Bezoek Radiomuseum Hengelo
We ontvingen een mooi verslag van Frank PF1SCT, lid van VERON afdeling Tilburg, over zijn bezoek aan het Radiomuseum in Hengelo. En dat verhaal willen we hier graag delen. Wellicht dat het aanzet om ook eens dit leuke museum te bezoeken. We laten Frank even aan het woord:…
Woensdag 14 februari 2024 bracht ik een bezoek aan het Radiomuseum te Hengelo. We konden er bij uitzondering terecht. Een opzienbarende collectie radio en elektrotechniek stond mij te wachten.
Ik verbleef medio februari namelijk enkele dagen voor een korte vakantie in de regio Twente. Bij het zoeken naar bezienswaardigheden in de omgeving, viel mijn oog op het radiomuseum in Hengelo. Het museum is alleen open op zaterdag en in de zomer ook op woensdag. Ik waagde er toch een mailtje aan. Misschien was er een bezoek mogelijk. Je weet maar nooit!
Midden in een woonwijk
Ik kreeg snel een reactie. Er was een mede zendamateur bereid om het museum te openen. Woensdag 14 februari meldde we ons bij het museumgebouw, dat overigens midden in een woonwijk staat in Hengelo.
Eenmaal binnen kwam ons de bekende lucht van oude elektronica tegemoet, moeilijk te omschrijven maar onmiskenbaar voor de vakgenoten.
We (samen met de XYL) werden hartelijk ontvangen door Johan de Boer PA2E en oprichter Henk de Groot. Henk is 93 (!) en radiozendamateur maar niet meer actief. Het museum wordt gerund door een groot aantal vrijwilligers, diverse van de leden zijn lid van de lokale VERON afdeling.
Johan heeft ons het museum laten zien en uitleg gegeven. Waarvoor dank. Johan heeft in het verleden vaak meegedaan aan de JOTA en heeft ook een scouting verleden, dat gaf nog een extra gemeenschappelijk gespreksonderwerp.
Johan heeft ook uitleg gegeven over een repeaternetwerk in noordoost Nederland.
Van jongs af aan interesse in radio’s
Oprichter Henk de Groot was van jongs af aan geïnteresseerd in elektro en verzamelde veel spullen. Vooral lampen radio’s hadden zijn interesse. Henk heeft 40 jaar bij de IJsselcentrale (nu Essent) gewerkt en wist daar een leegstaand hoogspanningsverdeelstation (gebouw) te kopen. Daar begon hij het museum in 1992. In 2008 is er een nieuw gebouw gerealiseerd.
In het museum staan honderden apparaten opgesteld. Het hoofdbestanddeel is vanzelfsprekend radio. Maar ook geluidsdragers zijn in allerlei uitvoeringen te bewonderen waaronder draadrecorder, cassettespeler, compactdisc, bandrecorders, grammofoon, draaitafels, walkmans en wereldontvangers. Er staat te veel om op te noemen.
Ook treft u in het museum seinsleutels en enkele oude tranceivers aan. Zo staat er een oude Trio transceiver die Henk zelf bediende in het verleden. Aan de microfoon hangt een medaille. Trots verteld Henk dat hij die gewonnen heeft met de PACC. Dat was in 1973 (mijn geboorte jaar HI); hij had de meeste verbindingen gemaakt.
Er is ook nog een zolder
Onder het genot van een kopje koffie hebben we kunnen luisteren naar mooie verhalen uit de rijke historie van Henk en zijn museum. Daarna werden we uitgenodigd om nog even op de zolder te kijken.
Ook daar keken we onze ogen uit. Rekken vol apparatuur, dozen vol lampen, onderdelen, een reparatie ruimte en schematheek.
We hebben ons uitstekend vermaakt en ik kan een bezoek zeker aanbevelen.
Nieuwsgierig geworden naar dit museum? Kijk ook eens op de website van het museum! En bekijk ook nog even het item van EenVandaag over het museum van enkele jaren geleden.
Frank PF1SCT