Amateurradio in Oekraïne uit de lucht vanwege noodtoestand en staat van beleg

Amateurradio in OekraineAmateurradio in Oekraïne is tenminste de komende 30 dagen uit de lucht vanwege de noodtoestand en staat van beleg. Vlak voor de Russische militaire invasie werd in Oekraïne de noodtoestand afgekondigd. Het decreet van 24 februari van president Volodymyr Zelensky zal onder meer ten minste 30 dagen van kracht blijven en kan worden verlengd. Zoals gepubliceerd op de website van de Verkhovna Rada, het wetgevend orgaan met één kamer van Oekraïne, omvat de noodtoestand onder meer de regulering van TV- en radio-activiteiten en “een verbod op de werking van radioamateurs voor persoonlijk en collectief gebruik”.

Snel veranderende situatie

Het decreet stelt ook een verbod in op massa-evenementen en stakingen. Ook geeft het toestemming om de documenten van burgers te controleren. En daarnaast zo nodig huiszoekingen te verrichten bij personen, voertuigen, vracht, kantoorruimte en woningen. Ook een avondklok is mogelijk. “De situatie verandert snel,” zei IARU Region 1 secretaris Mats Espling, SM6EAN. “IARU Regio 1 volgt de ontwikkelingen en verwacht van alle radioamateurs dat zij hun nationale wetten en regels volgen.”

Bericht van Anatoly Kirilenko, UT3UY

De IARU ontving op 24 februari 2022 onderstaand bericht:

Beste vrienden,

Vanmorgen vroeg is Rusland een oorlog begonnen met Oekraïne. Militaire faciliteiten en vliegvelden in sommige steden, waaronder Kiev, werden beschoten. Ook werd Oekraïne aangevallen vanuit het oosten vanuit Rusland. Vanuit het noorden vanuit Wit-Rusland en
vanuit het zuiden vanuit de Krim. Dank van de Oekraïense burgers aan de VS, Groot-Brittannië, Canada, Polen, de Baltische staten, Tsjechië en enkele EU-landen voor hulp en wapens. Vandaag is in Oekraïne de staat van beleg afgekondigd. Er is een verbod op de werking van amateurstations in Oekraïne voor 30 dagen vanaf vandaag.

Anatoly Kirilenko, UT3UY
Vice-voorzitter UARL

Bron van het verbod op de werking van amateurstations in Oekraïne voor 30 dagen vanaf vandaag: ARRL

Bron bericht van Anatoly Kirilenko, UT3UY, vice-voorzitter UARL: IARU