LightSail 2 ruimtevaartuig zeilt op basis van zonlicht

LightSail 2Na jaren van computersimulaties en talloze grondtests zeilt LightSail 2 op basis van zonlicht. Het crowdfunded LightSail 2 ruimtevaartuig van de Planetary Society verhoogt zijn baan uitsluitend op zonne-energie.

Zonnezeil

Op 23 juli heeft het ruimtevaartuig het zilveren zonnezeil ontvouwd, zie foto hierboven. En hebben missiemanagers de manier geoptimaliseerd waarop het ruimtevaartuig zich oriënteert tijdens het zeilen op zonne-energie. Na een paar tweaks begon LightSail 2 zijn baan rond de aarde te verhogen. In de afgelopen 4 dagen heeft het ruimtevaartuig zijn orbitale hoogtepunt of apogee met ongeveer 2 kilometer verhoogd. Het heeft bevestigd dat de verhoging alleen kan worden toegeschreven aan het zeilen op zonne-energie. Samengevat heeft LightSail 2 zijn primaire doel van het demonstreren van een vlucht met licht voor CubeSats heeft bewezen.

Crowdfunding

LightSail is een door de burger gefinancierd project van The Planetary Society om een ​​klein ruimtevaartuig, uitsluitend aangedreven door zonlicht, naar de baan om de aarde te sturen.

Deze mijlpaal maakt LightSail 2 het eerste kleine ruimtevaartuig dat gebruik maakt van zeilen op zonne-energie voor voortstuwing. Het grotere Japanse IKAROS ruimtevaartuig uit 2010 vloog als eerste op zonne-energie.

Ook gaat het missieteam de baan van de LightSail 2 ongeveer een maand lang verhogen. Totdat de perigee daalt tot het punt waarop de atmosferische weerstand de stuwkracht van zonnezeilen overwint. Tijdens de baanverhogende periode zal het team de prestaties van het zonnezeil blijven optimaliseren.

Momentumwiel

Het momentumwiel van LightSail 2 bereikt momenteel een paar keer per dag de verzadigingslimiet. En door het wiel minder verzadigend te maken verplaatst het ruimteschip zich tijdelijk uit de juiste richting voor het varen op zonne-energie. Het missieteam heeft al een software-update toegepast die de tijd tussen verzadigingsgebeurtenissen heeft verlengd. Tevens werkt het team ook aan het automatiseren van het verzadigingsproces. Beide verfijningen moeten resulteren in verbeterde zeilprestaties op zonne-energie.

NASA

The Planetary Society deelt LightSail-programmagegevens met andere organisaties zodat zonnezeiltechnologie wordt toegepast op toekomstige ruimteverkenningsmissies. De Society heeft deze week de eerste LightSail 2-resultaten gepresenteerd op het 5e internationale symposium over zonne-zeilen in Aken, Duitsland. Ook deelt men de resultaten met de NEA Scout-missie van NASA. Ook dit is een op zonne-energie aangedreven CubeSat die volgend jaar een bijna-asteroïde gaat bezoeken.

Lightsail 2 project

LightSail 2 is een van de verschillende wetenschaps- en technologieprojecten van Planetary Society die tot doel hebben ruimtewetenschap en exploratie te bevorderen. Eerder deze maand koos NASA voor PlanetVac, een door de maatschappij gefinancierde technologie gebouwd door Honeybee Robotics die het proces van het verzamelen van monsters uit andere werelden vereenvoudigt om naar de maan te vliegen als onderdeel van het Commercial Lunar Payload Services (CLPS) -programma van het bureau.

Het LightSail-programma begon in 2009 onder leiding van mede-oprichter van Planetary Society Louis Friedman, na de lancering van Cosmos 1, ’s werelds eerste zonnezeil dat geen baan bereikte. Mede-oprichters van Friedman en Society Carl Sagan en Bruce Murray verdedigden het idee van zonnezeilen meer dan 4 decennia geleden met een voorgestelde missie voor zonnezeilen naar de Comet van Halley.