Expeditie naar Ranville ter gelegenheid van herdenking D-day

Expeditie naar Ranville ter gelegenheid van herdenking D-dayDe Belgische radioamateurvereniging UBA meldt dat ook dit jaar een expeditie naar Ranville bij de Pegasusbrug wordt georganiseerd. Deze expeditie is  ter gelegenheid van de herdenking van D-day, de landing van de geallieerden in Normandië. De expeditiedeelnemers zullen actief zijn onder de roepnaam F/ON6JUN/P. Op 6 juni is het inmiddels 75 jaar geleden dat de aanzet werd gegeven tot de vernietiging van het totalitaire naziregime.

Korporaal Tappenden en zijn WS-38

Ter gelegenheid van de 50-jarige herdenking in 1994, startten leden van de UBA-afdelingen NNV en GBN met een jaarlijkse expeditie naar Ranville aan de historische Pegasusbrug. Korporaal Tappenden landde er samen met de parachutisten van de Britse 6e Luchtlandingsdivisie in de nacht van 5 juni op 6 juni 1944 in de buurt van twee bruggen. Onder leiding van majoor Howard stuurde Tappenden met zijn wireless set WS-38 het historische “Ham and Jam” naar Engeland. Daarmee bevestigden zij dat de bruggen ongeschonden in hun bezit waren. Daarna startte de landing in Normandië, op 6 juni 1944.

Pegasus Herdenkingscentrum

Het Pegasus Herdenkingscentrum herinnert aan deze dappere actie in Normandië. De UBA-afdelingen NNV en GBN schonken aan dit museum een vergelijkbare WS-38-zendontvanger als waarmee korporaal Tappenden zijn boodschap verstuurde. De zoon van korporaal Tappenden stuurde bij de herdenkingen in 2004 met de geschonken zendontvanger opnieuw deze boodschap de ether in.

Dit jaar vertrekt de expeditie op vrijdag 31 mei uit België en keert op 7 juni terug. De UBA-leden Xavier ON4ALY, Fernand ON6UF en Hans ON3HBB zijn hierbij aanwezig en activeren het speciale radiostation F/ON6JUN/P. Zij werken daarbij samen met secties van de Engelse radioamateurvereniging RSGB, die opereren vanuit de plaatsen waar de schepen vertrokken voor de landing in Normandië.

Meer informatie

Meer weten of meewerken met het speciaal radiostation F/ON6JUN/P dat vanaf de unieke locatie uitzendt? Stuur daartoe dan een e-mail naar xavier.goddaer@gmail.com

Meer weten over het Pegasus Herdenkingscentrum? Bezoek daarvoor de speciale website: http://www.memorial-pegasus.org

 

Bron: UBA