International Lighthouse Lightship Weekend op 17 en 18 augustus 2019

Užava Lighthouse, deelnemer International Lighthouse Lightship Weekend

Het International Lighthouse Lightship Weekend (ILLW) is inmiddels traditie in augustus. Tijdens dit weekend zijn veel vuurtorens en lichtschepen open voor het publiek. Daarnaast zijn radioamateurs actief vanuit de vuurtorens en lichtschepen. Het ILLW is steeds in het derde weekend van augustus, dit jaar dus van 17 augustus 00:01 UTC tot 18 augustus 24:00 UTC.

Inmiddels is de 200ste registratie aan het ILLW 2019 een feit, het Užava Lighthouse. Deze deelnemer komt uit Letland, een land met relatief weinig deelnemers.

Užava Lighthouse

Užava Lighthouse is oorspronkelijk opgericht in 1879 en ligt aan de Letse Oostzeekust. De vuurtoren staat op een erg afgezonderde locatie, op een 28 meter hoge zandduin.

De originele toren werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd door artilleriegranaten. Daardoor bleef uitsluitend het achthoekige basisgedeelte over. De huidige vuurtoren is 19 meter hoog en werd voltooid in 1925. De inscriptie die dateert van het jaar 1924 op de nabijgelegen windwijzer op het koepeldak van de lichttoren markeert het begin van bouwwerkzaamheden van de vuurtoren.

Meer dan 500 deelnemers

Het International Lighthouse Lightship Weekend is een zeer populair evenement. Het evenement vindt plaats op 17 en 18 augustus en er worden meer dan 500 deelnemers verwacht uit bijna 40 landen. Het is een leuk weekend voor radioamateurs.

Behalve nieuwe registraties, zijn er bovendien veel registraties die jaar na jaar terugkeren. Daarvan doen sommige al mee sinds 1998.

Alle details en het registratieformulier staan ​​op de ILLW-website.

 

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ)