SHF-transceiver voor de 2,4GHz- en 5,6GHz-band

ICOM SHF-project

ICOM is bezig met de ontwikkeling van een SHF-transceiver. In 2021 maakten ze dat al wereldkundig. Destijds leek het een hoogst ongebruikelijke, maar welkome ontwikkeling.

In april 2022 maakten ze meer details bekend en in mei demonstreerden ze een prototype op de Dayton Hamvention. Ze schrijven: “Met het project ‘ICOM SHF Project – Super High Frequency Band Challenge’ zijn we begonnen aan de ontwikkeling van een nieuwe amateurradio die geschikt is voor de 2,4GHz- en 5,6GHz-band.”

ICOM SHF: de uitdagingen

ICOM-ingenieurs werken er hard aan om een aantal uitdagingen van de SHF-banden op te lossen, zoals het grote kabelverlies en hogere frequentie-stabiliteitsvereisten. Het uiteindelijke doel is om het als een nieuw radioproduct op de markt te brengen, wat zowel de activiteit als het gemak voor de radioamateur op de SHF-banden zal vergroten.

Het is ook niet moeilijk voor te stellen dat er in Europa vraag naar dit apparaat zal zijn, bijvoorbeeld als onderdeel van een QO-100-station, met een uplink in 2,4GHz-band. Daarnaast zijn er al veel commerciële antennes en apparatuur beschikbaar voor 2,4 en 5,6 GHz.

Mast-moduleTransceiver

De microgolfradio is in wezen een doos die is ontworpen om in de top van een mast of op het dak van een huis   gemonteerd te worden. Hierdoor worden eventuele coaxverliezen tot een absoluut minimum beperkt. Zoals te zien is in de afbeelding, zijn er twee SMA-connectoren aan de bovenkant van het apparaat voor antennes voor 2,4 GHz en 5,6 GHz. Het apparaat heeft ook een GPS-antenne. Dit gebruikt men om frequentiestabiliteit te bereiken die anders erg moeilijk zou zijn.

Controller

De besturingseenheid, die zich in de shack bevindt, is een module gebaseerd op de immens populaire IC-705. ICOM schrijft: “De controller is ontworpen op basis van de compacte IC-705. Het besturingssysteem is in principe hetzelfde als de IC-705. De real-time spectrum scope kan worden aangepast voor verschillende bandbreedtes.” De controller maakt verbinding met de externe transceiver door middel van een LAN-netwerkkabel. Deze Ethernet-kabel levert ook gelijkstroom aan de externe transceiver via PoE -technologie (Power over Ethernet). De maximale lengte van de ethernetkabel is 100m, dit is dus tevens de maximale afstand tussen de controller en transceiver.

Stand van zaken ICOM-SHF-project

Er is nog veel onduidelijk. Het vermoeden is dat dit product pas vanaf 2024 op de markt komt. Het is niet bekend wat voor een vermogen deze transceiver gaat leveren en welke modi ondersteund gaan worden. Ook wat de prijs betreft, tast we nog in het duister.

Het prototypemodel werd in mei 2022 tentoongesteld op de Dayton Hamvention in Ohio, VS. Wil je hem zelf al eens bewonderen, dat kan: vanaf 24 juni 2022 is dit prototype ook te zien op de HAM RADIO in Friedrichshafen Duitsland.

 

Bronnen: ICOM en blog EI7GL