Spanje: tijdens lockdown zenden zonder licentie

De Spaanse radioamateurvereniging URE verkreeg kort geleden toestemming van haar telecomtoezichthouder om niet-gelicentieerden een amateurstation te laten gebruiken. De toezichthouder verleende deze toestemming voor de periode van de lockdown i.v.m. het coronacrisis. Gebruik van een amateurstation door personen zonder licentie mag overigens alleen onder toezicht van een zendamateur.

Speciale toestemming tijdens lockdown

De Spaanse toezichthouder geeft de tijdelijke toestemming met een speciale reden. Het hoofddoel is om kinderen die tijdens de coronaperiode verplicht thuis moeten blijven, kennis te laten maken met amateurradio. Zo kunnen jongeren praktijkervaring opdoen met communicatietechnologie. Hierdoor hoopt men ook de interesse voor technologische vakken in het onderwijs te stimuleren.

Deze tijdelijke toestemming geldt gedurende de huidige periode van verhoogde waakzaamheid i.v.m. het coronavirus, de periode waarin Spanjaarden verplicht thuis zitten. Zoals eerder aangegeven, personen zonder licentie mogen een amateurzender alleen gebruiken onder direct toezicht van de licentiehouder. Vanzelfsprekend moeten daarbij de huidige regels en voorschriften voor amateurradio in acht worden genomen.

Nederland

In Nederland is geen speciale toestemming nodig om niet-gelicentieerden een amateurstation te laten gebruiken. Deze toestemming bestaat immers al lang. Veel stations maken daar bijvoorbeeld tijdens de JOTA-JOTI en Kidsday gebruik van. Maar ook los van deze speciale evenementen, mogen Nederlandse  zendamateurs niet-gelicentieerden hun zenders laten bedienen. Net zoals in Spanje moet de gelicentieerde zendamateur wel direct toezicht houden.

 

Bronnen: Southgate Amateur Radio News en ARRL