VLF-ballon met een antenne van 210 m

VLF-ballon antenne 210 mPolen lanceert een VLF-ballon met een antenne van 210 m op 12 september. De Technische Universiteit van Warschau houdt namelijk een experiment met een VLF-zender aan een ballon. De ballon is ook uitgerust met een 210 m lang, volledig in de lucht zwevend, antennesysteem. De VLF zender aan boord van de ballon zendt uit op 14,2 kHz. Deze frequentie is namelijk de vroegere frequentie van het Babice-radiostation in Polen.

Gigantische afstanden

Voor het eerst bedacht in 2014 en nu in 2020 in praktijk gebracht: Het opnieuw in de lucht brengen van het VLF radiostation Babice. Maar dan nu in de stratosfeer, waar er geen beperkingen ziijn aan de antennehoogte. En waar tevens gigantische afstanden overbrugd kunnen worden. Op het Przasnysz-Sierakowo-vliegveld gaat de ballon op 12 september om 12:00 UTC de lucht in. Dat is althans de bedoeling.

Wetenschappelijke missie

De ballon heeft een aantal instrumenten aan boord voor atmosferische testen. Daaronder een UV-stralingsmeter, een high-speed camera om wolken te fotograferen en en de antenne voor conductieve en inductieve experimenten met de 14.2 kHz zender. Het project levert daarnaast zeer belangrijke gegevens op voor een doctoraalproefschrift. Daarom is alle feedback over de ontvangst van het signaal (ontvangstlocatie, SNR, bandbreedte) buitengewoon belangrijk! Hulp van vele radioamateurs bij het luisteren naar deze uitzending van zou dan ook van onschatbare waarde zijn!

14.2 kHz VLF-zender

Het inductieve systeem gebruikt een aangepaste VLF-zender op 14.2 kHz met A1, ongemoduleerde carrier. Die maakt deel uit van het GLACiER-project van de Warschau Technische Universiteit. Laatstgenoemde is weer onderdeel van het IGLUNA-project, dat gericht is op overleven in extreme omstandigheden zoals in de ruimte. De zender mag maar met enkele watts uitzenden. De antenne is een centraal-gevoede (35:1) dipool met capacitatieve elementen en een verticale spoel. De elektrische lengte is tussen 400 en 500 meter, terwijl de totale lengte 210 meter is. Ook is de antenne uitgerust met radarreflectoren. De ballon gebruikt 144.8 MHz APRS met de roepnaam SP5AXL (aprs.fi) met daarnaast een LoVo-systeem op 868 MHz voor navigatie. Vluchtinformatie wordt ook via NOTAM verspreid (EPWW).

Hoe kunt u helpen?

De VLF-ballon met een antenne van 210 m kunt u volgen op 14.2 kHz. Leg zoveel mogelijk vast! Elke parameter is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan schermafbeeldingen van het spectrum, veldsterktes, SNR en bandbreedte. Ook de veranderingen in de signaalsterkte gedurende de vlucht. Zend de verzamelde data  naar het e-mailadres: stowarzyszenie@radiostacjababice.org. Updates op de dag zelf op Facebook: facebook.com/radiostacjababice.

Details over de vlucht en de transmissie

Verwachte oplaat-tijd: 12 september 2020 om 13.00-14.00 CEST

Lift-off locatie: Przasnysz Airport, Polen (53°00’46.3″N, 20°55’52.4″E)

Vluchtduur: ~3 uur

Maximale hoogte: 30 km

Uitzending type: A1 (smal-band carrier) @ 14.2 kHz (1st class mobile EM device)

De uitzending start op de grond, de antenne stijgt op met de ballon.

Additionele radionavigatie signalen: 144.8 MHz (te zien op aprs.fi onder callsign SP5AXL), 868 MHz

VLF antenna type: center-fed half-gevouwen verticale electrische dipool met capacitive bol and verticale axiale spoel

Neem voor vragen contact op met de Babice Radio Station Culture Park Association (trcn.pl) – de sponsor van dit experiment –  via e-mail of Facebook:

stowarzyszenie@radiostacjababice.org

https://www.facebook.com/radiostacjababice/

Meer informatie

Meer over dit project en hier en hier

Het VLF-radiostation Grimeton

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ