IARU R1 zoekt vrijwilligers om document over radioamateurethiek bij te werken

IARU R1 zoekt vrijwilligers om document over radioamateurethiek bij te werkenDe IARU Regio 1 is op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij het bijwerken van het document “Ethiek en bedieningsprocedures voor de radioamateur“, zo meldt Ahmad 9K2DB. Dit radioamateurethiek document is een waardevolle bron voor alle radioamateurs. En het is belangrijk dat het actueel blijft met betrekking tot de nieuwste praktijken en technologieën.

Met dit document hadden de auteurs slechts één doel voor ogen, namelijk proberen waar nodig het gedrag op de banden te verbeteren op het gebied van ethiek en operationele procedures. En voor de nieuwkomers in de hobby een document beschikbaar stellen dat deze onderwerpen gedetailleerd behandelt.

De aanbevolen handleiding

Dit document is door de IARU aanvaard als de aanbevolen handleiding die de principes van ethiek en operationele procedures behandelt. Het is belangrijk om te weten dat dit niet alleen een ‘lokaal’ initiatief is. Op dit moment is het PDF-document beschikbaar in meer dan 25 verschillende talen.

Hulp gezocht

Bent u een ervaren radioamateur met een goed begrip van ethiek en operationele procedures? Dan moedigen wij u aan om vrijwilligerswerk te overwegen om met dit project mee te helpen. Uw bijdragen zullen ervoor zorgen dat het document nog vele jaren een waardevolle hulpbron blijft voor de amateurradiogemeenschap.

Hier zijn enkele gebieden, maar niet beperkt tot, waar vrijwilligers kunnen helpen:

  • Het herzien en bijwerken van de bestaande tekst om na te denken over de nieuwste praktijken en technologieën.
  • Nieuwe inhoud toevoegen om de aankomende problemen in de amateurradiogemeenschap aan te pakken.

Als u geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk, neem dan contact op met IARU Regio 1 EC-lid Ahmad 9K2DB.

Zorgelijk gedrag

De afgelopen decennia zijn namelijk de zorgen gegroeid over een relatief klein aantal radioamateurs, wier gedrag tijdens de uitzending het plezier van de amateurradio voor de meerderheid dreigde te bederven. Amateurradio is afhankelijk van een sterk niveau van zelfdiscipline bij het opereren in de ether. En de nieuwe manieren om amateurlicenties te verkrijgen kunnen soms de traditionele manieren om operationele vaardigheden van generatie op generatie door te geven omzeilen.

Om dit te helpen aanpakken, bestaat de “DX- gedragscode” als een praktische checklist voor het gedrag in de ether.

Van gedragscode naar radioamateurethiek document

Meer uitgebreide richtlijnen kwamen beschikbaar toen John ON4UN en Mark ON4WW in 2008 een uitgebreid document schreven met als titel “Ethics and Operating Procedures for the Radio Amateur“. Een document dat tot doel had een universele gids te worden voor zowel nieuwkomers als oldtimers op het gebied van bedrijfsethiek en operationele procedures. In 2008 werden de principes van dit document door de Administratieve Raad van de IARU aanvaard, omdat zij het standpunt van de IARU over dit onderwerp vertegenwoordigden. Tijdens verdere regionale IARU- bijeenkomsten werd benadrukt dat het document op alle mogelijke manieren en kosteloos in zoveel mogelijk talen beschikbaar zou worden gesteld aan de amateurradiovereniging.

U kunt hier en hier meer lezen over de achtergrond van het document dat John ON4UN en MarK ON4WW schreven.

Binnen twee jaar in 25 talen

De aanvaarding van het document was zo groot dat het binnen twee jaar in meer dan 25 talen was vertaald. In sommige landen wordt het document ook in gedrukte vorm aangeboden en een groot aantal amateurradiosites heeft een link naar het document op hun site staan. Hetzij in het Engels, hetzij in de lokale taal/talen. Onze oprechte dank gaat uit naar al onze vrienden die honderden uren hebben besteed aan deze vertalingen. Hier vindt u alle versies van het document.

In 2016 is de verantwoordelijkheid voor het onderhouden en ontwikkelen van het document overgenomen door de IARU. De IARU zal voortbouwen op het werk van de auteurs om ervoor te zorgen dat het document in de toekomst relevant blijft en een referentie blijft voor goede operationele praktijken op het gebied van amateurradio.

Om gemakkelijker toegang te krijgen tot alle bestaande versies en talen van het document, bevat dit gedeelte van de website een lijst met alle versies/talen, gesorteerd op land, waar u het document kunt downloaden vanuit één van de twee bronnen.

Van deze website, waar deze documenten voortdurend worden bijgewerkt via een link naar de radioverenigingen die het document op hun site beschikbaar stellen. U kunt ook een Powerpoint-presentatie downloaden, bedoeld om mensen te helpen die in hun radioclub lezingen over dit onderwerp willen houden. De .ppt-versie is beschikbaar in vier talen (Engels, Frans, Portugees en Nederlands).

Aarzel niet om uw opmerkingen over deze IARU-R1 site een het radioamateurethiek document terug te sturen naar de president van IARU Regio 1 via president@iaru-r1.org.

73 Ahmad 9K2DB

Bronnen

Met dank aan Ronny ON6CQ