet op te gaan. Een DMR-porto met smartphone. USD1299 en daar komen natuurlijk nog verzendkosten, BTW en invoerrechten bij.
Charly 25 SDR
Tot slot de Charly 25. Deze SDR-transceiver houd ik al een paar jaar in de gaten op cq-nrw.de en andere sites. Gebaseerd op de Red Pitaya, gebruik makend van Thetis software (open source, van en voor radiozendamateurs) en natuurlijk met Pure Signal. Ontworpen, gefabriceerd en samengesteld in Duitsland. Het is een heel concept: Compleet gebouwd, met ingebouwde Windows 11 PC (i5 of i7, 8 of 16 GB RAM, 480 GB of 1 TB SSD) en alles erop en eraan voor 160 tot 6m. Breedbandfiltering en 50V PA-modules met 250 W output (versterking ongeveer 18 dB), van 472 kHz tot 160 MHz. Geleverd in modules kan ook, of nog zoveel mogelijk zelf solderen. Ook inbouw in een 19 inch kast is mogelijk. Veel meer informatie op https://smartradioconcepts.com/p/charly-25-allband-trx.
VERON
Op de VERON-stand was het altijd heel gezellig met Remy Denker PA0AGF en XYL Géke, en Okko Ebens PH2CV en XYL Anne-Monique. Ook de dames wisten veel over onze hobby en konden zodoende veel binnenlandse en buitenlandse bezoekers te woord staan. Ook zij kennen inmiddels veel amateurs, waardoor deze bezoekers zich weer thuis voelden op onze stand. We hadden afgesproken dat er naast de XYL’s tenminste één HB-lid aanwezig was.
Op zaterdagmiddag was er tussen vijf en zes uur een gezellige bijeenkomst onder het genot van een hapje en een drankje. De VERON zorgde voor de kaas en de buren, de UBA en de Luxemburgse vereniging, zorgden voor een biertje. De stand werd goed bezocht, evenals de overige stands van de verenigingen uit diverse landen!
Kortom
Een zeer geslaagde en sfeervolle HAM RADIO vakbeurs in Friedrichshafen. Volgend jaar is hij op 28, 29 en 30 juni. Heb ik iets over het hoofd gezien, of ben ik iets vergeten te vermelden: uiteraard! Het eten en drinken op de binnenplaats was lekker en goed georganiseerd en we hebben heel veel radiovrienden uit diverse landen ontmoet en gesproken. Auf Wiedersehen in 2024 en AWDH in de tussentijd!
Hans Remeeus, PA0Q/OE3JRC, pa0q@veron.nl