Kleinste maanlander OMOTENASHI zet 70-cm-baken op de maan

maanlander OMOTENASHI’s Werelds kleinste maanlander OMOTENASHI zet mogelijk al in februari 2022 een 70-cm-baken op de maan. De Japanse maanlander is een 6U CubeSat die klaar is voor lancering met de SLS van NASA. Hoewel de lancering van de SLS-Artemis-raket nu al weer uitgesteld is. Het SLS-Artemis-programma moet uiteindelijk weer Amerikanen op de maan zetten. Het ambiteuze programma heeft echter al vele malen vertraging opgelopen. Een definitieve lanceringsdatum is daarom onzeker.

Maanlander OMOTENASHI

De naam OMOTENASHI is een acroniem voor Outstanding Moon Exploration Technologies demonstrated by Nano Semi-Hard Impactor. Wataru Torii, JQ1ZVI, van de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) Ham Radio Club zei dat radioamateurs ook een rol spelen bij het verzamelen van gegevens van het ruimtevaartuig. Het betreft overigens maar een vier-tot-vijfdaagse missie.

Twee compartimenten

Het ruimtevaartuig bestaat uit twee afzonderlijke componenten: een module in een baan om de maan en een oppervlaktesonde. Beide hebben onafhankelijke communicatiesystemen. De baanmodule zal de oppervlaktesonde naar de maan brengen. Hij zendt baken- of digitale telemetriegegevens uit op UHF (437,31 MHz). De oppervlaktesonde – de maanlander – zal digitale telemetrie of analoge drie-assige versnellingsgolven met FM-modulatie op UHF (437,41 MHz) uitzenden. Het zendvermogen zal in beide gevallen 1 W bedragen.

“Als we erin slagen het UHF-signaal van de oppervlaktesonde te ontvangen, weten we de versnellingsgegevens over de inslag op de maan en het succes van de landingssequentie,” legde Torii uit.

EME

“We hebben al een station voor uplink en downlink op Wakayama in Japan – gebruikt als een EME [moonbounce] station. Maar als de satelliet niet zichtbaar is vanuit Japan, kunnen we het downlink-signaal niet ontvangen. We hebben dus veel hulp nodig van radioamateurs over de hele wereld”. Torii merkte op dat de radio op de lander alleen op UHF werkt.

Het baken van de module in de baan om de maan zendt uit op 437,31 MHz met PSK31. Het baken van de oppervlaktesonde zendt uit op 437,41 MHz met FM, PSK31 en PCM-PSK/PM.

Neem contact op met Torii voor meer informatie.

 

Bron: ARRL