Ontwikkelingen in de Ether 3 – december 2019

AT: Ontwikkelingen in de Ether 3 - december 201918 december 2019 heeft Agentschap Telecom de Ontwikkelingen in de Ether 3 gepubliceerd. In de nieuwsbrief komen tal van onderwerpen aan de orde. Waaronder ook berichten die interessant zijn voor de radioamateur en zendamateur. In dit artikel lichten we er een paar voor u uit.

Terugblik WRC 2019

Als IARU-lid heeft VERON u hierover regelmatig geïnformeerd. Voor de radiozendamateur is de WRC-2019 goed verlopen. Wilt u ook weten wat de behaalde resultaten voor de radiozendamateur zijn kijk dan hier. Maar voor Agentschap Telecom stonden er tijdens de WRC-2019 nog andere belangrijke zaken op de agenda. Waaronder afspraken over WiFi en RLAN, Man-over-board-apparaten, Iridium en de ontwikkelingen voor 5G. In 2023 staat er weer een WRC op de agenda. De World Radio Conference vindt plaats onder de vlag van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), een speciaal onderdeel van de Verenigde Naties. Wil jij ook weten wat Agentschap Telecom heeft bereikt klik dan hier.

Merendeel ledlampen voldoet een technische eisen

Op 13 oktober 2018 heeft VERON de ledlampentest die het Agentschap Telecom nu heeft afgesloten ook al aangekondigd. 44 lampen voor huis-tuin en keukengebruikt zijn aan een test onderworpen. Uit de test blijkt dat bijna alle lampen de storingstest hebben doorstaan. Heeft u nog storing dan geeft Agentschap Telecom nog een aantal tips om dit te voorkomen. Uit het ruisonderzoek van de EMC-EMF commissie is gebleken dat 50 – 70% van de storing die radioamateurs ondervindt door de radioamateur zelf is veroorzaakt. Als u dus storing ondervindt kijk dan eerst goed naar de eigen installatie, voordat u de buren de schuld geeft.

Veel gestelde vragen

Agentschap Telecom heeft ook veel gestelde vragen. Op 1 juli 2019 is de wet veranderd. Vanaf die datum moet iedereen die een marifoon of andere maritieme zendapparatuur registreert, verklaren dat hij of zij, of het schip een band met Nederland heeft. Gebruikers hebben tot 1 juli 2020 te tijd om dit te regelen.

Ontwikkelingen in de Ether 3

Ontwikkelingen in de Ether 3 is online te lezen op de website van Agentschap Telecom.