HAM proto print PCB pooling service

Nieuw: HAM proto print PCB pooling service

Nieuw: HAM proto print PCB pooling service De tijden zijn veranderd, ook op het gebied van onze radio hobby. Eerder kon je een eenvoudig printplaatje in de keuken van de XYL maken met behulp van een viltstiftje en een etsbakje met agressieve chemicaliën. Tegenwoordig worden de schakelingen steeds complexer. En veel belangrijke componenten zijn nog alleen in SMD uitvoering beschikbaar. Dit stelt dan ook veel hogere eisen aan de kwaliteit van de printplaten, zoals “fine pictch” dubbelzijdige uitgevoerde doorgemetalliseerde printen. Voor de meeste is het zelf maken dergelijk printplaten met soldeermasker en tekst opdruk een brug te ver. Ze beschikken gewoon niet over de juiste apparatuur.

Veel ontwerpers, professionele technici en radio amateurs hebben vaak slechts één of twee printplanten nodig voor hun projecten. Bovendien wil men tegenwoordig graag ook nog eens dat deze printen er goed en professioneel uitzien. Maar het kopen van 1-2 van professionele printplaten is nog steeds tamelijk een dure aangelegenheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig commerciële dienstverleners die tegen zeer aantrekkelijke prijzen ook aan particulieren en dus ook aan ons radio zendamateurs zeer hoogwaardige professionele proto – printen kunnen leveren.

Nieuw: HAM proto print PCB pooling service Het bedrijf IMDES in Duitsland heeft zelfs voor de radio zend amateur een HAM Proto PCB Pooling Service waar zeer voordelig professionele proto printen kunt bestellen. Voor slechts € 0.16 cm² (excl. BTW) bestel je enkel en dubbelzijdig doorgemetalliseerde printen en kunnen zonder extra kosten worden voorzien van en soldeermasker en een eventuele tekst opdruk.

Om goed en efficiënt printen te fabriceren moet de dienstverlener wel over de correcte data kunnen beschikken! Een professionele printfabrikant gaat namelijk niet meer aan de gang met pdf, jpg files of oude films. De opdrachtgever dient dan ook de juiste formaten elektronische data aan te leveren om een printplaat efficiënt en zonder problemen tegen lage kostprijs te kunnen produceren! Daarom is het zeer belangrijk dat u als opdrachtgever daar dan ook rekening mee houdt. Bij het ontwerpen van de lay-out van uw printplaten dient u de z.g.n. Nederlandstalig Design Rule handboek “Desing Rules” (ontwerp regels) toe te passen en de correcte gegevens formaten te genereren. Op de web site van IMDES kan je een gratis Nederlandstalig Design Rule handboek downloaden. Hiermee ben je in staat een goed fabriceerbare print te ontwerpen.

Diverse achtergrond materialen En speciaal voor de HF technicus vind je ook op deze webpagina andere interessante zaken over de diverse basis materialen van printplaten.