Gigantische DF-Antennes, de Originele Duitse Wullenweber

Gigantische DF-Antennes

de Originele Duitse Wullenweber

In 1926 had Watson-Watt’s reeds een DF-receiver concept voor een CRT (Cathode Ray Tube) ontwikkeld. Ten aanzien van Watson-Watt’s DF-receiver concept werd de N/Z antennes geplaatst op de N/Z meridiaan en de O/W antennes op de O/W meridiaan, daarbij is de geografische noordpool het noordelijke snijpunt van de omwentelingsas met het oppervlak. Na de “uitvinding van de Radio” en het vergrootte van de afstand waarop de “radiosignalen” konden worden waargenomen groeide bij de diverse instanties (militair) de wens om de richting en zo mogelijk de plaats van het uitgezonden radiosignaal te kunnen bepalen.

Vanaf de jaren 30 werd ook in Duitsland bestudeerd hoe dit mogelijk te maken. De Duitse wetenschappers liepen voorop en bereikte hun doel met de zgn. “Wullenwever” antenne deze originele naam is geïntroduceerd door Dr. Hans Rindfleisch, later de “Wullenweber” antenne genoemd en is ontwikkeld door the “Deutsch Marine Kommunikationsforschung Kommando” / “German Navy communication research command”. De benaming “Wullenwever” of “Wullenweber” is niet naar een bepaalde persoon vernoemd het is een “Cover name” om het Duitse geheime onderzoek en ontwikkeling van DF-antenne te identificeren.

Lees op deze webpagina het volledige verhaal inclusief verwijzingen naar foto’s en achtergronden zoals door Jan Pieter Oelp (PA3CLQ) onderzocht.