SAQ Grimeton bedankt luisteraars die een ontvangstrapport stuurden

De Alexander Grimeton Friendship Association in Zweden bedankt de vele luisteraars die een ontvangstrapport stuurden naar aanleiding van de vredesboodschap op 16 november 2022. Dde viering van het 50-jarig jubileum van de UNESCO.

Om het 50-jarig jubileum van de UNESCO te vieren, heeft het World Heritage Grimeton Radio Station SAQ in Zweden opnieuw een uitzending in CW verzorgd. Dit was op woensdag 16 november 2022. De Alexanderson-alternator uit 1924 is terug volledig operationeel.

Vredesboodschap

SAQ was die dag in de ether om een vredesboodschap naar de hele wereld te sturen. Dit met behulp van de 200 kW Alexanderson-alternator uit 1924 op 17,2 kHz in CW.
Het Werelderfgoedverdrag bestaat 50 jaar. Landen die het Werelderfgoedverdrag ondertekenen zetten zich in voor bescherming, behoud en toegankelijkheid van Werelderfgoed. Dit jubileum werd internationaal gevierd op 16 november.

Het Werelderfgoedverdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed beter te bewaren voor toekomstige generaties. Deze plekken zijn uniek en vertellen verhalen over ons verleden, de mensen en de onvervangbare natuur.

Werelderfgoed

Werelderfgoed is altijd een natuurgebied of een gebouw dat uniek en onvervangbaar is in de wereld.
Voorbeelden van natuurlijk Werelderfgoed zijn bijvoorbeeld: de Grand Canyon (USA), het Great Barrier Reef (Australië) of de Waddenzee (Nederland). Het kunnen ook gebieden of bouwwerken zijn die door de mensen zijn aangelegd zoals bijvoorbeeld de Chinese muur, Venetië en zijn lagune of de historische binnenstad van Brugge.
Ook het World Heritage Grimeton Radio Station SAQ in Zweden is uniek Werelderfgoed.

Na bijna 11 maanden uit de lucht te zijn geweest door een technisch probleem, was SAQ op woensdag 16 november terug klaar om een uitzending te verzorgen. Het was een fantastische avond met milde temperaturen en een heldere hemel. De uitzending begon om 16.30 CET (15.30 UTC) met het opstarten en afstemmen van de Alexanderson-alternator. De vredesboodschap werd uitgezonden om 17.00 CET (16.00 UTC).

Het team van de Alexander Grimeton Friendship Association in Zweden dat deze uitzending mogelijk maakte:

Superintendent & gids: Fredrik Wiklund
Operator: Jan-Åke Gylling
Telegrafist: Kai Sundberg
Mobiele camera: Thomas Alexandersson
Videotechnicus: Janne Severinsson

Rapporten van luisteraars

Het is vanzelfsprekend een beloning voor de Alexander Grimeton Friendship Association om feedback te krijgen van geestdriftige luisteraars over de hele wereld.

“Iedereen BEDANKT voor jullie inzet en jullie positieve enthousiasme!”, zo lezen we op de website.

De Alexander Grimeton Friendship Association in Zweden ontving in totaal 396 ontvangstmeldingen, waarvan 357 gehoord.
Klik hier om het samenvattend rapport met alle ontvangstmeldingen te downloaden.

Interactieve kaart

Op de interactieve kaart zijn alle ontvangen meldingen terug te vinden. De interactieve kaart werd elke 2 à 3 dagen bijgewerkt totdat het online formulier op 30 november 2022 werd gesloten. Elke markering is aanklikbaar en geeft de gerapporteerde informatie weer.
Hier zijn twee rapporten die de Alexander Grimeton Friendship Association in Zweden wil benadrukken, naast alle andere rapporten die zijn ontvangen:

Hugo Matten uit Veurne, België stuurt al twaalf jaar zijn ontvangstrapporten. Indrukwekkend!
Zijn opstelling:
RX: Perseus SDR, ANT: Beverage Antenna 385 meter lang op 60° zonder balun.
Lees meer over hem op zijn website

VK7RZ Richard Verrall uit Taroona, op het eiland Tasmanië in Australië heeft al eerder positieve ontvangstrapporten gestuurd, maar deze keer lijkt het signaal van SAQ sterker te zijn dan voorheen en op het rapport van Richard is SAQ duidelijk te zien.
Zijn opstelling:
Airspy+Discovery gekoppeld aan de door Burhans ontworpen actieve VLF-antenne met een whip van één meter. De module is ongeveer 8 meter boven de grond gemonteerd.

De Alexander Grimeton Friendship Association heeft ook geluidsbestanden ontvangen. Zelfs met veel QRN zijn karakters uit SAQ te horen.
Hier is een link naar zijn screenshots en geluidsbestanden

Uitgezonden vredesboodschap

Hieronder de vredesboodschap die werd verzonden op 16 november 2022 naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de UNESCO.

CQ CQ CQ DE SAQ SAQ SAQ = THIS IS GRIMETON RADIO STATION/SAQ IN A TRANSMISSION USING THE ALEXANDERSON 200KW ALTERNATOR ON 17.2 KHZ. = THE 16TH OF NOVEMBER 2022 MARKS THE 50TH ANNIVERSARY OF THE WORLD HERITAGE CONVENTION. UNESCO WORLD HERITAGE SITES ARE IRREPLACEABLE ASSETS OF HUMANITY BUT MANY OF THEM ARE THREATENED TODAY THROUGH UNCONTROLLED URBANIZATION, UNCHECKED TOURISM, ARMED CONFLICT AND CLIMATE CHANGE. TO ENSURE THEIR PROTECTION, INTERNATIONAL COOPERATION TO PROMOTE PEACE, INTERNATIONAL UNDERSTANDING AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT IS MORE IMPORTANT THAN EVER. = SIGNED: LENA SOMMESTAD, CHAIR SWEDISH NATIONAL COMMISSION FOR UNESCO, WORLD HERITAGE GRIMETON RADIO STATION AND THE ALEXANDER-GRIMETON FRIENDSHIP ASSOCIATION. + = FOR QSL INFO PLEASE READ OUR WEBSITE: WWW.ALEXANDER.N.SE DE SAQ SAQ SAQ @

Lees ook het bericht over de komende uitzending.

bron: The Alexander Association

Met dank aan Ronny ON6CQ