In Electron van juni 2024

Electron juni 2024Binnenkort valt Electron van juni 2024 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:

Lees ook hieronder een korte vooruitblik.

Omslagfoto: Gert van Loo PA2LO benoemd tot lid van het Hoofdbestuur, zie pagina 258

Uitgelicht

Jaarlijkse VerenigingsRaad 20 april 2024, Hoevelaken

Speech Remy Denker PA0AGF

Beste hobbygenoten,

Remy Denker PA0AGF

Wat fijn om u allen weer hier bij elkaar te zien op onze VerenigingsRaad.

Onze statuten schrijven voor dat er elk jaar een Verenigingsraad bijeen geroepen moet worden. De VERON bestaat dit jaar 79 jaar en dan zouden wij onze 79e VR moeten houden, echter onze secretaris houdt het op de 84e VR. Dat is geen telfout. Wat is het geval? In de jaren ‘40, gelet op de opstartende VERON-organisatie was er een noodzaak om een aantal verenigingsraden in één jaar te organiseren.

In die jaren was de administratie nog niet goed op orde en er was veel te bespreken. Maar goed: het was in de jaren ‘40 niet makkelijk om met elkaar te communiceren. Ook in de jaren ‘50 en ‘70 was het meerdere keren nodig om een VR te organiseren. En zo komen we dus op de 84e VR.

Wat is nu de intrinsieke waarde van een VR?

Het hoofdbestuur legt verantwoording af aan haar leden via de afgevaardigden van de afdelingen die op de VR aanwezig zijn. Nadien worden de leden, zoals tijdens afdelingsvergadering in de afdeling, op de hoogte gehouden over de besluiten die tijdens de VR zijn genomen. De verantwoording gaat over de organisatie en de financiën zoals samengevat in de beschrijvingsbrief, waaraan door de algemeen secretaris veel aandacht wordt besteed. Dat hoort ook zo omdat het hoofdbestuur dit document als leidend beschouwt over de voortgang van het verenigingsjaar.

Echter, er is nog een argument dat een grote rol speelt bij de VR en dat lees je in Electron waar dit artikel verder gaat!

Maria Maluca-antenne

Een zelfbouw-beam voor de HF-banden

Beam-antennes zijn erg populair bij amateurs die actief zijn op de hogere HF-banden (20, 17, 15, 12, 10). Ze zijn er in allerlei uitvoeringen: de ‘slappe’ bouw met draden en stokken, zoals de hexbeam en de cubical quad. Maar ook yagi’s, meerelementsantennes, meestal gemaakt van aluminium buizen. Weinig amateurs hebben de ruimte om voor iedere band een aparte antenne op te stellen en daarom worden vaak multibandantennes gebruikt. De elementen van de antenne bevatten dan ‘traps’, afgestemde kringen of verlengspoelen om zo met één lengte van de elementen meerdere banden te kunnen bestrijken.

Wij waren op zoek naar een beam voor de HF-banden die én gemakkelijk bij de gemiddelde Nederlandse woning opgesteld kan worden én gebruikt zou kunnen worden tijdens activiteiten buitenshuis, zoals een velddag of een JOTA/SOTA/POTA-expeditie. De meeste in de handel zijnde
beams zijn niet ontworpen om af en toe gemonteerd en weer gedemonteerd en meegenomen te worden.

Traps en verlengspoelen wilden we vermijden om de constructie simpel en robuust te maken. De belangrijkste eis was dat we de antenne helemaal zelf kunnen bouwen, zodat we de constructie goed kennen en reparaties of aanpassingen eenvoudig zijn.

De beschrijving van deze veelzijdige antenne lees je in Electron!

Maar ook te lezen in Electron juni 2024

Meetopstelling voor intermodulatie: lees er alles over in de technische notities van PA3FWM

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger‘-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?