Nieuw certificaat: “Elettra – The Miracle Ship”

Marconi experimenteerde op het schip Elettra

Gugliemo Marconi

Guglielmo Marconi voerde in 1921 aan boord van het schip Elettra talrijke revolutionaire experimenten uit met draadloze communicatie. Om dit te herdenken geeft de Italiaanse radioclub ARI Fidenza een nieuw certificaat uit: “Elettra – The Miracle Ship”.

ARI Fidenza is aangesloten bij de Italiaanse IARU-vereniging ARI. Het initiatief wordt mede ondersteund door de Guglielmo Marconi Foundation en het Marconi Museum.

Experimenten aan boord van de Elettra

Marconi deed aan boord van de Elettra voor die tijd diverse spectaculaire experimenten. Zo schakelde hij vanuit de radiokamer met behulp van een radiosignaal de lichten van het stadhuis van Sydney uit. Dat deed hij terwijl het schip voor anker lag in de haven van Genua, aan de andere kant van de wereld. Ook demonstreerde hij “blinde” navigatie in de Golf van Tigullio met behulp van een radiobaken. Daarnaast moeten zeker ook de vele experimenten met radar en microgolftransmissies genoemd worden.

Certificaat

Het certificaat “Elettra – The Miracle Ship” is daarom bedoeld om deze wonderbaarlijke gebeurtenissen, met het schip in de hoofdrol, te herdenken. Daarbij komt dat volgend jaar de honderdste verjaardag is van de officiële registratie van het schip in het Italiaanse marineregister met de nieuwe naam. Die naam (de oorspronkelijke naam was “Rovenska”) was de uitdrukkelijk keuze van door Marconi zelf. Hij gaf enkele jaren zelfs een van zijn dochters dezelfde naam: Prinses Elettra.

Het certificaat is gedurende het hele jaar 2021 te verkrijgen. Daarbij zal elke maand van het jaar gewijd zijn aan één specifiek gebeurtenis betreffende het schip Elettra. Ook zal de organisatie dan steeds een bijpassende speciale roepnaam activeren.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de officiële website van de radioclub: ARI Fidenza.