NASA selecteert Radiotelescoop Dwingeloo voor Artemis I-maanmissie

CAMRAS-schotel DwingelooDe NASA heeft onder meer het Nederlandse CAMRAS, de beheerder van de Radiotelescoop Dwingeloo, geselecteerd om tijdens de onbemande Artemis I-maanmissie het radiosignaal van het ruimtevaartuig Orion te volgen en te meten.

Bovendien zal CAMRAS tijdens de missie de Japanse JAXA Ham Radio Club ondersteunen. Deze Japanse groep brengt de satelliet/maanlander Omotenashi in de ruimte.

Artemis I

De Artemis I-missie is een voorbereiding van NASA op toekomstige bemande missies naar de maan (en verder). Nadat de missie enkele keren is uitgesteld, staat hij nu gepland voor 14 november 2022. Als alles volgens plan verloopt, zal de Orion op 6 december terugkeren naar aarde en in de Stille Oceaan landen.

CAMRAS zal gedurende de missie voor NASA dopplermetingen uitvoeren. Zij doen de metingen tijdens drie de verschillende fasen van de ongeveer 25-daagse missie: de reis naar de maan, de baan boven het maanoppervlak en de reis terug naar de aarde.

Omotenashi

Verloop Omotenashi-missie

CAMRAS zal niet alleen de NASA ondersteunen, maar ook de Japanse JAXA Ham Radio Club (JHRC) met hun Omotenashi-project. Dat project zal een satelliet in een baan rond de maan brengen en bovendien trachten een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. De Omotenashi reist mee met de Artemis I-missie.

De Omotenashi-module zendt alleen af en toe een half uur. Tijdens die perioden volgt het CAMRAS-team de module en neemt zoveel mogelijk data op, zodat het Japanse team de data kan demoduleren. Als de Omotenashi-module niet zendt, volgt de radiotelescoop de Orion. Het CAMRAS-team heeft inmiddels de UHF-planning van de Japanners ontvangen. Als het meezit kunnen ze in de nacht van 15 en 16 november de eerste UHF-uitzending van Omotenashi opvangen. Ook op 18 november is er een UHF-uitzending. Helaas kan Dwingeloo de ‘maanlanding’ van Omotenashi op 19 november ’s middags niet zien: de maan is hier dan helaas net onder.

Meer informatie

Met dank aan Tammo Jan Dijkema voor de aanvullende informatie.