De teloorgang van zendstation Middelkerke

Gilbert Ghyselbrecht maakte en filmische impressie naar aanleiding van de sluiting van het maritiem zendstation in Middelkerke. Ghyselbrecht was namelijk jarenlang technicus van dit zendstation. In deze video zien we het stilleggen van alle zendapparatuur op 11 december 2015 om 11:00 uur. Daarop volgde later de ontmanteling ervan. Verder verhuisde alle apparatuur  naar het maritiem zendstation in Ruiselede.

Laatste uitzendingen door radioamateurs

Om afscheid te nemen van meer dan 85 jaar radiogeschiedenis in Middelkerke richtten aantal radioamateurs een ‘Last Farewell’ in op 22 en 23 januari 2016. Hiervoor gebruikten ze de clubcall van het kuststation Oostende Radio (OR0OST). Gedurende 24 uur maakten zij met de antennes van het zendstation meer dan 2000 QSO’s. Dit gebeurde in CW en SSB met amateurstations over de hele wereld.

Baken op land en zee

Het einde van deze historische site kwam er met de afbraak van de pylonen. Dit titanenwerk startte op 3 december 2018 en eindigde op 29 januari 2019. Meer dan 85 jaar waren deze pylonen een baken in de West-Vlaamse badplaats, maar met de afbraak van het maritiem zendstation in Middelkerke verdwenen ook deze 65-meter hoge zendmasten. Het zendstation maakte deel uit van het kuststation Oostende Radio (met de roepletters OST). Ook het maritiem zendstation in Ruiselede en het ontvangstation in Oudenburg hoorden daar bij. Het maritiem zendstation in Middelkerke zond onder andere dringende berichten aan zeevarenden uit. Dat betrof bijvoorbeeld militaire oefeningen, speciale konvooien en verdwenen navigatieboeien. En uiteraard de weerberichten. Het kuststation Oostende Radio is al decennia lang het veiligheidsbaken bij uitstek voor alle schippers op zee en de binnenwateren.

Zendstation Middelkerke sinds 1928

De radiogeschiedenis van Middelkerke begon 88 jaar geleden op een lapje duinengrond. Voor de luchtvaart kwam daar in 1928 in een barak een radiopost. In 1939 werden 2 zendmasten van 65 meter opgericht. In een mooi gebouw kwam een door de technische diensten van Oostende Radio zelfgebouwde telegrafiezender. Dit werd het volgende jaar uitgebreid met een telefoniezender. Daarna volgde een tweede telegrafiezender en een kortegolfzender.  Alle zenders hadden afstandsbediening vanuit de operatorenzaal in Oostende.

In de jaren vijftig kwamen er in Middelkerke vijf VHF kanalen bij. Dit vanwege het steeds drukker wordend radioverkeer. In een latere periode werden voor de scheepvaart verscheidene bijkomende mogelijkheden gecreëerd. Daartoe behoorde TOR (Teleprinting Over Radio) en Navtex (Navigational Warnings). Ook kwam er een Autolink RT-Systeem (automatische radiotelefonie­verbinding richting schip-wal), SELCALL (selectieve calling met audiotonen) en  DSC (Digital Selective Calling).

Voor wie het allemaal wil meemaken zie deze link:

https://www.youtube.com/watch?v=yNiuwWLs42o&t=7s

Er was eens Middelkerke Radio…

Bron: Ronny Plovie, ON6CQ