DATV-contest 16-17 april 2022, Paasweekend

DATV-contest 16-17 april 2022In het afgelopen Paasweekend van 16-17 april 2022 was alweer de 4e Reduced Bandwidth DATV-contest. In augustus 2020 startte de VHF-en-hoger-commissie van de VERON met een experiment op 2m. Dit zogenaamde reduced bandwidth DATV-experiment onder het motto ‘not more of the same‘ was een succes. Zo’n 27 stations deden mee, waaronder één uit Engeland. De commissie besloot toen de contest 2 maal per jaar te houden in april en augustus. Tevens werden de banden uitgebreid met 6m en 70cm.

DATV-contest 16-17 april 2022

Er waren in het Paasweekend minder stations dan de vorige keren, maar dat is begrijpelijk. Vrije dagen en mooi voorjaarsweer nodigen niet altijd uit om in de shack te zitten. Desalnietemin begon de contest goed met 5 stations in het Noorden, die elkaar allemaal konden werken. ook in het Westen roerde zich enkele stations. Maar de grote verrassing was Rob, PE1ITR op zondagmiddag. Rob had zich op een 500m hoge heuvel in de Eifel geposteerd. Vandaaruit kon hij een flink aantal Nederlandse en ook Belgische stations werken, maar alleen op 2m. Dat leverden afstanden van meer dan 250 km op. Ook onze Belgische collega’s Patrick, ON1BTE, en Corné, ON7MOR, waren weer van de partij. Dat leverde door de grotere afstand dan weer extra punten op.

6 meter

De 6m-band is nog steeds een ondergeschoven kindje. In het Noorden hebben we met enkele stations geprobeerd verbindingen op 6m te maken. Maar dit mislukte voornamelijk ten gevolge van gebrek aan vermogen. Verschillende stations hadden speciaal voor de contest 6m-antennes opgesteld en proeven gedaan. Helaas mocht het niet baten. In het westen van het land zijn wel enkele verbindingen in deze band tot stand gekomen. Lastig is ook dat de 6m-band niet op de  BATC dxspot staat.

Minitiouner of SDRAngel?

Het is nog steeds geen gelopen race: is de Minitiouner nou beter of SDRAngel met een RTLSDR-dongle? Sommige stations zweren bij het ene, sommigen gebruiken beide. Minitiouner is misschien iets gevoeliger, maar SDRAngel laat het spectrum ziet. Daardoor kun je bijvoorbeeld beter de antenne uitrichten. En daarbij zien of er bijvoorbeeld veel QSB is. Vliegtuigscatter is ook nog steeds een goed hulpmiddel voor verbindingen over lange afstand. Airscout is daarvoor een goed programma. Dat laat gelijk ook zien hoe het terrein naar het tegenstation eruit ziet.

De volgende RB-DATV-contest is weer in het derde volle weekend van augustus, dit jaat dus op 20 en 21 augustus.