Magnetische loop antenne voor 40-160 meter (1,8-7,0 MHz)

Bouw zelf eens een “General coverage transceiver antenna

Magnetische loop antenne voor 40-160 meter (1,8-7,0 MHz)Zoals de meeste van ons ben ook ik niet gezegend met een perceel grond waar met gemak een dipool voor 80 meter uitgespannen kan worden. Over 160 meter maar te zwijgen, hi. Om toch op deze banden uit te kunnen komen ga je concessies doen aan de kwaliteit van je antenne.

Toen ik, zo’n 35 jaar geleden, mijn huidige woning betrok heb ik mijn Versa-Tower ‘strategisch’ precies in het midden van mijn perceel gezet. De YL was daar niet helemaal blij mee maar dat heb ik op andere manieren kunnen compenseren.

De beam voor 10/15/20 meter was al snel in gebruik. Maar een antenne voor 40 en 80 meter…. Geen ruimte.
Zelfs een Inverted-V voor 80 lukte niet.

Uiteindelijk vond ik de oplossing door traps te gebruiken. Elke trap is een afgestemde kring maar is ook een verkortingsspoel! Ik berekende een Inverted-V voor 12/17/20/30/40/80 meter. In elk been kwamen 5 coax-traps. Hierdoor werd de lengte van elke been dusdanig verkort dat ik de Inverted-V kon uitspannen. Deze antenne doet na al die jaren nog steeds dienst.

Maar je wilt eens wat anders. 160 meter!
Nou, dat was met een extra coax-trap bij lange niet te halen. Wat nu?

Op internet vond ik info over de Magnetic Loop antenne. Een magnetic loop is een spoel met 1 winding die door middel van een condensator in resonantie wordt gebracht. Ze worden gebouwd voor bv 2 meter met een loop diameter van 50 cm maar ook voor HF. Ik wilde naar 160 meter en berekende een loop die afstembaar moest zijn van 40 – 160 meter.

stepper1

De loop diameter is 3,5 meter en gemaakt van 32 mm koper buis. Groot voordeel van deze antenne is dat hij afgestemd erg smalbandig is. Hierdoor heb je geen last van stations die ’n 10-tal kc hoger of lager zitten. Ook de algemene ruis is vele malen minder dan van bv mijn Inverted-V.

MagLoCon_control_160mSinds kort hebben wij ook toegang tot de 60-m band. Wéér een nieuwe antenne?
Nee hoor. Mijn magnet loop is 1:1 op deze band af te stemmen.

Wel jammer dat ik er nog weinig verkeer op hoor….
Voor meer info en bouwbeschrijving zie: http://www.pa0kv.nl/magnetic_loop.html

73s, Twan – PA0KVX-asm1.jpg-for-web-LARGE

gamma-match.jpg-for-web-LARGE