Jaarlijkse Straight Key Night op 1 januari 2022

De jaarlijkse ARRL Straight Key Night (SKN) keert terug op nieuwjaarsdag, 1 januari, 0000 – 2359 UTC.

Veel radioamateurs kijken uit naar SKN als een van de hoogtepunten van het jaar. Het is geen wedstrijd, dus er is geen behoefte aan snelle uitwisselingen. Alles wat je nodig hebt is je favoriete seinsleutel of bug. Veel deelnemers stoffen vintage radio’s en seinsleutels af en zetten ze elk jaar weer in, speciaal voor SKN. Echter, alle handsleutels, ongeacht hun leeftijd, zijn welkom.

Straight Key Night

Het aantal contacten dat je maakt is niet belangrijk. De beloning is dat je veel nieuwe vrienden ontmoet als je samen in de lucht bent. Stuur een lijst van de gewerkte stations en eventuele SKN-verhalen en foto’s, samen met uw stem voor Beste Hand en Meest Interessante QSO, voor 31 januari 2022.

Bron: ARRL

177  jaar Morsecode dankzij Samuel Morse

Met dank aan Samuel F.B. Morse veranderde communicatie snel en is sindsdien steeds sneller gaan veranderen. Hij vond de elektrische telegraaf uit in 1832. Het duurde nog zes jaar voordat hij een code kon standaardiseren voor communicatie over telegraafdraden. In 1843 gaf het Congres hem $ 30.000 om draden te strikken tussen de hoofdstad van het land en het nabijgelegen Baltimore. Toen de lijn gereed was, voerde hij een openbare demonstratie uit van langeafstandscommunicatie.

Morsevaardigheid

Er een bloeiende gemeenschap van radioamateurs die de Morsecode nog steeds weet te waarderen. Dat blijkt ook uit de vele berichten over dit onderwerp op onze website. Onder radioamateurs is Morsecode een gekoesterde traditie die teruggaat tot de vroegste dagen van de radio. Sommigen van hen zijn begonnen bij de padvinderij, waar het leren van morse soms zelfs verplicht was. In de VS eiste de Federal Communications Commission (FCC) van alle gelicentieerde radioamateurs dat ze vakkundigheid in Morse-code aantoonden, maar dat eindigde in 2007. De FCC geeft nog steeds commerciële licenties uit waarvoor Morse-vaardigheid vereist is, maar voor geen enkele baan meer nodig is.

Lees het verhaal uit 2019 en bekijk de video op de website van Newsweek: Morse code is 175 years old and still as usefull as ever.