Kostte elk contact van 3Y0J op Bouvet Island $ 38?

Bouvet IslandOp de populaire blogspot van John EI7GL lezen we een merkwaardig verhaal. Hij heeft namelijk de kostprijs berekend van één radiocontact van de Bouvet island DXpedition.

Eén van de grootste en duurste expedities van de afgelopen jaren was ongetwijfeld de activering van 3Y0J (AN-002) Bouvet Island in de Zuid-Atlantische Oceaan.
Bouvet Island is een Noors vulkanisch eiland. Het is één van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld en bijna 90 procent van het eiland is bedekt met gletsjers. Het eiland heeft de status van natuurreservaat.

Het oorspronkelijke plan was om gedurende het grootste deel van de maand februari 2023 niet minder dan twaalf radiostations actief te hebben met een objectief van 200.000 radiocontacten.

Apparatuur aan land krijgen

De realiteit was dat het team veel moeite had om de nodige apparatuur aan land te krijgen vanwege de ruwe zee en het slechte weer. Het eiland meet slechts 49 vierkante kilometer en is bijna geheel bedekt met ijs. Steile kliffen aan alle kanten van het eiland maken het buitengewoon moeilijk om er aan land te gaan.

Lees ook op de 3Y0J-website het verslag van Ken Opskar LA7GIA.
Vier leden van de expeditie gingen op 31 januari 2023 in goede omstandigheden aan wal om de klimroute op te zetten en een onbemand zodiac touwsysteem tussen een boei en het strand te installeren zodat in de ruwe branding het nodige materiaal aan land gebracht kon worden. Overdag nam echter de branding toe. De activiteiten van de teamleden moesten worden afgebroken en zo strandden de radioamateurs laat in de avond op het eiland. Gedurende drie nachten sliepen ze buiten onder de blote hemel in koude en moeilijke omstandigheden met weinig of geen voorraden. Tijdens de tweede dag kregen ze wat voorraden in een riskante zodiac-operatie bij hoge deining.

Verschrikkelijke omstandigheden

De omstandigheden op het strand waren verschrikkelijk. Vanwege een aankomende storm werden ze na enkele dagen terug geëvacueerd.
De Bouvet island DXpedition kon omwille van deze extremely difficult conditions slechts gedurende één week enkele radiostations exploiteren. Zo kon bijvoorbeeld op 20 meter alsook op 10 meter geen enkel QSO gemaakt worden in SSB. Op 20 meter kon bovendien ook geen enkel QSO gemaakt worden in CW.

Wat John EI7GL blijkbaar intrigeerde waren de totale kosten van de expeditie. Hij is er namelijk na een kleine berekening achter gekomen dat elk gemaakt radiocontact van de Bouvet island DXpedition ongeveer $ 38 kostte. Of omgerekend zo’n 36 euro.

Laten we eens kijken…

Eerst hebben we het aantal radiocontacten dat daadwerkelijk werden gemaakt. Namelijk een totaal van 18.833 QSO’s. Dit is eigenlijk slechts 9,4 % van het eerder geplande objectief.
Volgens de 3Y0J-website werd er niet minder dan $ 715.000 opgehaald om de expeditie te financieren. Dit vindt John EI7GL op zichzelf al ongelooflijk, zo lezen we.
Een overzicht van de financieringsbronnen is trouwens te vinden op de 3Y0J-website .

Als we $ 715.000 delen door deze 18.833 QSO’s dan krijgen we een gemiddelde kostprijs van $ 37.965 per QSO, wat we kunnen afronden naar $ 38 per QSO.

Ongetwijfeld waren er nogal wat radioamateurs die meer dan één QSO hebben gemaakt met de Bouvet island DXpedition. Aldus zijn de kosten van elk radiocontact per persoon hoger dan $ 38.

Als het aanvankelijke doel van 200.000 contacten was bereikt, zouden de gemiddelde kosten per radiocontact $ 3,58 zijn geweest. Of omgerekend zo’n 3,40 euro.

Onwillekeurig vraagt John EI7GL zich af of er in de komende jaren een ogenblik zal komen waarop een expeditie niet langer levensvatbaar is vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Hoe veel is te veel?

Bron: Kostte elk contact van 3Y0J op Bouvet Island $ 38? Geplaatst door John, EI7GL op woensdag 01 maart 2023.

EI7GL….A diary of amateur radio activity.
Reporting on radio science and experiments.

Lees ook het volledig verhaal op https://www.dx-world.net/3y0j-bouvet-island/
Ken LA7GIA en Erwann LB1QI hebben samen met Mike AB5EB een aantal foto’s gepubliceerd op deze website.

Ze wisten niet dat het onmogelijk was, dus deden ze het.
Marc Twain

Met dank aan Ronny ON6CQ