Verslag HF-Dag 2013

Verslag 33e HF-dag, 21 september 2013

Theo PA1CW met zijn openingswoord tijdens de HF-Dag 2013

Theo PA1CW met zijn openingswoord

De HF-dag was dit jaar wel een bijzonder geslaagd evenement.
Met name de lezing door onze speciale gast K5ZD trok zeer veel aandacht.

Voor Jan PA1TT waren het drukke dagen. Op vrijdag had hij maar een dagje vrij genomen om de apparatuur te testen en vervolgens in de auto te laden.

De volgende ochtend in alle vroegte op pad, in Hengelo nog een mede Ham ophalen en vervolgens verder. We waren iets vroeger in Apeldoorn dan gepland, tijd die goed gebruikt kon worden om de apparatuur op te zetten.

Het “Dok-Zuid” team was al vroeg aanwezig dus geen enkel probleem. Rond 10 uur druppelde iedereen al binnen voor het kopje koffie en onderling QSO.

Om 10:30 nam Jan PA1TT het woord om na enkele mededelingen van huishoudelijk aard snel de microfoon verder te geven aan Theo PA1CW. Theo heette iedereen van harte welkom en gaf vervolgens een duidelijke uiteenzetting over de awards die hij namens de VERON uitgeeft en tevens over zijn werk als DXCC card checker. Er waren een aantal OM’s die van de gelegenheid gebruik hadden gemaakt en Theo was dan ook snel na zijn introductie verdwenen om kaarten te controleren.

Hierna nam Sjoerd PA0SHY als voorzitter van het Traffic bureau het woord met wetenswaardigheden over nieuwe HF ontwikkelingen.

Na Sjoerd nam Nico PA0MIR de tijd om ons nuttige informatie te verstrekken over allerlei diploma’s en hoe je die kunt aanvragen. Verder gaf hij informatie over de historie en hoe je lid kunt worden van de DIG (Diplom Interressen Gruppe) met een eigen afdeling in Nederland de DIG-PA. Voor info zie www.dig-pa.net

Concentratie tijdens de HF-Quiz

Concentratie tijdens de HF-Quiz

Als laatste in het ochtend programma kwam Enno PF5X aan de beurt. Enno had de HF quiz van dit jaar gemaakt. Het was te merken dat Enno al vele jaren actief is op het gebied van DX. Voor een aantal vragen moest men wel erg diep in het geheugen graven.Dat we tegenwoordig van die handige hulpmiddelen hebben had Enno aanvankelijk niet ingepland, hij liep dus al snel de zaal in om het gebruik van smartphones te verbieden. Maar of het daarmee eenvoudiger zou worden was maar de vraag.

Na het invullen werden de vragen gezamenlijk doorgesproken, uiteindelijk bleek Dick PA3FQA de meeste vragen goed te hebben. Aan hem de eer om volgend jaar de quiz te organiseren, maar dan wel met het verzoek om het interactiever te maken.

Randy K5ZD via video conference

Randy K5ZD via video conference

Na de quiz was het tijd voor de lunch, met weer diverse soepen en de bekende broodjes.

Om 12:45 was het tijd om de internet sessie met Randy K5ZD voor te bereiden. Een aantal contesters dacht aanvankelijk dat Randy in levende lijve zou verschijnen. In de gesprekken die Jan PA1TT vooraf met Randy had leek dit zelfs niet onmogelijk. Randy heeft een nieuwe baan en daarbij behoren reizen naar Europa tot de mogelijkheden. Nu was dit echter niet het geval. Na aanvankelijk contact via Skype te hebben gelegd werd het video conferentie programma “GoToMeet” geactiveerd. De zaal was op het moment van de video conferentie extra vol, behoorlijk wat personen waren zelfs alleen voor Randy gekomen.

Randy gaf ons een mooie uiteenzetting over de regels van de CQWW contesten, tevens gaf hij ons een “life” uiteenzetting over de mogelijkheden van de CQWW web pagina. Zo kan men er naast de Nederlandse “All Time” scores ook de persoonlijke scores van de afgelopen jaren bekijken, tevens kan men er het log heen sturen om het, voor het definitief wordt, te laten controleren.

Verder is het interessant dat er 2 nieuwe secties in de CQWW bij zijn gekomen, de Rookie (minder dan 3 jaar een licentie) en de Classic (1 radio, zonder gebruik van een QSO alert assistentie, max 24 uur van de 48 bij wie langer mee doet telt alleen de eerste 24 uur tevens pauzes van minmaal 60 minuten)
Zie verder: www.cqww.com/rules.htm voor de volledige regels.

Zie ook het korte verslag van Randy K5ZD op zijn eigen website met daarbij 3 filmpjes gemaakt door Steef PA3S: http://k5zd.com/presentation-to-pacc-award-ceremony-sep-2013/

Na de lezing en nadat er nog diverse vragen vanuit de zaal waren beantwoord was het tijd voor Randy om over te gaan tot uitreiking van de PACC bekers.
De uitspraak van Randy bij de diverse namen was uiteraard regelmatig goed voor een komische reactie vanuit de zaal, maar het was te zien dat hij op sommige namen geoefend had. Na meerdere keren een luidruchtige een applaus in ontvangst te hebben genomen, namen we onder dankzegging afscheid van K5ZD.

Top-3 in de PA-Beker klasse SSB-QRO

Top-3 in de PA-Beker klasse SSB-QRO

Hierna was het tijd voor het uitreiken van de PA Beker prijzen en uiteindelijk de grote PA Beker.

Ook dit jaar was het weer een spannend evenement gezien de geringe afstand in punten tussen de diverse deelnemers.

Jan PG2AA had het allemaal duidelijk verwoord met mooie grafieken.

Na even een kop koffie en wat onderling QSO was het tijd voor het bekende DX echtpaar Babs DL7AFS en Lothar (Lot) DJ7ZG Linge. Na het reeds enige malen geprobeerd te hebben, waren ze dit jaar eindelijk beschikbaar, hoewel een griepje bij Babs bijna nog weer roet in het eten gegooid had.

Babs DL7AFS tijdens haar verhaal

Babs DL7AFS tijdens haar verhaal

Na een inleiding van Lot over hun diverse expedities volgde een uitvoerig betoog over de beroemde Triple leg antennes waarbij men zonder een tuner mee te nemen een perfecte DX antenne heeft met een lage afstralinghoek. Het principe is een groundplane antenne voor alle banden die men met stekertjes op de juiste band zet. Voor vragen en constructie details kunt u zich wenden tot Jan PA1TT.

Let wel op:  door verschillende verkortingsfactoren van de gebruikte draden kunnen er verschillen in de maatvoering optreden.

Hierna ging Babs verder met een wat luchtiger verhaal over de cultuur aspecten van hun expedities en ook hoe het best spannend kan worden als er een olifant op je tafeltje met zendapparatuur af komt. Al met al een geweldig mooie lezing en met voldoende gelegenheid tot vragen ook nog tijdens het DX diner naderhand. Kijk voor de expedities op de webpagina www.qsl.net/dl7afs

Ronald PA3EWP met zijn verhaal over 9U4U

Ronald PA3EWP met zijn verhaal over 9U4U

Als laatste maar zeker niet de minste was Ronald PA3EWP, die naast het geven van een lezing ook nog reclame maakte voor de EUDXF (de European DX Foundation) een vereniging die zich bezig houdt met het sponsoren van DX expedities, zie www.eudxf.eu

Ronald gaf een mooie lezing over de 9U4U expeditie waar hij als enige Nederlander met een grote groep Belgen aan heeft deel genomen. Zie de website www.9u4u.be

Verder gaf Ronald nog informatie over de voorbereiding van de XR0ZR Expeditie naar Juan Fernandes (Robinson Crusoe) Island.

Voor sponsoring en meer informatie kijk op www.juanfernandez2013.com/

Het DX-Diner na afloop

Het DX-Diner na afloop

Hierna was het tijd op alles snel op te ruimen, de aanwezigen en het “Dok Zuid “ team te bedanken voor hun enthousiasme tijden de dag.

Vervolgens de camper van Babs en Lot naar de camping brengen, anders stond de slaapplaats niet veilig voor de nacht omdat om 22:00 de hekken dicht zijn.

Na een heerlijke maaltijd tijdens het DX diner was er een einde gekomen aan de 33e HF-dag.

Verslag: Jan Stadman, PA1TT

Klik voor nog meer foto’s (en video’s) op deze link
(met dank aan Nico PA0MIR)