Pluto anniversary countdown special event

Pluto anniversary countdown special eventDe Northern Arizona DX Association stelt een bijzonder evenement voor. Namelijk het Pluto anniversary countdown special event. Dit evenement loopt gedurende 10 jaar en telt af tot de 100ste verjaardag van de ontdekking van de dwergplaneet Pluto. de Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh ontdekte Pluto op 18 februari 1930 met behulp van de Lowell Observatory in Flagstaff in de staat Arizona.

Pluto anniversary countdown special event

Het Pluto anniversary countdown special event wordt een jaarlijks evenement van 9 dagen. Het vindt dan ook elk jaar in februari plaats tot en met het jubileumjaar 2030. Voor elk jaar is er een nieuwe QSL-kaart met verschillende onderwerpen. Die onderwerpen zijn overigens allemaal verbonden met de Amerikaanse astronoom en ontdekker Clyde Tombaugh. Dit jaar gaat het evenement door van 13 tot 21 februari 2021. Vervolgens begint het evenement op de laatste zaterdag vóór 18 februari van elk jaar. Clubleden zullen opereren vanuit de Lowell Observatory in Flagstaff, Arizona met de speciale roepnaam W7P.

Lang onzichtbaar

De in 1930 ontdekte planeet, die zeer ver van de zon staat, werd de negende planeet van ons zonnestelsel. De ontdekker Tombaugh vernoemde de planeet naar de Romeinse god Pluto, de god van de onderwereld. De Romeinse god van de onderwereld kon zich immers volgens de mythologie onzichtbaar maken, net zoals Pluto lange tijd onzichtbaar was. Tevens kwamen de eerste twee letters overeen met de initialen van Percivall Lowall. Dit was een astronoom die ervan overtuigd was dat er een negende planeet was, maar deze nooit had kunnen vinden.

New Horizons foto van Pluto: NASA/John Hopkins University via Wikimedia Commons

Pluto planeet of dwergplaneet?

In het begin van de jaren negentig werd er in de wetenschappelijke wereld getwijfeld over de vraag of Pluto wel een planeet was. Pluto is immers kleiner dan onze maan en heeft een elliptische (ovaalvormige) baan om de zon. Deze planeet, die het verst van de aarde staat, draait dan ook in 248 jaar om de zon en is gemiddeld bijna 40 maal zo ver van de zon verwijderd als de aarde. Pluto heeft ook nog eens vijf manen. De grootste maan Charon heeft zoveel massa dat Pluto en Charon rond een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien. Dat zwaartepunt ligt buiten het oppervlak van Pluto zelf. Daarom vinden sommigen dat beide hemellichamen samen een dubbel-dwergplaneet vormen.

Wat is een planeet?

Op 24 augustus 2006 werd op het 26e congres van de IAU in Praag beslist dat een planeet een object is dat door zijn eigen zwaartekracht bolvormig is, zich in een baan rond een ster bevindt en de omgeving van zijn baan schoongeveegd heeft van andere objecten. Pluto voldoet wel aan de eerste twee voorwaarden, maar niet aan de laatste. De klassering als planeet is dus twijfelachtig. Omdat Pluto wel aan de eerste twee criteria voor een planeet voldoet, werd er een nieuwe “tussencategorie” in het leven geroepen. Die moest Pluto en vergelijkbare hemellichamen onderscheiden van de miljoenen andere objecten in het zonnestelsel. Pluto is sindsdien samen met onder andere Eris en Ceres geklasseerd als dwergplaneet. Er worden nog voortdurend nieuwe hemellichamen ontdekt die tot deze categorie behoren. Daardoor is de algemene wetenschappelijke opvatting dat Pluto geen planeet is, maar een dwergplaneet.

Certificaat Pluto anniversary countdown special event

Een prachtig 8 “x 10” Pluto-certificaat in kleur, dat bedoeld is om in te lijsten en met stickers voor elk gewerkt jaar tijdens het evenement, is beschikbaar voor alle radioamateurs. Elk jaar zal Doug Tombaugh N3PDT, de neef van Clyde Tombaugh, tijdens het evenement optreden als W7P/0. Een contact met hem telt als een additional endorsement op het certificaat. Elk jaar kan een contact met Doug Tombaugh N3PDT of zijn team worden gebruikt als een jaarlijks contact, maar kan het ook worden gebruikt als een wildcard om eventuele ontbrekende jaren in te vullen. Dit zorgt voor een “Clean Sweep” in het 10-jarige evenement, zelfs met een gemist jaar. De clubleden zullen op zoveel banden en modes actief  zijn als de tijd en de omstandigheden het toelaten.

Kijk dus elk jaar in februari uit naar de speciale roepnamen W7P en W7P/0.

Voorwaarden

Beginnend elk jaar in februari op de laatste zaterdag vóór de 18e om 00:00 UTC en eindigend 9 dagen later op zondagavond om 23:59 UTC. Alle amateurbanden en modes zijn toegelaten. Wissel de volgende gegevens uit: roepnaam, naam, signaalrapport en landcode van de Amerikaanse staat of Canadese provincie/territorium. DX-stations vervangen de landcode. Elk legitiem vermogensniveau is toegestaan.

Een QSL-kaart voor contacten met W7P/0 met een ‘Wild Card’-sticker voor het evenementcertificaat is beschikbaar. Elk jaar is er ook een andere interessante W7P QSL-kaart en een jaarlijkse goedkeuringssticker voor het evenementcertificaat.

Neem voor meer informatie contact op met de Pluto Anniversary Countdown-evenementcoördinator Bob Wertz, NF7E via w7p@nadxa.com

bron: http://www.nadxa.com/w7p_pluto_2030.html

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ