Winnaars van de QST Key Design Competition 2019

morsesleutelVeel radioamateurs bouwen sinds mensenheugenis hun eigen CW-sleutel en sommige van deze creaties zijn echte legendes geworden. Er zitten mechanische wonderen bij. Sommige zijn bijna kunstvoorwerpen die als verzamelobject worden gekoesterd. Mede daarom organiseert het tijdschrift QST regelmatig de QST Key Design Competition.

In januari van dit jaar nodigde het tijdschrift radioamateurs opnieuw uit om hun beste zelfbouwontwerp in te sturen voor de QST Key Design Competition 2019. Inmiddels zijn de winnaars bekend en wij presenteren daarom hier de winnende ontwerpen.

Key Design Competition

Iedere kandidaat-ontwerper kon deelnemen in één van de volgende categorieën:

  • Straight key
  • Semi-automatic/Bug
  • Paddle
  • Sideswiper

De winnende ontwerpen in elke categorie ontvingen een prijsbedrag van $250. Iedere deelnemer mocht overigens slechts één ontwerp indienen. Daarnaast moest de CW-sleutel een eigen creatie van de deelnemer zijn en niet beschikbaar voor commerciële doeleinden.

Elke inzending moest het volgende bevatten:

  • De CW-sleutel
  • Gedetailleerde constructietekeningen met alle afmetingen
  • Een lijst van de gebruikte materialen
  • Foto’s van de verschillende stappen van het constructie- en assemblageproces
  • En tenslotte een schriftelijke beschrijving van de CW-sleutel en hoe deze is ontworpen en geassembleerd.

De CW-sleutel moest een onafhankelijk mechanisch apparaat zijn en dus geen integraal onderdeel vormen van een ander apparaat, zoals een elektronische keyer.

De winnende ontwerpen

Vindingrijkheid en vakmanschap is er in overvloed binnen de radioamateurgemeenschap. Dat blijkt ook weer uit de resultaten van deze QST Key Design Competition. In totaal waren er meer dan twee dozijn inzendingen. Om alle inzendingen te evalueren kwamen de juryleden eind juli bijeen. Ze hadden een zware en moeilijke klus om de beste ontwerpen in elk van de vier categorieën te vinden. Daarbij werden de ontwerpers onder meer beoordeeld op hun vindingrijkheid. Maar ook de ergonomie van de bediening en hun vakmanschap speelden een rol. Elke CW-sleutel bleek weer een mechanisch kunstwerk. Er konden echter slechts vier winnaars zijn.

Winnaar categorie Straight Key: Ron Spooner, W6FIF

Ron Spooner, W6FIF: winnaar categorie Straight Key

Winnaar categorie Semiautomatic/Bug

Gary Johnson, NA6O: winnaar categorie Semi-automatic/bug

Juergen Malner, NV1Q: winnaar categorie Paddle

Winnaar categorie Sideswiper

Stan Levandowski, WB2LQF: winnaar categorie Sideswiper

 

Bron: QST Magazine
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ