AMSAT-LU WSPR baken in Antarctica

LU1ZV WSPR baken in AntarcticaAMSAT-LU Argentinië heeft een baken gemaakt en geschonken aan Cocoantar (Antarctic Joint Command). Dat WSPR baken in Antarctica werkt in WSPR-modus. De installatie vond plaats op 22 maart 2022, tevens het moment van de equinox. Dat is namelijk de passage van de zon over de evenaar, in dit geval naar het noorden. het WSPR baken in Antartica begon zijn uitzendingen op 40, 20, 15 en 10m vanaf de Esperanza (Hope) Antarctische basis. De transmissies vinden plaats met de roepnaam LU1ZV.

Meerdere ontvangsten op de eerste dag

In slechts één dag is dit permanente baken al door meerdere stations ontvangen en bevestigd. Daardoor kunnen de propagatie- en bereikomstandigheden in de banden waarop wordt uitgezonden in real time worden bekeken. Dit bevestigt en maakt bekend aan de wereld de wil en inzet van Argentinië om permanente aanwezig te zijn in Antarctica. En ook samen met de Argentijnse Amateur Radio op het witte continent door de inzet van AMSAT-LU.

Voor track, kaarten, grafiek en details zie http://lu7aa.org/dx.asp?call=LU1ZV of per radio.

AMSAT-LU

AMSAT Argentina, LU7AA, dankt Cocoantar en de leden en vrienden van AMSAT Argentina voor het deel uitmaken en de drijvende kracht zijn van deze speciale gebeurtenis. Daarmee ook haar voorzitter LU4BMG, de voorzitter van CETRA LU8YY/Q, leden van haar Raad van Bestuur en haar 2.500 leden voor het begeleiden van dit avontuur.

AMSAT Argentinië
http://www.amsat.org.ar/

WSPR frequenties
https://www.wsprnet.org/drupal/node/218

Bron: Southgate Amateur Radio News

WSPR

WSPR kan tot diep in de ruis (-28 dB) signalen decoderen. Daarin schuilt de kracht van dit soort digitale modes. Maar de software kan dat alleen omdat bekend is op welk moment hij moet gaan zoeken. Een WSPR-uitzending begint daarom precies op de eerste seconde van een even minuut. Dat begin moet binnen een seconde nauwkeurig zijn. De juiste tijd is dus erg belangrijk. Op een computer verbonden aan het internet synchroniseer je de tijd met een internet-tijdserver. Op een stand-alone transceiver kan dat bijvoorbeeld met een GPS-module. Een goede interne klok, die twee keer per dag gelijkgezet wordt, voldoet vaak ook.