Kort radioamateurnieuws – week 19, 2025
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Nieuwe VERON Afdelingscompetitie site!
- Voldoet de UV-K5 aan de regelgeving?
- Pititico 2 40m QRP CW Transceiver
- Vernieuwde elektriciteitsnorm NEN 1010
- Lezing Gorinchem: Holyday style DX-peditie
- Najaar verkoping VERON Den Haag
- Sovjet-satelliet stort vandaag op aarde
- Bossen vanuit de ruimte “ondervraagd“
Kort radioamateurnieuws
1. De VERON Afdelingscompetitie website is vernieuwd!
De gebruikersinterface van de VERON Afdelingscompetitie is vernieuwd. Tristan PC8T heeft er veel werk aan gehad om de web-interface geschikt te maken voor de nieuwe serveromgeving waar de VERON tegenwoordig gebruik van maakt.
Inlognaam en wachtwoord van de nieuwe website zijn hetzelfde gebleven als van de vroegere site.
Doe mee met de competitie, en verzamel punten voor jouw VERON-Afdeling! Met 100 verbindingen in een contest vergaar je al 4 punten en daarna scoor je één punt per 50 verbindingen extra.
See you in the contests!
Met dank aan Steef PA2A
2. Voldoet de QuanSheng UV-K5 wel aan de Europese regelgeving?
Na de Baofeng nu eens even kijken of de zeer populaire QuanSheng UV-K5 wel aan de regelgeving voldoet. Dus wederom een eenvoudige meting van de uitgestraalde harmonischen. Maar deze goedkope porto uit China blijkt nog meer uit te nodigen voor experimenteren. Er circuleren op internet berichten en filmpjes over het ombouwen van deze handheld voor HF en all modes. Dus ook SSB en CW. Nieuwsgierig geworden? PA3JEM was het wel.
Door de QuanSheng UV-K5 via een 40dB verzwakker aan de spectrum analyzer te hangen kunnen we niet alleen de eerste harmonische (de carrier of draaggolf) bekijken, Maar ook de 2e, 3e en 4e harmonische. En voldoet deze goedkope Chinese portofoon dan aan de regelgeving? Je krijg alle waar voor je geld en het antwoord is dan ook volmondig nee.
Lees deze praktische review verder op de website van VERON afdeling Flevoland (A41). Daar wordt ook gesproken over de V5.0 update van deze portofoon, dus verplicht leesvoer voor de experimenteerlustige knutselaars onder ons.
Met dank aan Johan PA3JEM
3. Pititico 2 40m QRP CW Transceiver in de RAZzies van mei
Deze QRP CW transceiver is een variant op de Pititico transceiver die oorspronkelijk ontworpen is door PY2OHH. De hele transceiver bestaat uit slechts 1 transistor en 1 IC. Het uitgangsvermogen is ongeveer 700mW bij 12V, voldoende om leuke verbindingen mee te kunnen maken (met wel een fatsoenlijke antenne). De gemodificeerde versie maakt instellen van de TX frequentie en de offset frequentie (voor de instelling van de ontvangstfrequentie) eenvoudiger. Daarnaast is het laagdoorlaatfilter verbeterd voor een betere onderdrukking van de harmonischen, en is de schakeling verbeterd zodat de meeste AM omroep storingen verdwenen zijn.
Het schema van de transceiver zie je hiernaast. De frequentie wordt bepaald door het kristal, in dit geval een 7.030kHz type (de centrale QRP frequentie). In de stand ontvangst (keyup) ligt de emitter van Q1 via L1 en R3 aan massa. R3 is relatief groot, waardoor Q1 maar lichtjes staat te oscilleren. Het antennesignaal komt via het laagdoorlaatfilter C8/C9/C10/L3 op de emitter van Q1 terecht en mixt daar met het oscillatorsignaal. Door de spoelen L1 en L2 komt alleen het laagfrequent deel van het mengproduct op de ingang van de LM386 eindversterker terecht.
Dit inspirerende artikel lees je verder vanaf pagina 13 in de RAZzies van mei 2025. Dit is het clubblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. En ook deze editie bevat nog veel meer lezenswaardige artikelen. Bijvoorbeeld 3D ontwerpen met OpenSCAD, Opa Vonk over Flux of soldeerpasta, Een eenvoudige TDR/testsignaalinjector en natuurlijk PA3CNO’s Blog.
Met dank aan de PI4RAZ RAZzies redactie
4. Vernieuwde elektriciteitsnorm NEN 1010: ‘Op elektriciteit moet je kunnen vertrouwen‘
Al zo’n dertig jaar is Pouw Jongbloed lid van de commissie van NEN 1010, de norm voor laagspanningsinstallaties – alle gebouwgebonden elektrische installaties in kantoren, ziekenhuizen, datacentra, tunnels, fabrieken en verlichting langs wegen. Hij maakte alle versies van deze norm mee, en geeft hierover al 21 jaar trainingen bij NEN. Nu is er een aangepaste, toekomstgerichte versie van NEN 1010. Binnenkort wordt deze aangewezen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Een belangrijke norm, zegt Jongbloed. ‘In een operatiekamer mag de klimaatbeheersing niet uitvallen.’
‘Ik ben waarschijnlijk het langstzittende lid van de normcommissie NEN 1010,’ zegt Pouw Jongbloed, niet zonder trots. De besprekingen over de aanpassingen voor de nieuwste versie van de NEN1010 startten in 2020 en werden in 2024 afgerond. En die is op de toekomst toegesneden, volgens Jongbloed. De belangrijkste verandering? De overheid streeft naar een circulaire economie in 2050. ‘We hebben nu een norm die deze duurzaamheidsdoelstellingen deels kan ondersteunen.’
Lees het volledige persbericht over deze vernieuwde NEN 1010 op deze NEN webpagina en breng ook alle elektra in jouw shack weer eens helemaal op norm.
Met dank aan Jean-Paul PA9X
5. Lezing bij VERON Gorinchem over de Holyday style DX-peditie P4 (Aruba)
De clubavond van de Gorinchemse Amateur Club, oftewel VERON afdeling Gorinchem (A16), is verplaatst van 3 juni naar 17 juni. En die avond is er een lezing door Jaap van Duin PA7DA over de Holyday style DX-peditie P4 (Aruba).
In deze prettige lezing gaat het over het land Aruba, de DX-peditie in de handbagage en natuurlijk over TEP. Jaap neemt de luisteraars in de presentatie mee in de voorbereidingen én ervaringen van een low-cost DX-peditie op HF, waarbij alle benodigde materialen binnen de standaard bagage-eisen passen.
Met zijn lezing inspireert hij de luisteraars om zelf ook de radio eens mee te nemen naar het buitenland. Dus kom gezellig langs om Jaap eens goed uit te horen over zijn ervaringen.
Met dank aan het PI4GAC redactieteam
6. Najaar verkoping bij VERON afdeling Den Haag op woensdagavond 15 oktober
Zet het alvast in je agenda. Op woensdagavond 15 oktober houdt VERON afdeling Den Haag (A18) de najaar verkoping samen met VRZA Haaglanden in de Hoeve in Rijswijk (Z-H). De verkoping begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Tot 20.00 uur kunt u uw kavel aanmelden.
De verkoping is bedoeld voor aan de radiohobby gerelateerde spullen, dus geen computermodems, routers, tv schermen, VHS-spelers, stofzuigers, scartkabels etc. Alle spullen die niet worden verkocht dienen aan het eind van de avond weer meegenomen te worden. Van de opbrengst is 15% voor de afdeling. Er kan alleen contant worden afgerekend.
Dus gebruik de komende maanden goed om eens met een stofkam door de eigen shack te gaan en alvast materiaal voor deze verkoping te verzamelen.
Met dank aan de redactie van de VERON afdeling Den Haag Nieuwsbrief
7. Sovjet-satelliet gaat op aarde storten: onzekerheid over vorm en omvang inslag
De Telegraaf schrijft dat er een satelliet die in 1972 door de Sovjet-Unie de ruimte in werd gestuurd, naar verwachting deze week zal neerstorten op de aarde. De Cosmos 482 was zo’n 50 jaar geleden onderweg naar Venus, maar ging stuk en kwam niet verder dan een baan om de aarde.
Volgens CNN is er weinig bekend over de Cosmos 482, die onderweg is naar de aarde. De meeste ruimte-experts voorspellen dat het object rond 10 mei (Oh, wacht even, dat is vandaag al…) in onze atmosfeer verschijnt. Er heerst enige onzekerheid, omdat de vorm en omvang van de satelliet onbekend zijn.
Voor periodieke updates over het neerstorten en meer uitleg over wat nu echt de gevaren zijn kijk je op het (B)log van SatTrackCam Leiden. SatTrackCam Leiden (Cospar 4353) is een satellietvolgstation in Leiden, Nederland. Het volgstation richt zich op geclassificeerde objecten, d.w.z. “spionagesatellieten”. Met een camera worden nauwkeurige positiemetingen van interessante satellieten verkregen om hun banen te bepalen. Het baangedrag wordt geanalyseerd. Deze blog analyseert ook raketproeven…
Met dank aan Piet (nog bezig met het verkrijgen van roepletters)
8. Bossen vanuit de ruimte “ondervraagd” met 12 meter grote antenne
Als je zoveel mogelijk QSO’s van hoge kwaliteit wilt hebben, moet je de best mogelijke antenne gebruiken. Daarom werd op dinsdag 29 april vanuit Frans Guyana een uitschuifbare antenne van 12 meter de ruimte in gelanceerd aan boord van een satelliet van de European Space Agency. Het doel is communicatie – met meer dan 1,5 biljoen bomen over de hele wereld met een biomassasonde die door ESA in de ruimte is gebracht.
Gedurende de komende vijf jaar zal deze antenne P-band radarsignalen gebruiken om gegevens te verzamelen over hoeveel koolstof er is opgeslagen in bomen op een aantal continenten – en zo de klimaatverandering als gevolg van ontbossing te meten. Volgens een verslag van de BBC is dit soort satelliet, met een antenne met een diameter van 12 meter, de eerste in zijn soort voor een dergelijke missie. De relatief lange golflengte van de band is een voordeel omdat de signalen dan diep in de bossen kunnen kijken op een manier die wetenschappers vergelijken met de werking van een CT-scan.
Het idee werd voorgesteld door het Nationaal Centrum voor Aardobservatie waarvan de directeur, John Remedios, aan de BBC vertelde dat het doel is om “deze bossen te ondervragen“.
Met dank aan Tom PC5D
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag zo snel mogelijk van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.