Aardbevingen zijn te voorspellen met de RF-seismograph

Aardbeving voorspellen met de RF-seismographAlex Schwarz VE7DXW onderzoekt de mogelijkheid om aardbevingen te kunnen voorspellen. Na een experiment om propagatieveranderingen te kunnen meten blijken aardbevingen wel tot een uur voor de aardbeving zichtbaar te zijn. Nadat het experiment met de zonsverduistering was afgelopen heeft het team besloten de “RF-seismograph” door te laten lopen. Hierdoor is er inmiddels 4 jaar aan data verzameld en was het mogelijk dit fenomeen vast te leggen.

RF-Seismograph

De RF-seismograph meet het ruisniveau op de ontvangstfrequentie. Door nu over een langere periode te meten ontstaat er een patroon die de toestand van de ionosfeer weergeeft. Na het experiment met de zonsverduistering heeft het team besloten de “RF-seismograph” door te laten lopen. Hierdoor is inmiddels 4 jaar aan data opgeslagen en beschikbaar voor onderzoek.

Het MDSR-systeem maakt gebruik van een omnidirectionele multiband antenne om de JT65 signalen te monitoren op 80, 40, 30, 20, 15 en 10 meter. Computers registreren achtergrondruis en geeft deze weer in 6 kleurengrafieken. Deze grafieken zijn realtime te zien op de website van MDSP.

Aardbeving Ecuador op 22 februari 2019 waargenomen door RF-seismograph

Op 22 februari 2019 registreerde de RF-seismograph een aardbeving op Ecuador met een kracht van 7,5. Door de opgeslagen data na te lopen blijkt deze aardbeving al een uur zichtbaar te zijn op 15 meter band voordat deze plaatsvindt. Deze aardbeving bleef tot zelfs na 2 uur nog zichtbaar op de RF-seismograph.

In een artikel van de Scientific American in oktober 2018 wordt het fenomeen van elektrische veldlijnen die zich uitstrekken tot de ionosfeer al beschreven.

Van de 171 aardbevingen met een kracht gelijk of groter dan 6.0 die zijn onderzocht zijn er 15 die niet zichtbaar waren op de RF-seismograph. En in 26 gevallen komt de data van de RF-seismograph niet overeen.

Aldus Schwarz:

In 72% van de onderzochte aardbevingen was de RF-seismograph in staat om op de 80 meter band een toename te laten zien in de achtergrondruis. Meer onderzoek is nodig en we hebben uw hulp nodig om meer meetstations op te zetten.

De Arizona State University fasciliteert dit project nu en is op scistarter te vinden.