Deense special event stations vieren het 60 jarig IOTA jubileum

Het ‘Islands on the Air programma’ of IOTA-programma viert in 2024 zijn 60 jarig jubileum. Een mijlpaal die de blijvende aantrekkingskracht en het belang van dit unieke facet van de amateurradiohobby onderstreept. Sinds de oprichting in 1964 heeft het IOTA programma vele radioamateurs over de hele wereld geïnspireerd om contacten te maken met stations op eilanden, variërend van afgelegen rotsformaties tot de grootste landmassa’s. Het is een avontuur dat zowel de geest van ontdekking als de vriendschappelijke competitie onder radioamateurs belichaamt.

Deense eilanden

Deense radioamateurs activeren special event stations om het IOTA-jubileum te vieren. Er zullen aldus verschillende activiteiten plaatsvinden van zowel vaste eilandradioamateurstations als van eilandexpedities die naar enkele van de 101 Deense IOTA-eilanden trekken. Deze special event stations in Denemarken zullen actief zijn van 1 juli tot en met 31 augustus 2024.

Het zestigjarige bestaan van het IOTA-programa wordt gevierd met een speciaal evenement tijdens de HAM RADIO 2024 beurs in Friedrichshafen, aan de Bodensee. Deze jaarlijks terugkerende beurs, die bekend staat als Europa’s grootste evenement voor radioamateurs, zal plaatsvinden van 28 tot en met 30 juni 2024 en belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor iedereen die er aan deelneemt.

Slogan voor HAM RADIO 2024

60 jaar Islands on the Air: technologie ontmoet avontuur!.

Dit thema weerspiegelt perfect de essentie van het IOTA-programma – namelijk het verkennen van het onbekende en het verbinden van mensen door middel van technologie. Deelnemers worden mogelijk overspoeld in een wereld van innovatie, waar de nieuwste ontwikkelingen in amateurradio worden tentoongesteld. En waar ideeën en ervaringen worden uitgewisseld met gelijkgestemden van over de hele wereld.

IOTA

IOTA is niet alleen een programma, het is een gemeenschap die de passie voor radio en ontdekking deelt. Het brengt individuen samen die de drang voelen om de horizon te verkennen, of het nu persoonlijk is door de zeeën te bevaren of virtueel door de ether. Het programma heeft ook een educatieve kant, waarbij het jongere generaties introduceert in de wereld van amateurradio en hen aanmoedigt om hun eigen avonturen te beginnen.

Deense radioamateurs activeren naar aanleiding van het zestigjarig jubileum de special event stations:

  • 5P6ØIOTA/x
  • 5Q6ØIOTA/x
  • OZ6ØIOTA

5P wordt gebruikt door eilandexpedities
5Q wordt gebruikt door eilandstations
OZ wordt gebruikt door stations die zich niet op een eiland bevinden

Alle eilandroepnamen hebben een achtervoegsel dat aangeeft van welke IOTA-groep deze special event stations uitzenden.

IOTA-groepen

/0 = EU-030
/1 = EU-171
/2 = EU-172
/5 = EU-125
/8 = EU-088
/9 = EU-029

EU-030 BORNHOLM ISLAND
EU-171 JYLLAND NORTH
EU-172 JYLLAND EAST AND FYN
EU-125 JYLLAND WEST
EU-088 KATTEGAT
EU-029 SJAELLAND ARCHIPELAGO

Ook komt er een activiteitenkalender waarop te zien is welke stations actief zijn en vanaf welk eiland de activiteit plaatsvindt. Deze kalender vind je HIER.

Activiteiten op alle amateurradiobanden in CW, SSB, RTTY en in digitale modes. De operators zijn OZ7AEI, OZ4CG, OZ1ACB en OZ2I.
De EDR heeft een award beschikbaar voor contacten en SWL-rapporten die gedurende de periode zijn behaald met de Deense special event stations.
Elk tweerichtingscontact of SWL-rapport is geldig voor het ‘IOTA-60 Diploma 2024’ en contacten met een special event station in Denemarken op verschillende banden of met verschillende modes (CW, Phone of DIGI) leveren punten op. Ongeacht de DIGI-modi telt het slechts één keer per band!
Er zijn in totaal zes verschillende 5P6ØIOTA/x, zes verschillende 5Q6ØIOTA/x en één OZ6ØIOTA station.

Ook tellen alle dertien roepnamen mee voor een award.

5P6ØIOTA/x = 6 punten
5Q6ØIOTA/x = 3 punten
OZ6ØIOTA = 1 punt

MIX MODE:
DX: GOUD=130 ZILVER=90 BRONS=60
EU: GOUD=150 ZILVER=110 BRONS=80
OZ: GOUD=170 ZILVER=140 BRONS=100

ENKELE MODE:
DX: GOUD=100 ZILVER=80 BRONS=50
EU: GOUD=120 ZILVER=90 BRONS=60
OZ: GOUD=150 ZILVER=100 BRONS=70

Er is een plaquette beschikbaar voor de radioamateur die het hoogste aantal contacten in elk van de drie modes heeft bereikt. En ook die contact heeft gehad met alle drie deze special event stations in Denemarken. De Awardmanager is oz4cg@live.dk

OQRS via Clublog

Speciale QSL-kaarten kunnen via Clublog OQRS worden besteld en via een bureau of rechtstreeks worden verzonden.
Alle logs worden geüpload naar Clublog en LoTW.
Gebruik Clublog logsearch: 5P60IOTA 5Q60IOTA OZ60IOTA.

Lees meer op QRZ.com

De viering van 60 jaar IOTA is ook een eerbetoon aan de pioniersgeest van de radioamateurs en een bevestiging van de rol die amateurradio speelt in het bevorderen van internationale vriendschap. Het is een symbool van de verenigende kracht van amateurradio en de vreugde die het brengt aan degenen die deelnemen aan dit wereldwijde spel van ontdekking en verbinding.

Als u meer wilt weten over het IOTA-programma en hoe u kunt deelnemen aan de viering van het zestig jarig jubileum, kunt u de officiële IOTA-website bezoeken of meer informatie vinden over HAM RADIO 2024.
Laten we samen de volgende zestig jaar van avontuur en ontdekking inluiden!

IOTA Honour Roll

De IOTA Honour Roll 2024 is hier te vinden.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ