Weinheim VHF Conferentie 2022

Weinheim VHF ConferentieDe Weinheim VHF Conferentie wordt sinds 1956 zonder winstoogmerk en op vrijwillige basis georganiseerd door geëngageerde radioamateurs. Zij ziet zichzelf in haar traditie als een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in radiotechniek en elektronica. Amateurs uit heel Europa presenteren dan ook op dit forum hun ervaringen. Zij geven informatie over innovatieve ontwikkelingen en delen hun know-how. De komende 67e VHF-conferentie Weinheim vindt plaats van 9 tot 11 september 2022.

Gevarieerd programma

De organisatoren willen ook dit jaar weer een gevarieerd programma van lezingen samenstellen en roepen u op om met een presentatie een bijdrage te leveren. De lezingen beperken zich niet tot VHF-onderwerpen, maar bestrijken alles wat voor de techniekminnende amateur interessant is. Lezingen over alle aspecten van radioamateurisme zijn welkom – van langegolf- tot gigahertz-toepassingen.

Computertoepassingen en SDR

Een groeiend aandachtspunt zijn onderwerpen op het gebied van microcontrollers, computertoepassingen in amateurradio, SDR, HamNet en digitale processen. In een oproep voor papers die op de conventie gepresenteerd moeten worden, vragen de organisatoren geïnteresseerde radioamateurs om uiterlijk 19 juli de titel en een samenvatting van ongeveer 300 woorden op te sturen. Dit jaar vindt de Weinheim VHF Conferentie plaats van 9 tot 11 september 2022.

Zelfbouwwedstrijd

Er is ook een zelfbouwwedstrijd. Zie hier voor de voorwaarden voor deelneming. Er zijn meerdere secties waarin zelfbouwontwerpen kunnen meedingen.

Lezingen in 2021

In 2021 was er veel aandacht voor digitale technieken met eenvoudige middelen. Onder andere de besturing van de 3m radiotelescoop van de volkssterrenwacht Radebeul met een Raspberry Pi. Maar ook het met digitale middelen verminderen van verlies van bijenvolken voor imkers. LoRa en LoRaWAN kwamen bijvoorbeeld aan de orde. Evenals deeltjesdetectoren voor myonenzwermen, veroorzaakt door hoogenergetische primaire kosmische straling.

Weer Live en in kleur!

Na 2 uitsluitend virtuele conferenties zijn de teams van Funkamateurclub Weinheim en van Pi and Radio – ondersteund door de OV Weinheim A20 – verheugd ook dit jaar weer een evenement met vlooienmarkt, lezingen en ham-fest te kunnen houden. De Weinheimse VHF-conferentie ziet zichzelf traditiegetrouw als een ontmoetingsplaats voor allen die belangstelling hebben voor radiotechniek en elektronica; zij bestaat al sinds 1956. Radioamateurs uit heel Europa spreken op dit forum over hun ervaringen, informeren over innovatieve ontwikkelingen en delen hun knowhow.

Meer informatie over dit evenement is te vinden op www.ukw-tagung.org