Inschrijven voor een examen bij het CBR vanaf nu mogelijk

Onlangs heeft het CBR de formele toestemming ontvangen om per 1 juli 2023 de theorie-examens voor radiozendamateur Novice en Full af te mogen nemen. Dit betekent dat het CBR vanaf heden de voorbereidingen daadwerkelijk live heeft gezet op haar website. Aanmelden voor een examen bij het CBR is vanaf nu mogelijk.

Bezoekers aan de website van het CBR vinden informatie over het radiozendexamen en kunnen zich aanmelden voor een examen. Als een bezoeker op de CBR-website op de button “menu” klikt, wordt een lijst weergegeven van examens die door het CBR worden afgenomen. Kandidaten voor een radio-examen kiezen in het keuzemenu voor de optie “Recreatievaart, PPL en RZAM”. Maak door vervolgens op de afbeelding “Radiozendamateur” te klikken, een keuze tussen de registraties “Novice” en “Full”. Daar vindt de gebruiker alle relevante informatie over het examen.

Digitale examens

examen CBRExamens bij het CBR worden digitaal, d.w.z. via een computer, afgenomen. Een uitzondering hierop zijn de individueel begeleide examens, waarvoor een kandidaat zich kan inschrijven. Voor het afleggen van een individueel begeleid examen wordt door CBR een toeslag in rekening gebracht. De tijd voor het afleggen van een examen is eveneens ongewijzigd: voor het Novice-examen krijgt de kandidaat 75 minuten de tijd, voor het Full-examen geldt een tijdslimiet van 105 minuten. Tegen betaling van een toeslag (€ 12,35) kan een kandidaat bij het boeken van een examen 15 minuten extra tijd krijgen.

Ook het aantal examenvragen en de slagingsnorm zijn ongewijzigd.  Bij het Novice-examen krijgt de kandidaat 40 vragen, waarvan minimaal 29 goed beantwoord moeten worden. Voor het Full-examen zijn dit 50 vragen, waarvan minimaal 35 goed beantwoord moeten worden.

De kandidaat krijgt bij het examen een rekenmachine te leen van het CBR. Het betreft hier een rekeningmachine van het merk en type Casio FX-82EX. Een vel kladpapier wordt door het CBR verstrekt. Het kladpapier moet worden achtergelaten bij het CBR. Het meenemen van een eigen rekenmachine en eigen kladpapier is niet toegestaan.

Na het examen ziet de kandidaat meteen de uitslag op het beeldscherm. Het CBR verstuurt de uitslag ook naar het bij haar bekende e-mailadres. Is de kandidaat geslaagd? Dan stuurt het CBR (vanaf 8 juli 2023) dezelfde dag nog de uitslag door aan de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI).

Inschrijven voor een examen

Kandidaten kunnen hun theorie-examen reserveren via “Mijn CBR”. Inloggen op “Mijn CBR” gebeurt door middel van DigiD. Als een kandidaat in het buitenland woont of om andere redenen geen DigiD heeft. Vraag dan een examen aan via een aanvraagformulier, dat vanaf 1 juli 2023 op de website van het CBR staat.

Examenlocaties

Ook kunnen kandidaten een examen afleggen bij een examencentrum naar keuze. Deze zijn verspreid over het land te vinden in Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Barendrecht, Breda, Deventer, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Haarlem, Hoogeveen, Leeuwarden, Leusden, Maastricht, Rijswijk, Schelluinen/Gorinchem, Utrecht, Venlo en Zwolle.

Tarieven

CBR hanteert voor de examens de volgende tarieven:
Radiozendamateur Tarief 2023
Theorie-examen Radiozendamateur Novice € 77,00
Theorie-examen Radiozendamateur Full € 77,00

Toeslag examen extra tijd € 12,35
Toeslag individueel examen lang (examenduur meer dan 60 minuten) € 58,00

Na het examen

Ten slotte, is een kandidaat geslaagd voor het examen? Dan kan de geslaagde zich registreren bij de RDI.

Stichting Radio Examens,
Gert van Loo PA2LO, voorzitter
Henk Vrolijk PA0HPV, secretaris